permata hati ibu dan ayah

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Saturday, 31 December 2011

Bye 2011, hye 2012

salam..hai readers

sedar tak sedar esok adalah hari terakhir wat kita semua dalam tahun 2012..usia semakin meningkat dan umur semakin pendek. semoga perjalanan di tahun 2012 berjalan dengan lancar & dirahmati dengan keberkatan dari-NYA. amin !

best ke 2011? sangat best..tapi mungkin 2012 akan jadi lagi best..woo oo oo -->lagu mebi lagi best..ngeh!.
benda best yg jadi tahun 2011

4 April : dapat keje
23 April : dirisik (^.^)v
20 Mei : dapat childfruit baru
3 September : bergelar tunangan orang
22 oktober : konvo master
11 disember : bro's wed

ini antara beberapa perkara besar yang berlaku..banyak lagi perkara2 kecik yg wat sy happy untuk tahun 2011 dan yang pastinya tahun 2012 lebih banyak perkara besar akan berlaku..insyallah

Bye2 2011, welcome 2012 :)


p/s : jumlah follower dah 100..wow teruja. --> orang len ribu riban rilek je..ekeke..btw thanx kamu semua sebab sudi baca blog picisan ini :)

Thursday, 29 December 2011

DIY button badge

salam..hai semua..

sebab ramai yang mintak tutorial button badge (ramai ke? 2-3 org jek..haha), jadi sy wat la tutorial sikit sebab senang je nak wat button badge ni..
1st tutorial ni..nebes2..ekeke

ok2..bahan-bahan yang diperlukan
1 - button badge, boleh dibeli kat mana2 atau kalo uolls ade button collection pun bole guna.yang sy punya beli kat mydin, dah tak berapa ingat harga tapi dalam anggaran 70sen each.
2 - slotted screwdriver, yang saiz kecik..boleh selongkar tool box sesape..hehe.sy pijam incik tunang punya
3 - button design, ni sesedap rase ye nak design cane..wat dalam bentuk bulat lebih baik
4 - plastik pembalut buku yg tebal sikit
5 - gam uhu

mula-mula gunting design
bukak belakang button guna screwdriver
pastu letak gam kat tengah-tengah button - tujuan:memudahkan nak kelim kat tepi sebab nanti kertas tak gerak2
 

wat kelim kat tepi-tepi button..gam dan kelim..comot pon takpe sebab nanti nak tutup :)..sebab ni sy kata wat dalam bentuk bulat..senang nak kelim


pastu letak plastik plak dan wat kelim jugak..tak perlu tarik plastik tegang2..nanti sakit jari..ekeke.bukan2 tak perlu tarik plastik tegang2, nanti plastik jadi cam mengerekot..wat biasa2 je..kemaskan sikit tepi2 tu guna kuku
masukkan balik penutup belakang button..tekan kuat sikit supaya tak terbukak

siap!..senang kan :)
Selamat mencuba :)

Wednesday, 28 December 2011

DIM button badge

salam..hai readers..

weekend ritu sy da siapkan satu lagi benda..button badge for family..ekceli boleh je kalo nak tempah tapi terajin plak nak wat sendirik..ekeke

button badge sy berharga 70 sen..weee..tanak cte banyak..anda lihat sendiri hasilnya :)



puas hati dapat wat sendiri (luahan hati org-yg-nk-sume-benda-murah..haha)..ok la tu kan..tanpa mesin-pembuat-button..cuma screwdriver, button, dan plastik..~ hehe

next diy mission



Friday, 23 December 2011

progress 28 hari ke tarikh tersebut :)

salam..hai readers

tinggal 28 hari je ke tarikh 20 januari, kelam kabut dah ni..bukak je tenet takde bende laen di search, semuanya pasal kawen..diy bilik pengantin, diy kasut kawen, persediaan sebulan sebelum majlis, resepi simple (erk..perlu ni..kata nak kawen..hahaha)..haish macam2. kat planner penuh dengan macam2 notes..urgh!..keje kat opis plak makin bertambah.makin banyak plak projek masuk..stress2..!


nak cite cket ape progress untuk minggu ni (bila tengok progress bole hilang stress sikit kotttt..)

dapat 2 parcel, 1 fabric hb dari lyana sukaaa sangat..cantikkk!

amek dari blog lyana..lpe nak snap yg betol2 pnye..hehe
1 lagi  contact lenses dari cherryberry  (nak pakai tyme kawen..gedik kan..haha)

berpikir2 nak pakai ke tak..takott!
lagi..hmm bunga pahar da siap..alhamdulillah..untuk bertandang maybe wat pas kawen.ade gap 2 minggu..heh


invitation card dah pos untuk kawan2 terdekat..kawan2 terjauh invite guna fb jek la nmpaknya..duet stem mahai woo skang neh..satu kad rm0.80..mahai2..mahai dari harga kad kawen sy..(berkira sangat ko ehh..harus berkira..ai kan pengantin bajet..ekeke)


last but not least, kasut kawen suda dibeli..tailor baju kawen sy suruh beli kasut kaler gold..gold ke ni? lite gold..harga? murah sesangat! lalala~


mungkin akan tambah brooch..kalo jumpe yang seswai..kalo ye..hahaha

tu jek lah progress untuk minggu ni.. ehh ade satu lagi tertinggal..stiker kereta "mr & mrs engineer" dah siap..ngeh tapi tadek gamba..lupe nak snap..hopefully next week progress ni akan bertambah dan terus bertambah..insyallah

nk wish Merry Christmas juga untuk sesiapa yg merayakannya..sy dapat ini..manessssss sgt! *penin*

Thursday, 22 December 2011

checklist 30 days before

1.Tarikh :

Nikah : 20 Januari 2012 (day) 
Resepsi : 21 Januari 2012 (day)
Bertandang: 5 Februari 2012

2. Tema:

Nikah : White + pearl
Resepsi : Peach+pink
Bertandang : Pink belacan

3. Dokumen penting:

Him
Kursus kahwin: Done
Hiv Test: Done
Surat Akuan Bujang: Done
Borang Kebenaran berkahwin: Done

Me
Kursus kahwin: Done
HIV Test: Done
Borang Nikah: Done


4. Tempat

Nikah : Rumah 
Resepsi : Dewan Bunga Raya, Changkat Jering
Bertandang: Rumah

5. Catering

Nikah : Pending
Resepsi : Sazlees
Bertandang: gotong-royong

6. Pelamin

Nikah : Sazlees
Bantal nikah: Sazlees

Resepsi: Sazlees
Bertandang: Najib

7. Photographer

Pre wed : Yazman
Nikah : Yazman
Resepsi : Yazman
Bertandang: FMIL uruskan

8. Videographer

Nikah: Takteh
Resepsi: Takteh

9. Wedding outfits

Nikah:
-Dress: Najib Boutique
-Tudung: Najib Boutique
-Accessories: Najib Boutique

Resepsi:
-Dress: Najib Boutique
-Tudung: Najib Boutique
-Veil: Najib Boutique
-Shoe:Done
-Accessories:Najib Boutique

Bertandang:
-Dress: Najib Boutique
-Tudung: Najib Boutique
-Veil: Najib Boutique
-Shoe: Najib Boutique
-Accessories: Najib Boutique

10. Makeup

Nikah: Sazlees
Resepsi: Sazlees
Bertandang: Najib

11. Doorgift

Nikah: Pending (Buah)
Resepsi: Done
-VIP doorgift: Done
-Guest doorgift: Done
-Deco : Pending
-Bertandang: FMIL uruskan

12. Bunga Pahar

Nikah: -
Resepsi: in progress
Bertandang: FMIL uruskan

13. Hantaran

For Him
Cincin: Pending

For me
Rantai: FMIL uruskan
Mas Kahwin / Loket: FMIL uruskan

14. Invitation Card

Design- Done
Printing - Done

15. Cake

Resepsi: Pending
Bertandang: FMIL uruskan

16.  PIC

Nikah: Jurunikah-Done
Resepsi: Pembaca doa-Done

17. Handbouquet

Nikah: Done
Resepsi: Fresh Flower Pending
Bertandang: Najib

18. Guest List

Nikah: 200
Resepsi: 700

19. MC/Kompang

MC: Done
Kompang: Done
PA system: Done

20. Pengapit

Nikah : Cream
Resepsi:Baby peach

Bertandang: peach

21. Dresses for family

Resepsi

Her family: Green - Done
20 button badge: Design - Done

22. Bilik pengantin

Katil: Done
Bed Sheet : Done
Decoration: DIY

23. Signage

Resepsi: 10 pcs.
Location: Done
Design: Done
Printing: Done
photo canvas: Done

24. Facial/Massage/Inai

Pending 

Alhamdulillah..banyak yang sudah selesai..30 days to go..hmm2

Thursday, 15 December 2011

vendor #*@!$&^!

salam.hai readers..dah lama tak menulis tiba-tiba harini menulis secara lepas geram plak.hmm

ni semua gara-gara vendor untuk baju resepsi..urgh..kalau nak taw sape vendor tersebut sila cari dalam checklist yang sy wat.

tujuan wat post ni bukan nak tutup periuk nasi dia tapi sebab tak nak nanti ade b2b dari taiping terkena macam sy.

mana nak mula ye..hmm.untuk pengetahuan semua butik ni popular sebab design baju die yang latest2.ye memang ktorang tertarik tengok baju2 yang ada.lagipun ktorang plan memang nak sewa je baju resepsi.end up kitorang pilih sepasang persalinan kaler peach-pink.kitorang gak amek khidmat videographer dari butik ni.total yang perlu dibayar rm2000.letak deposit rm400.ok itu cerita dua bulan lepas.

harini tiba2 dapat mesej dari butik ni remind untuk bayar lagi 50% sebulan sebelum majlis.dan sy reply camni "ok..sy akan bayar sebelum 1hb.dtg kedai sebab nak ukur baju skali :)"..tak lama lepas tu kak *** ni call.and the conversation details is like dis:

dia: aznor amek baju yang mana ye ritu?
sy: baju peach yang display tu
dia: ohh baju tu dah ade org book la untuk 21hb
sy: hmm nape ritu kata available lagi
dia: aritu diorang datang dulu then book untuk tarikh laen..arini die datang n nak tukar tarikh 21hb.
sy: ehh mane leh camtu
dia: akak x leh nak tolak sebab diorang datang dulu ritu..boleh tak datang kedai n pilih baju laen.
sy: k..bulan 1 sy datang
dia: datang awal sikit ye..takot nanti x de baju..

#$%@^!^ sakitnya hati..!terus call incik tunang n die pon marah..n kitorang decide nak tempah dress untuk resepsi kat najib jugak.akhirnya ketiga-tiga baju untuk majlis ditempah pada najib.hmm

ekceli vendor ni adalah vendor yang sama untuk kenuri abang minggu lepas.dan baju yang dihasilkan cukup tak memuaskan.tak nak komen banyak..anda lihat sendiri

perati bahagian kain
spot the not..dress tu singkat.my SIL kena pakai kain plak kat belah dalam.ohh kemon la.diorang dah ukur + seminggu sebelum majlis setiap hari berulang ke kedai tu..end up baju singkat.kesian sangat..

so, sesape b2b from taiping, jaga2 la kalo uolls menggunakan khidmat vendor ini..daa

Wednesday, 7 December 2011

dresses for family and bridesmaid - done :)

salam..hai semua..
hari ahad lepas sy dengan kakak ipar dah berjaya meloloskan diri dari pandangan my childfruits (anak buah) untuk pegi mencuci mata di jalan TAR.ngeh.

tujuan sebenar nak cari kaen ela untuk satu family untuk dipakai on my reception nanti..pusing punya pusing jumpa la satu kaen yang berkenan tapi tak same kaler dengan yang diplan.oleh kerana dah suka sangat terus soh abam tu carikan 5 pasang dengan design yang sama.alhamdulillah dapat sume :)

pastu naek plak nagoya, cari kaen baju melayu untuk yang lelaki pula..huh..letih.lepas je habes barang penting, akak ipar ajak jalan2 lagi..boleh bayangkan tak kami berjalan dengan membawa lebih kurang 55meter kaen.bapak berat.dah rase cam org myanmar plak.aduhainye pon

dari yellow corn ke hijau..hahaha

for my bridesmaid
 
perjalanan x habes kat situ je..my SIL ajak plak pegi ampang park..nak beli tudung lagi..huiihh..pastu pegi plak makan mekdi


sampai2 je rumah dak bam2 dah tunggu depan pintu pastu trkejar2 nak dapatkan mommy die..ohh pelis la ammar..br 4 jam mommy awak menghilang..huhu

sampai arini, betis ngan lengan still rase sakit..hahaha.beli kaen pnye pasal.. :)

Tuesday, 6 December 2011

berhari minggu dengan FMIL

salam.hai readers..
hari sabtu lepas sy, incik tunang dan uminya kluar bersama untuk cari barang2 majlis.

lokasi pertama yg kami singgah : butik najib
yay! baju nikah dah siap dan sy sangat2 suka hasilnya..tak sempat capture gamba n x fitting pon lagi sebab veil belom siap.kami bincang jugak warna tema untuk majlis kat pekan dan saya setuju dengan warna pink belacan..huhu

lokasi ke-2 : romatika plaza alam sentral.
hoi jenuh la mengikut bakal ibu mertuaku ini..die sangat suka berjalan.x reti letih.kat romantika umi beli doorgift and barang2 untuk hias bilik pengantin dan sy plak sempat mengGrab barang untuk deco bilik pengantin di taiping.

harga untuk 3 barang ini rm52 - berbaloi? iye :)

lokasi ke-3 : jakel shah alam
skali lagi FMIL ini x reti rasa penat..merata2 die jalan nak cari kaen yang sesuai.tapi best gak bile pegi kedai kaen dengan toilor ni.die kenal mana kaen yang elok dengan mana yang tidak.(sebab tu makin lama duk kat jakel-nak cari yang bermutu) haha.dah beli langsir turun plak beli kaen ela.

sepah2 kaen hah!

muke dah start boring :)

lokasi ke-4 : kedai bunga sayangku seksyen 9
kat sini umi incik tunang beli bunga pahar+paharnya.bagi sy x murah pun tapi sebab FMIL dah nak beli, layankan aje

lokasi terakhir kitorang singgah di rumah baru kami.alhamdulillah umi kata ok n luas..cuma ade komen sikit2 suruh cat certain2 bahagian sebab nampak comot.heh itu keje awak la incik tunang.

kesimpulannya seronok sangat kluar ngan bakal umi.sporting, banyak bnde yang sy tataw pasal anak die skang sy da taw.untuk pengetahuan,sy berdua sahaja ngan umi dalam kete lain, dan incik tunang bawak kete laen.sebab tu boleh bergosip.dan alhamdulillah sy rase sy da buat pilihan yang tepat untuk memilih encik Abdullah sebagai teman hidup sy :)

Saturday, 3 December 2011

checklist 50 days before

1.Tarikh :

Nikah : 20 Januari 2012 (night) – confirmkan (12/12/11)
Resepsi : 21 Januari 2012 (day)
Bertandang: 5 Februari 2012

2. Tema:

Nikah : White + pearl
Resepsi : Peach+pink+silver
Bertandang : Dark Peach

3. Dokumen penting:

Him
Kursus kahwin: Done
Hiv Test: Done
Surat Akuan Bujang: Done
Borang Kebenaran berkahwin: Done

Me
Kursus kahwin: Done
HIV Test: Done
Borang Nikah: Pending


4. Tempat

Nikah : Rumah or Surau Taman Berkat (confirmkan 12/12/11)
Resepsi : Dewan Bunga Raya, Changkat Jering
Bertandang: Rumah

5. Catering

Nikah : Pending
Resepsi : Sazlees
Bertandang: gotong-royong

6. Pelamin

Nikah : Sazlees
Bantal nikah: Sazlees

Resepsi: Sazlees
Bertandang: Najib

7. Photographer

Pre wed : Yazman
Nikah : Yazman
Resepsi : Yazman
Bertandang: Pending

8. Videographer

Nikah: Takteh
Resepsi: Takteh


9. Wedding outfits

Nikah:
-Dress: Done (Najib Boutique)
-Tudung: Pending.
-Veil: Done (Najib Boutique)
-Shoe: Pending.
-Accessories: Pending

Resepsi:
-Dress: Takteh
-Tudung: Takteh.
-Veil: Takteh
-Shoe: Takteh
-Accessories:Takteh

Bertandang:
-Dress: Najib.
-Tudung: Najib.
-Veil: Najib.
-Shoe: Najib.
-Accessories: Najib.

10. Makeup

Nikah: Sazlees
Resepsi: Sazlees
Bertandang: Pending

11. Doorgift

Nikah: Pending (Buah)
Resepsi: Done
-VIP doorgift: Done
-Guest doorgift: Done
-Bertandang:Pending

12. Bunga Pahar

Nikah: -
Resepsi: in progress
Bertandang:Pending

13. Hantaran

For Him
Cincin: Pending

For me
Rantai: Pending
Mas Kahwin / Loket: Pending

14. Invitation Card

Design- Done
Printing - Done

15. Cake

Resepsi: Pending
Bertandang: Pending

16.  PIC

Nikah: Jurunikah-Pending
Resepsi: Pembaca doa-Done
Bertandang: Pending

17. Handbouquet

Nikah: Done
Resepsi: Takteh
Bertandang: Pending

18. Guest List

Nikah: 200
Resepsi: 700

19. MC/Kompang

MC: Done
Kompang: Done
PA system: Done

20. Pengapit

Nikah : Cream
Resepsi:Baby pink - pending
Bertandang: peach

21. Dresses for family

Resepsi

Her family: Baby yellow corn - pending
20 button badge: Design - Done

Bertandang: Pending

22. Bilik pengantin

Katil: Done
Bed Sheet : Done
Decoration: DIY

23. Signage

Resepsi: 10 pcs.
Location: Done
Design: Done
Printing: Done
photo canvas: Done

24. Facial/Massage/Inai

Pending 

wow..suda banyak yang ditanda dengan done..dan suda kurang di-hilite kunen..ngeh..
kte tggu puan FMIL datang shah alam..ape lagi item yang boleh ditanda dengan DONE :)

HIV test di KK Shah Alam

Salam..hai readers

semalam tambah lagi 1 progress..yay!.sudah jalani hiv test di KK Shah Alam.mahu tahu step by step wat test di KK ni.meh nak cte

step 1
wat appointment.call KK Shah Alam untuk wat appointment pada 22 November dan hanya boleh wat test pada 1 disember..haish ramai sangat ke orang nak kawen skang ni..hohoi
call tayah cakap manes2.cakap je saya nak wat appointment untuk hiv test..dan nurse akan bagitau bila tarikh yang available..setuju then bagi nama dan no ic.nurse bagitau datang kul 2 pada hari test.done

step 2
sampai je tarikh ujian yang disebut, apply half day leave (err yang ni pun termasuk dalam step ye..huhu), lepas lunch terus cabut g kk.ha jangan jadi cam sy, kunun nak punctual datang terlalu awal plak.pukul 2 baru nurse tu bukak counter.ohh lpe nak bagitau counter kat 1st floor.nurse bagi form hiv test.

step 3
terus pegi bawah tekan nombor sebagai pesakit luar, sambil tu leh la isi form yang baru dapat tadi..tunggu sampai nombor dipanggil

step 4
bila nombor naek pegi kat counter, bagi ic ngan duet singgit

step 5
bawak form pegi dekat bilik 13 (memusing cari bilik 13..rupe2nye terserok cket)..bagi form kat abg ensem depan pintu pastu die bagi satu nombor lain.tunggu nombor tu naik plak

step 6
bila nombor naek masuk dalam bilik, duduk tepi abang nurse ulur tangan sambil abang tu bukak pek jarum.cakap dalam ati, "eleh x sakit pun, jarum kecik", jangan tengok jari.sedar2 die da amek darah..tunggu balik kat luar

step 7
duk kat lua sambil picit2 jari..err sakit gak rupenye.tunggu abang nurse panggil nama, amek form, tengok kat bawah tu ade tulis ceni..


ok..!! da bole kawen..ehh salah! da bole balik.ngeh! total masa yang dihabeskan di klinik tu lebey kurang 2 jam termasuk setengah jam datang awal..(-.-")
bloggerwidgets