permata hati ibu dan ayah

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Wednesday, 9 May 2012

12 weeks

salam..hai readers..

12 weeks = 3 bulan..cepat je mse berlalu..meh tengok perkembangan baby untuk 12 weeks

"Muka bayi anda lebih mirip rupa manusia, walaupun panjangnya dari mercu kepala ke punggung hanya sekitar 2 inci / 5.5 sentimeter dan beratnya kurang sedikit dari setengah auns / 14 gram. Matanya, yang pada mulanya muncul di sisi kepala, telah berganjak dan lebih rapat. Telinga hampir sampai ke posisi normal di sisi kepala. Hati mengeluarkan hempedu dan ginjal mengalirkan kencing ke dalam pundi kencing. 

Jika abdomen anda ditusuk-tusuk, fetus akan bergeliang-geliut, walaupun anda tidak akan terasa pergerakan ini. Sel-sel saraf fetus sedang giat membiak dan sinaps-sinaps (penghubung saraf dalam otak anda) sedang terbina. Fetus telah memperolehi lebih banyak refleks: jari tutup jika tapak tangan disentuh, jari kaki bergulung ke bawah jika tapak kaki disentuh dan jika disentuh kelopak mata, otot mata akan menggenggam.  

Pada masa ini, doktor anda sudah dapat merasakan bahagian atas uterus, juga dikenali sebagai fundus yang terletak rendah di bawah abdomen.

Apabila anda memasuki trimester kedua, anda akan mula memakai baju yang lebih longgar yang tidak menghalang pergerakan. Tak lama lagi, pakaian biasa anda tidak muat dan tak dapat dipakai lagi.


Anda mula menyedari bahawa selera anda pun kembali semula setelah perasaan "mabuk" menghilang."

yaaa..selera makan sudah kembali..takde lagi masalah tak bole makan nasi.semua sudah boleh ditelan tanpa masalah..nafsu makan agak tinggi skrg ni..mcm2 teringin..kek coklat pon bole teringin..kejadahnye la..dan skang tringin nak makan takoyaki plak..hehe

takde lagi pening2..semua back to normal. alhamdulillah :)..
maseh belum wat check up di klinik kesihatan..huhu.alasan : takde masa la :P
mungkin waktu 16 weeks nanti akan scan di private clinic then baru g klinik kesihatan..

semoga anak ibu membesar dgn sihat dalam perut ibu ni..aminn :)

8 comments:

  1. amin utk nur.. doakan utk rinie jgk yer.. nk jgk jd m2b.. hehehe.. xsbr dh nie.. tp ALLAH lum bg rezki lg kat rinie.. semoga ALLAH akn mempercepatkan rezki utk preggy utk rinie plak yer.. :)) take care nur..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanx syg!..insyallah rinie..ade rezeki nanti..

      Delete
  2. alhamdulillah, dah lepas first trimester. enjoy your second trimester tau!! for me bulan ke4 & ke5 paling best! now ni dah makin berat. huhuhu~ ;-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh, kne enjoy betol2 ni sblum jd makin berat..hehe.tp cam x sbr nk jd makin berat :P

      Delete
  3. tahniah nur..boleh la kite sharing2 ttg preparation mom2be plak..

    ReplyDelete
  4. nur tahniah..jaga kesihatan tau. beza 2-3 minggu la kita.hehe =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ea..sebaya la anak kite nanti :)

      Delete

Tinggalkan komen anda

bloggerwidgets