permata hati ibu dan ayah

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Friday, 26 August 2011

selamat hari raya aidilfitri

salam..

hai awal sangat ke nak wish selamat hari raya ni..haha. tak awal sangat kot.esok hari last keje sebelom cuti selama seminggu untuk bertunang..ehh salah..untuk raya..hahaha..mood banyak untuk tunang, raya ade sikit je ni.tapi still ade persiapan raya ok..

1. baju raya - done
2. tudung raya - done
3. kasot raya - x perlu..kasot da byk
4. makeup baby fluffy - done..ekeke kete pon nak raya..cik fluffy da pakai spek itam (tinted)
5. duet raya - done..tahun ni da x dapat duet raya..kena bagi duet raya plak..hmm

itu je kot persiapan raya.yang laen banyaknye untuk majlis tunang. satu minggu dua hari lagi sebelom majlis tersebut..takot? sikit la..yang banyaknye stress..stress sampai bole pose penoh kot tahun ni (erk paham2 je la ye)

sebenarnye risau sebab cik P nur tak teratur..kadang2 die ikot betol tarikh..kadang2 lari jauh sangat..hmm risau sebab x lama lagi nak kawen.takot masalah ni jadi masalah untuk dapat baby.. so sy pon gugel la cr solution..terbaca pasal LD Venus..produk elken.die boleh bantu memperbetulkan kitaran cik P.kebetulan kawan dekat ofis agen elken..tanya la die..tanya je die bagi satu kotak soh sy try.uhuk..rezeki arini..so sy akan try.ape kesannye nanti update pulak ye.


papepon..slamat ari raya ye kawan2 di alam maya (kalau ada)..hehe.maaf zahir batin :)


daaa

p/s - blog mungkin akan menyepi untuk tempoh seminggu dari sekarang..heh..nanti akn diupdate tentang hari 'tersebot' :)

Wednesday, 24 August 2011

shopping raya

salam..

cuti hujung minggu lepas sy gunakan untuk shopping raya dengan incik Lah. kitorang gerak dari shah alam seawal 7.30 pg.pick-up adek incik Lah di Ampang dan terus menuju ke jalan TAR. kitorang gerak awal sebab taknak berebut2 untuk cari parking nanti.
 
sampai je kat sana memang tak ramai orang lagi tapi depan Sogo dah ramai yang menunggu. so ktorang wat keputusan untuk pegi Semua House dulu untuk cari beg untuk doorgift. dah name pon sampai pukul 9.30..kedai pon tak bukak lagi..jadinye ktorang melepak la tunggu kedai bukak.
 
bile da beli beg untuk doorgift tros keluar dari Semua house dan menuju ke jalan TAR. sronok berjalan waktu ni sebab orang tak ramai + cuaca pun tak panas.jalan2..survey tudung untuk mak dan teros beli..beli keronsang jugak then survey plak baju melayu untuk adek incik Lah.dah jumpe yang berkenan di hati incik Lah kate "takpe..nanti kte pusing balik"..
 
teros ke Sogo plak..tujuan nak beli kemeja untuk incik Lah..untuk majlis 5 hb nanti.masuk2 Sogo terkejot sangat2..ramai giles orang..berhimpit2 sampai berlaga bahu..isk3..takleh jadi ni.amek keputusan g naek tingkat 2..maybe kat atas orang tak ramai.sangkaan meleset..still berhimpit jugak kat atas.penat tengok orang yg ramai.incik Lah yg cerewet lagi la susah nak wat keputusan.dari tingkat 2 pandang ke bawah..nmpak ini..

macam semot hurung gula.
ajak incik Lah turun bawah teros g ke tempat baju kemeja bonia.pilih punye pilih tanye saiz S (ye bf sy kurus) takde.hmm last2 sy tnye kat SA tu "yang mane je ade saiz S"..ha kan senang cari je kt tmpt yg ade saiz S.seb bek ade yg incik Lah berkenan..49 ringgit jek..keh3.sambar teros ke kaunter..memang org menggila shopping raya.nak membayar pon naek lenguh kaki q..
 
keluar dari sogo rase letih sgt, dahaga ++..adoii dugaan.incik Lah plak seakan byk sangat tenaga yg die simpan.ajak plak masuk jalan TAR balik untuk cari baju melayu yg die brkenan tuh..pagi tadi masuk jln TAR memang takde masalah tapi bile nak masuk tengah2 hari tuh sangat2 bermasalah k.orang berhimpit2.dah la kedai baju tu kat tengah2..jenuh nak berjalan.dalam ramai2 tu ade mak2 yang mendukung baby2 kecik..dengan stroller pon ade..aduhai..kadang2 pelik bile tengok mak2 ni tak pikir ke keselesaan anak tu..kesian tengok baby2 tu.
 
setelah meredah lautan manusia sampai la ktorang kt kedai yg dimaksudkan..beli teros laju2 jalan ke tempat parking.allahuakbar..sgt penat.siap leh tertido on de way ke time square.dah smpai time square jln2 tak beli pape pon..kul 5.30 ktorang tengok kfc da penoh ngan org tunggu nak brbuke..haish awal gile kot.adek incik Lah kate better kte pon duduk kt sne kalo tak nanti ade yg brbuka kt kaki lima..
bayangkan 2 jam duduk di kfc sebelom brbuke..isk

ade 1 peristiwa yg wat sy gelebah lepas berbuke..
lepas berbuke ktorang teros naek tgkat atas, nk solat maghrib.orang jgn cakap lah..sangat2 ramai.dah selesai solat Nur pun tunggu incik Lah.nk cari fon..tbe2 "ehh mane plak fon aku ni" *sambil punggah2 handbag ngan beg telekong..TAKDE JUGAK..argh ini masalah ni.
 
Incik Lah plak lambat sgt turunnye..adek die turun dulu..soh miscall.. takdapat.sebabnye bateri fon memang kong teros..hmm2 amek tindakan drastik tanpa tunggu incik Lah berlari turun g kfc..dengan orang yg ramai..masyaallah..siap da nanges2.sampai kfc nampak incik Lah duk dpn kfc.
 
sy : nampak tak fon syg..ade tanye kat org kfc tu tak?
die : laa..kan fon ade kat abg ni..tadi abg simpankan..syg tggal kt krusi..
sy : eii..tak penah2 simpankn fon syg..arini plak rajen simpan..!! (marah sgt2)
die : kalo abg tak amek tadi dah sah2 hilang kan..!! (kena tengking balik)
sy : (merajuk sambil lap air mata)

hmm merajuk tapi die tak pujuk langsung..sy jugak yg kena mintak maaf..tapi suka sebab dapat pukul die dengan beg telekung..sambil mulot cakap "amek neh..balasan!!" tapi die hanya tersenyom..haish..nak marah pon tak jadi..

itulah kisah hari sabtu di KL..besoknye ktorang sambung shopping di Klang n Shah Alam.alhamdulillah sume da settle..hanya menunggu masa untuk pulang ke kampung..hoyehhhh

thats all 4 today..

daa..


p/s - hoi panjang plak bebelan kali ni. maaf..!!

Saturday, 20 August 2011

aktiviti DIM semasa cuti


salam..

semua orang di negeri2 tertentu cuti kan hari rabu ritu sempena nuzul quran..dan dekat selangor ni pun sepatutnya cuti. dalam kepala da pikir macam2 nak wat masa cuti hari rabu tu.malangnya x cuti..arghhh!! kena settlekan tender perkeso. me n my teams kena berkampung kat development room until 2am.pergh pengalaman baru setelah 5 bulan bekerja. oleh kerana kitorang di ofis sampai awal pagi hari khamis jadinye ktorang entitled untuk x yah masuk ofis hari khamis tu.jadinya sume plan untuk hari rabu di bawak ke hari khamis.bezanya incik Lah x dapat la join.hmm2

ok2 meh nak cite cket ape yang sy wat semalam.post sebelum ni ade bagitau DIM project in progress kan..dan sy da berjaya settlekan 2.5 out of 4 things to do..ngeh2.nape 2.5? sebab baru siapkan 1 pomander ball bunga tisu..satu lagi br nak lipat2 crepe paper.meh kite tengok ape yang dah siap

1. decorate bekas coklat
ekceli bekas ni diisi coklat yang abang beli masa balik jordan dulu..skang bekas ni da kosong.so mak suggest hiaskan bekas tu then nanti letak je coklat dalam tu..idea asal nak wat ala-ala peti harta karun sebab bentuknya macam peti.tapi jadi camni plak..hahaha



2. decorate balang kuih
ini memang permintaan dari mak.die cakap majlis tu nanti dalam musim raya jadinya mak nak letak kuih raya kat hantaran.so sy pun pegi la beli balang plastik yang tutup merah tu..macam ni


then cover punutupnye pakai span dan kain lebihan wat bantal hantaran..hias tepinya jugak dengan lebihan renda yg sy amek tusslenye letak kat tepi bantal hantaran.atas penutup tu ketak bunga kecik2 amek dari hantaran bakal kakak ipar ritu.haha..jimmmmaaatt..pastu balangnya letak riben organza bercorak.siap..ni hasilnya



 

3. pomander ball bunga tisu
yang ini pulak sy yang tergedik2 nak wat..haha.banyak tutorial nak wat bunga ni.sy wat yang macam dalam tutorial ni..pastu nak cucuk kt polisterin bulat tu kne ada batang bunga yang kuat so lilit dawai tu pada kayu pencungkil gigi pastu lilit dengan pelilit bunga.baru kuat nak cucuk..dan hasilnya ini..



epi sangat bile tengok sume benda yang kite wat sendiri..puas hati..heh

daa


p/s - tinggal dua minggu lagi untuk settlekan sumenye..chaiyok2

Tuesday, 16 August 2011

DIM invitation card

salam..

hai lama tak update blog..sebabnye x de benda la nak cite
weekend ritu balik Taiping..berbuka dan bersahur dengan family..seronot sangat..ngeh

ok2 berbalik pada tajuk entri..sy ada wat invitation card untuk engagement ni..bile pikir2 balik macam tak perlu kan..sy wat ni pun atas permintaan kakak.die kate senang nak ajak kawan2 opis die nanti..ehh macam die plak yang bertunang..huhu

so sy pun google tengok ada tak orang wat invitation card untuk engagement..ehh2 ramai la yang wat.maknanya xde la nampak over sangat kan

design card guna picasa je pastu paste je word and print kat kertas A4 tebal..satu A4 dapat 3 keping card
pastu tampal kertas warna merah kat belakang kad..(nak ikot tema gak tu..hehe)
sy letak kat kad tu majlis tahlil dan kenduri kesyukuran..malu nak letak majlis pertunangan..hehe..ni idea dari sorang b2b tapi dah x ingat la sape..xleh nak kasi link..huhu.

last skali mesti nak tunjuk gamba kan..ha inilah dia kad undangan ke majlis pertunangan saya :)


daa

p/s - DIM in progress..pomander ball bunga tisu, pomander ball kusudama flower, decorate balang kuih, decorate peti harta karun choclate.ehh banyak lagi..matikk la.sempat ke ni? hmm2

Thursday, 11 August 2011

picking the perfect wedding date - 21112

salam..

semalam mak call tanya tarikh kenduri.mak tanya chinese new year bulan brape? dengan senang hatinya cakap "bulan 2 la mak..kan tahun lepas bulan 2"..sekali kena smash tepat di hidung "raya cina pun macam raya kita gak..tak kan tiap2 tahun bulan 2..diorang pun ada kalendar diorang..hai la anak"
adehh..nape la x trpikir yang tarikh chinese new year berubah tiap tahun.. *debish2*..teros laju2 gugel kalendar 2012..
kejadahnye la blurkan kalendar ni..haha..ekceli nak focus kat bulan januari

ohhh chinese new year bulan 1 la mak..23, 24 januari..alamak..nape makin cepat dari perancangan ni..laju2 call incik Lah plak
 
sy : abg, kte kawen bulan 1, chinese new year bulan 1..cane ni?
die : da confirm ke? ce check betol2..
sy : da la..org tengok kat tenet
die : ok..kawen bulan 1 la..
sy : uhhh -_-" (xde prasaan bf aku ni)..hmmm tapi nanti umi mesti x setuju..umi kan ingat chinese new year bulan 2
die : ehh umi x cakap pun bulan dua kan..umi cakap chinese new year..dats mean its ok la kalo chinese new year jatuh dalam bulan pe pon.tol x?
sy : hmm ok la cetu..

21 januari 2012 atau ringkasnya 21112..cantek jugak tarikh ni..huhu.ok2 setuju..pagi ni google plak tarikh tersebut dalam bulan islam..27 safar..hmm ada kepercayaan orang melayu kata x elok kahwin dalam bulan safar.gugel plak fadhilat2 bulan islam..and i found dis

Fadhilat Bulan-Bulan Islam : Safar

Safar bulan kedua mengikut perkiraan kalendar Islam yang berdasarkan tahun Qamariah (perkiraan bulan mengelilingi bumi). Safar ertinya kosong. Dinamakan Safar kerana dalam bulan ini orang-orang Arab sering meninggalkan rumahtangga mereka menjadi kosong kerana melakukan serangan dan menuntut pembalasan keatas musuh-musuh mereka.

Menurut kepercayaan turun-temurun sesetengah orang Islam yang jahil, bulan Safar ini merupakan bulan turunnya bala bencana dan malapetaka khususnya pada hari Rabu minggu terakhir. Oleh sebab itu setiap tahun mereka melakukan amalan-amalan karut sebagai cara menolak bala yang dipercayainya itu. Selama berpuluh atau mungkin beratus tahun lamanya mereka telah mengamalkan madi-manda dan berpesta yang dikenali dengan "mandi safar" pada hari Rabu minggu yang terakhir dalam bulan Safar ini. Kebanyakan umat Islam�pada masa ini khususnya orang-orang tua di negara ini tidak mahu mengadakan majlis perkahwinan dalam bulan Safar kerana mereka berpendapat kedua pengantin nanti tidak akan mendapat zuriat.

Sebenarnya nahas atau bala bencana itu tidaklah berlaku hanya pada bulan Safar sahaja. Kepercayaan karut itu telah ditolak dan dibenteras dengan kerasnya oleh agama Islam, sebagaimana telah difirmankan oleh Allah subahanahu wa ta'ala dalam surah at-Taubah ayat 51:
Maksudnya:
"Katakanlah (wahai Muhammad): tidak sekali-kali akan menimpa kami sesuatupun melainkan apa yang telah ditetapkan allah bagi kami. Dialah pelindung yang menyelamatkan kami, dan (dengan kepercayaan itu), maka kepada Allah jualah hendaknya orang-orang yang beriman bertawakkal".

Oleh yang demikian umat Islam hendaklah membuang sangkaan atau kepercayaan karut tersebut supaya kita terlepas daripada amalan syirik.

see..itu sume karut la..jadinye bole la kawen bulan 1 neh..tunggu keputusan abah dan mak serta umi dan abah..

daa

p/s - sekarang ni adat orang melayu dah dijadikan cam hukum plak (abdullah, 2011)

Monday, 8 August 2011

Inner syria untuk tunang

salam

dalam post ni sy ade cerita pasal kekeliruan nak pakai tudung ape untuk tunang kan..dan beberapa hari lepas tu sy dah contact nani tuan punye blog ini sebab sukerrrr sangat tengok inner yang die pakai time reception die.

ohh sukerr sangat

mula-mula tu ingat nak tanya die tempah kat mane, but then die post kat blog yang boleh tempah inner tu ngan die..yay..!! ape lagi laju2 email die.
tak sampai seminggu lepas tu die kata inner da siap..cepat kan..n harga sangat2 berpatutan..24 ringget jek..huhu

puteh merah jugakk..ngeh

suke jugak sebab inner ni x melekat kat dahi (padahal kalo melekat pon tetas je benang kat belakang bleh dah jadi muncung..hehe)..yang ni tayah tetas pon da jadi muncung..i loike..

timekaseh yek nani..next tyme mau order lagik

daa

p/s - berpikir2 mau order untuk konvo plak..ngeh3.tp cm awal lagik..rilek dulu :)

Saturday, 6 August 2011

wedding theme

salam..

hai an update at proton service centre..haha gigih btol kan..
actually bawak lappy untuk wat keje sementara incik Lah service kete..tapi kejenye x wat pun..kitorang asek surfing for color theme for our wedding..
incik Lah x setuju sy nak color plum..uhh..die kate x sesuai untuk die..hmm2..ok..then decide nak kaler laen..

die nak color teal untuk majlis di pekan..which is kalo ikot the perfect pallete ini jadinye



ok2..setuju..and for me still nak color plum..ngeh3.dan lepas tengok pallete die setuju..yeahh..



hmm sementara nak tunggu majlis bulan februari tahun depan, maybe lebih banyak color yang akan kami tukar.hahaha

thats all for an update from proton service centre..haha

daa

Friday, 5 August 2011

DIM pomander ball kusudama flower

salam..

DIM project seterusnya ialah kusudama flower..ngeh3.
lepas potong template kotak doorgift, ade banyak sangat lebihan kertas.sayang plak nak buang.jadinye nur menggoogle lah DIY project yang guna kertas.terjatuh hati lak tengok kusudama flower ni..comel jek.tapi renyah (rumit) cket nak buat. satu kuntum bunga ade 5 kelopak = 5 keping kertas.

lepas berbuka semalam tataw nak wape sambil tengok tv, tiba2 tangan rajen potong2 kertas lebihan tu jadi square..lipat2 then gam..jadi mcm ni..



bila dah cantum 5 kelopak jadi cmni..


pastu cantum 12 kuntum bunga jadi la pomander ball yang comel..suke tengok hasil kerja sendiri..pisss (^^)v


sy x capture pic plak cara2 melipat kertas tu tp boleh tengok kat sini cara2 lipatnye..senang jek :)

p/s-mau wat pomander ball untuk letak kat pemegang tangga time bertunang nanti lah

daa..

Tuesday, 2 August 2011

kotak doorgift da siap :)

salam

akhirnya setelah bertungkus lumus (yeke?) siap jugak 100 kotak doorgift..dengan bantuan incik Lah :)
baru kotak je siap..lapik dalam dan isinya belum letak lagi.
alhamdulillah settle 1 lagi perkara untuk tunang ni.
meh kte tengok cket hasilnya :)

khas untuk keluarga bakal mertua

 
untuk semua tetamu :)






















that all..daaa
bloggerwidgets