permata hati ibu dan ayah

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Tuesday, 28 February 2012

kita hanya merancang...

salam..hai semua

pagi semalam odw ke opis dengar radio era..topik agak best, tentang insiden yang tak diingini terjadi masa nak bersanding/majlis resepsi..

hmm saya pun ada insiden yang tak diingini tapi rasanya tak lah teruk sangat..yang mak cerita hujung minggu lepas mungkin lebih tak diingini..huhu.sy cite kat sini bukan nak bukak aib sesiapa, ini hanya untuk panduan b2b supaya lebih bersedia kalau kena berhadapan dangan situasi begini.

mengikut apa yang sy dengar, majlis nikah dan resepsi mangsa (hamboih mcm kes jenayah plak..haha)..ha majlis diorang akan dibuat dalam satu hari.maknanya nikah pagi dan tengah hari bersanding..harus diketahui ye..lokasi untuk dua majlis ni agak jauh..dalam 10km.nikah akan dibuat di masjid dan resepsi akan dibuat didewan.

pada hari kejadian..(skali lagi macam kes jenayah..ekeke)..pada hari tersebut, tok kadi sampai tepat pada masanya, pengantin pempuan dan lelaki juga dah ada..taaapiiii..akad nikah terpaksa ditangguhkan..sebabnya...family pengantin lelaki belum sampai dan pengantin lelaki taknak nikah selagi familynya tak sampai..FYI lelaki ini berasal sari selatan tanah air..dan majlis ini di perak.dan3 mereka hanya bertolak dari sana pada pagi tersebut.apekah!..adeii.dan akhirnya tok kadi terpaksa ke tempat lain dahulu, meninggalkan mereka tanpa dinikahkan..hmm

itu kes di masjid, di dewan kenduri tetap diteruskan..sampai pukul 2 pengantin tetap tak boleh berarak sebab belum nikah kan..dan dalam kul 3 lebih barula tok kadi sampai didewan dan mereka dinikahkan atas pentas (-.-)"..dan pukul 4 dewan perlu dikemas.

cuba letak diri sy dalam situasi ni..bayangkan, kita mesti dah sediakan sekurang2nya dua pasang baju (baju nikah dan baju sanding)..sudahnya hanya satu baju dipakai untuk nikah dan sanding.bayangkan bersanding di atas pelamin dengan dewan yang telah kosong..bayangkan segala yang dirancang tak dapat dibuat..owh! mesti sy berendam air mata..

ini semua boleh dielakkan daripada berlaku kalau
- family pengantin lelaki bertolak sekurang2nya sehari awal dari sana atau majlis dibuat pada 2 hari yang berasingan..
 - pengantin lelaki buat pilihan untuk bernikah tanpa kehadiran family sendiri 

dan bila diceritakan pada suami..hanya 1 komen beliau :
nikah tu mudah..kenapa disusahkan..

ok.. itu sahaja cerita tentang majlis orang..hehe.ingat b2b sekalian.amek ini sebagai iktibar :)

update tentang pengantin sebulan seminggu ini (ohh nak panggil pengantin lagi..hehe)
- pipi semakin tembam..happy mungkin :)
- bz menyiapkan design kad kawen dan button badge yang ditempah..ohoi side income
- bz mencari resepi2 terbaru
- belum pandai bersembang dangan jiran2..ohh (-.-)"
- semakin kuat tido + cepat mengantuk (tanda makin gemok.haha)

best taw kawen ni!..haha

8 comments:

  1. betul..kalo sy mesti dah ngis...hehe..
    slmat pengntin sebulan seminggu :)

    ReplyDelete
  2. kan..nanges tak berlagu.,hehe..thanx dear :)

    ReplyDelete
  3. gulp...
    na'uzubillah...
    mintak2 dijauhkan lah..
    dahla majlis enul pun nikah n sanding di hari yg sama..
    mintak2 la dpermudahkan...

    ReplyDelete
  4. insyallah dear..semoga dpermudahkn :)

    ReplyDelete
  5. masyaAllah..mst geram + sedih masa tu...geram kat family in law..dgn husband la..family in law should know la kan jauh so kena bertolak awl..husband plak should consider family wife dia..huhu btw congrats dear...i nikah on d same day w reception..so harap2 smua ok..coz dlu ms tunang pn dorg dh budget time nk dtg pkl bape and they arrived earlier..alhamdulillah..

    ReplyDelete
  6. kan.paling rasa nk mrh kat FIL la..hmm bnde nak jadi..huhu.thanx dear..insyallah semoga dipermudahkn segala urusan..my hubby pun org jauh..sehari sebelum nikah dah sampai..takot bnde2 mcm ni jadi la..huhu

    ReplyDelete
  7. nur bt button badge ker?bpe klo 30pcs?kte xkreatif..so xpndai pape pon..

    ReplyDelete
  8. nora: nur amek rm1.50 per pcs..hehe :)

    ReplyDelete

Tinggalkan komen anda

bloggerwidgets