permata hati ibu dan ayah

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Monday, 25 June 2012

perginya insan tersayang

salam..hai readers

hari ni genap 7 hari pemergian arwah abah.alhamdulillah da boleh terima apa yang berlaku..cuba redhakan pemergian insan ini..

nak cuba coretkan peristiwa sebelum dan selepas pemergian arwah.insyallah untuk anak sy nanti supaya dia tahu betapa ibu sayangkan atok awak ni..

peringatan : entri ini sangat panjang :)

13 jun 2012 - 8.30 malam
abah call..antara perbualan yang masih segar dalam ingatan

abah : hello..assalamualaikum..buat ape? da balik keje?
saya : ye waalaikumsalam..duk depan tv..ha da balik lme da..nape abah call?
abah : saje..abah nak gtaw ni..abah nak g wat endoscopic kat appolo esok..yong nak bawak..nanti yong da pindah susah..takde sape nak bawak abah g hospital.
saya: ouh..untuk ape tu?
abah : untuk tengok hempedu abah ni..dokter bgtaw harga dalam rm500.
saya : ok..nanti ude masuk duet..skang xde duet..tunggu gaji ehh
abah : ok..abah sje je bgtaw..

14 jun 2012
kakak mms gamba abah lepas wat endoscopic..sedih tengok abah macam tak berapa sedar kesan dari ubat bius..
menurut cerita dari mak
balik dari hospital, abah ajak makan kat gerai..abah yang belanja katanya..hmm
malam tu call mak, nak tanya pasal abah.tapi kebetulan memang abah yang jawab tepon

saya : abah cane? ok tak?
abah : ok je..tak rasa sakit pon wat benda tu..abah tak sedar..dokter soh minum air apetah pastu jangan telan..pas 5 minit baru telan.. berangin je air tu..pastu terus abah tak sedar..pas sedar mak cakap abah ulang2 cakap benda yang sama..abah pun tataw..hehe
saya : hehe..kuat sangat kot ubat tu..pastu dokter ckp pe?
abah : dokter tunjuk scan tu..ade 9 biji batu kat hempedu..dokter soh makan ubat..21hb ni g hospital balik..kalo makin elok boleh tangguh dulu operation..kalo tak kena operate lah..kos 5 ribu jugak
saya :  hmm takpe la..pape abah gtaw je..nanti kte kupul duet adek beradik ye..

15 jun 2012
pukul 2 pagi dapat call dari mak bgtau isteri sepupu meninggal sebab jatuh bilik air..punye la terkejut..mak suruh g ziarah sebab jenazah kat hosp sg buloh..kami suami isteri cadang nk g sebelum g keje..
dalam kul 5 kami gerak ke hosp..sebelum sampai makcik bgtau yang diorang sume dah balik rumah..kul 8.30 baru g amek jenazah..hmm..jadi kami patah balik.
call mak..mak cakap xpe la..xyah pegi..mak gtaw yang abah beria nak g jugak walaupun baru je kluar hospital..tapi tak jadi sebab kakak tak larat nak drive

16 jun 2012
ini semua berdasarkan cerita mak
abah g makan kenduri rumah makcik sebelah..sambil sembang ngan kawan die..kawan die sempat gurau.. "cantiknya rumah cik brahim..macam hotel"..abah senyum..pastu lama pandang rumah
masa kenduri ade sorang jiran ni gurau cakap "smart cik brahim arini"..abah cakap "ade mcm yB tak?"..hmm 
pastu waktu malam tu ade karoke kat rumah kenduri tu..abah kluar rumah..duk depan rumah sambil pandang rumah..mak cakap macam abah bukan dengar karoke..tapi lebih banyak tengok rumah die..
malam tu jugak abah suruh yong anta mesej wish besday kat sy..

17 jun 2012
dalam pukul 2 pagi abah ngadu sakit dada..kebetulan abang ade kat rumah terus bawak abah g hosp..dokter just drip air..and dokter bgtaw ade sikit masalah kat jantung..just a minor problem..
menurut cerita mak
balik je dari hosp..abah bangun agak lewat pagi tu..solat subuh pun dekat pukul 7..mungkin letih sangat malam tu..
dah semakin kurang selera makan sebab abah takot kalo die makan benda yang tak boleh makan, yang boleh wat die sakit..die taknak masuk hosp..die tak ske orang cucuk2 tangan die.
sepanjang hari ni abah banyak habiskan masa kat rumah..makan pun sikit je..

18 jun 2012
malamnye diorang duk sembang2 depan tv macam biasa..abah pun riuh bersembang..satu yang pelik kakak nampak..
abah duduk sebelah mak..rapat sangat..sambil pandang betul2 muka mak..macam nak berpisah :'(
abah solat isyak..baca yassin..(memang rutin harian abah)
diorang sembang sampai kul 10..akak naek atas..tinggal mak ngan abah..
masa baring tu..abah ngadu sakit die datang lagi..tapi die cakap die ok..die soh mak tido.tapi mak xleh nak tdo sebab susah hati.mak bangun..iron baju abah..kemas barang2 sikit sebab nak bawak abah g hosp..kejutkan kakak..abah sempat ckp "tayah la siap cepat2..pakai baju elok2"

19 jun 2012
abah pakai baju..seluar..macam biasa..kemas..sempat dua kali buang air besar..then die masuk dalam kereta.sempat cakap kat kakak.."ni kalo sampai hosp, diorang wat tak layan kat abah..mati la abah"
dalam kereta..dua kali abah pengsan..terlentok kat mak..mak just boleh mintak abah bertahan..sampai emergency..abah naek wheelchair..pastu naek katil dengan sendiri..macam orang sehat..pastu bgtau kat dokter dada dia sakit..tu last diorang dengar suara abah..

abah masuk icu..dokter kata tadi jantung abah dah berenti 15 minit..skrg pakai mesin bantuan pernafasan..nampak macam abah makin stabil.masa ni diorang suspect paru2 abah plak berair..banyak sangat air yang disedut kluar..
masa ni lah kakak inform adek beradek yang laen suruh balik..

bergegas kami suami isteri capai ape yang patot..terus gerak balik..laju encik suami bawak kete..kami singgah amek adek kat uitm sri iskandar
sebelum kami sampai kakak gtaw abah dah dipindahkn masuk wad ccu
sampai je hosp..gegas nak masuk tengok abah..dalam kepala pikir..abah msti sedar cket2 ni..

masuk je wad..rasa nak gugur jantung tengok abah yang dulu sehat..terbaring kaku..dengan wayar di mulot..dengan susah sangat nak tarik nafas..menitik air mata.bila panggil abah.pegang tangan abah..die macam nak bagi reaksi..tapi sikit je..masa ni cuma satu je doa sy "ya allah kurangkanlah kesakitan abah"..anak2 cuma boleh melawat 3 minit je..pastu kena kluar

dalam kul 12 kami suruh mak balik sebab mak tak makan ubat lagi..abang antakan mak dengan anak bini die balik rumah..
kul 12.15..dokter panggil abang dangan adek masuk..lama sangat diorang dengan ape yang dokter ckp..kluar je dari wad diorang dah nanges2..bgtaw "g la tengok abah, dokter cakap abah dah tak boleh bertahan lama dah"..ya allah..terus lembik..seb bek suami pegang.kami masuk tengok abah berdua..untuk pertama kali nampak air mata suami..die pegang tangan abah, muka..pastu terus tarik sy keluar..die cakap tak tahan tengok kesakitan abah..sorang menantu yang baru kenal abah tak sampai setahun boleh rasa kesedihan tu..ni kan plak kami anak2 abah.

kami gilir2 baca yassin sebab hanya 2 orang boleh masuk untuk satu2 masa
kul 2.30..dokter panggil semua masuk tengok abah..masa ni nafas abah dah pendek2..takot sangat nak tengok mesin denyut jantung tu..takot nak terima hakikat..nurse suruh ajar mengucap..sorang2 adek beradek cakap kat telinga abah..masa ni air mata dah memang mencurah2..sy cium pipi abah..mintak ampun..sedih sangat sebab abah penah cakap nak jagakan baby lepas lahir nanti..tapi abah tak sempat..nampak mata abah berair..semua risau tengok sy..sebab risaukan baby dalam perut ni..naseb baek ade suami..die yang papah..kami sama2 baca yassin..elok je habes baca yassin..garisan tu mendatar..allahuakbar..abah macam dengar yassin yang dibaca..
abang terus peluk kami adek beradek..sambil cakap "kte dah takde abah..abah dah takde"
suami dan abang yang uruskan jenazah untuk bawak balik..

kami balik rumah untuk kemas ape yang patut..dan jenazah sampai dalm pukul 4.30.
nur da siap mandi..amek wuduk dan terus mengaji untuk abah..nur baca al-quran sebab abah penah cakap kat mak..bulan puasa tahun ni..die nak khatam quran..nur gilir2 ngan suami..bila nur solat..suami sambung ngaji..bila suami solat nur ngaji..

waktu tahlil..orang yang datang terlalu ramai..sampai ade yang tahlil bawah khemah sebab rumah tak muat..alhamdulillah.arwah abah ramai yang kenal..dan sy tahu arwah abah baek sangat..dan waktu nilah..ramai cakap abah macam tidur je..dan tersenyum..allahuakbar.. cepat2 selak selendang yang tutup muka abah..iye..abah tersenyum..cukup buat hati ni luluh..

kul 2 pagi..abang dari karachi sampai..skali lagi air mata macam empangan pecah..dari luar anak sedara bagi salam "assalamualaikum"..sebak sampai tak boleh nak bercakap..abang datang..peluk jenazah abah..urut2 tangan abah..kaki..kami adek beradek yang tengah mengaji terus menanges..die yang paling rapat ngan abah..mungkin abah tanak die tengok abah time abah sakit.

kul 4 pagi maseh mengaji..suami dah tak mampu..dengan perut kosong..mata ngantuk..die terlena kat sofa..abang2 pun sume dah syahid..sy ngantok..lapar..dahaga..tapi tanak tinggal abah sorang2..makcik gantikan ngaji..die soh tido sebab risaukn baby..sy tido kat kaki abah..tido atas karpet..sejuk tapi dah tak hiraukan semua tu..dalam kul 5 tersedar..mandi..sambil tunggu subuh sy ngaji lagi..masa ni rasa tak yah makan pun takpe sebab lepas ni abah dah makin jauh..

tepat kul 8.30 dah datang orang untuk uruskan jenazah abah..semua anak lelaki abah ikot untuk setiap urusan termasuk menantu lelaki iaitu suami..sy dan kakak dipanggil untuk buat siraman untuk abah..cuba tahan air mata supaya tak jatuh..
kul 11 siap dikafan..dan inilah saatnya kami semua bagi kucupan terakhir buat abah..lama kucup abah..sambil doa..tenanglah abah disana..
disembahyangkan..dikebumikan..ape yang sy nampak..seminit pun suami tak tinggalkan abah..die terlalu sayangkan abah..dan sy jugak tahu..waktu hayat abah..die jugak sayangkan suami nur..
dan alhamdulillah segalanya berjalan lancar tanpa sebarang masalah..mungkin ini bahagian abah..mudah segalanya dan langsung tak menyusahkan sesape.


terima kaseh pada yang sudi baca entri ini hingga habis :)




16 comments:

  1. huuu . sedihnya . Takziahnya . T__T dell pun nangis sekali . sob sob .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm thanx dear..doakan utk abah nur ye

      Delete
  2. Ya Allah nur..harap tabah ye..
    berjurai air mata kte :(
    harap arwah abah nur tenang di sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah nur cbe jadi tabah..aminn

      Delete
  3. takziah buat nur dan keluarga.
    (banyak betul habuk ni. huhu.)
    bertuah arwah ada anak-anak yang baik.moga arwah berada dikalangan orang2 yg beriman.

    ReplyDelete
    Replies
    1. trime kaseh..insyallah..aminn

      Delete
    2. Sedih baca cerita nur, moga arwah abah nur ditempatkan di kalangan org2 yg beriman.

      Delete
  4. sedehnya. al fatihah..moga arwah abah nur tenang di sna. alhamdulillah nur smpat jumpe arwah abah nur. azie tak smpat pon nak jumpe n mintak maaf sbb sblum tu arwah ayah azie sihat jer gi check up kt hospital..ape2 pon takziah buat nur skluarga

    ReplyDelete
  5. Nur, Takziah..akak berpengalaman yang same kehilangan arwah abah..sabar ye dear..Allah lebih sayangkan arwah abah Nur..sesungguhnya dari DIA kita datang dan kepadaNYA juga kita kembali :)

    ReplyDelete
  6. takziah kpd sis sekeluarga. kuatkan semangat kak.

    ReplyDelete
  7. sedih...abh kite pn dh tkde...meninggal 2 Jan 2010...mslh jantung jugak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm innalillah..doakan yang terbaek buat arwah :)

      Delete

Tinggalkan komen anda

bloggerwidgets