permata hati ibu dan ayah

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Thursday, 29 December 2011

DIY button badge

salam..hai semua..

sebab ramai yang mintak tutorial button badge (ramai ke? 2-3 org jek..haha), jadi sy wat la tutorial sikit sebab senang je nak wat button badge ni..
1st tutorial ni..nebes2..ekeke

ok2..bahan-bahan yang diperlukan
1 - button badge, boleh dibeli kat mana2 atau kalo uolls ade button collection pun bole guna.yang sy punya beli kat mydin, dah tak berapa ingat harga tapi dalam anggaran 70sen each.
2 - slotted screwdriver, yang saiz kecik..boleh selongkar tool box sesape..hehe.sy pijam incik tunang punya
3 - button design, ni sesedap rase ye nak design cane..wat dalam bentuk bulat lebih baik
4 - plastik pembalut buku yg tebal sikit
5 - gam uhu

mula-mula gunting design
bukak belakang button guna screwdriver
pastu letak gam kat tengah-tengah button - tujuan:memudahkan nak kelim kat tepi sebab nanti kertas tak gerak2
 

wat kelim kat tepi-tepi button..gam dan kelim..comot pon takpe sebab nanti nak tutup :)..sebab ni sy kata wat dalam bentuk bulat..senang nak kelim


pastu letak plastik plak dan wat kelim jugak..tak perlu tarik plastik tegang2..nanti sakit jari..ekeke.bukan2 tak perlu tarik plastik tegang2, nanti plastik jadi cam mengerekot..wat biasa2 je..kemaskan sikit tepi2 tu guna kuku
masukkan balik penutup belakang button..tekan kuat sikit supaya tak terbukak

siap!..senang kan :)
Selamat mencuba :)

15 comments:

  1. Thank u Nur!!! u are so so clever and creative :)

    Nak try la nnt hihi

    ReplyDelete
  2. wah nice..simple jer kan. hehe

    ReplyDelete
  3. iyerp..simple dan murah :)

    ReplyDelete
  4. Cantikkkkk! Konpem nak buat sendiri nnt hehe. U pakai plastik ape eh?

    ReplyDelete
  5. orkid : plastik balut buku tu je dear :)

    ReplyDelete
  6. senang kan?so buat sendiri lg puas hati =)

    ReplyDelete
  7. cikpuan rara : iye..sangat puas hati :)

    ReplyDelete
  8. wah gud idea!! thnx for d info

    ReplyDelete
  9. salam,
    cantik your button badge.
    i da puas cari button badge untuk diy sendiri, tp xjumpa pun. boleh tak nak mintak tlg belikan. hehe...
    ape2 send email kat kite ea.
    salmiah_arms@yahoo.com
    thanks...

    ReplyDelete
  10. akak...nak tolong suruh belikan button badges ni boleh tak?

    emel as kat ct_norasfiza@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  11. awak..boleh tau design tu kt mne??

    ReplyDelete
  12. salam awk.. kalo nak softcopy or cr nak buat tu buleh x.. buat2 asek x jd la..
    emel sy buleh x.. misz_luv8@yahoo.com.my

    ReplyDelete

Tinggalkan komen anda

bloggerwidgets