permata hati ibu dan ayah

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Monday, 13 August 2012

24 weeks

salam..hai readers..lame dah tak update pasal permata hati yang kini berusia 24 minggu.meh tengok sikit ape perkembangannye mengikut baby center :)


Berat bayi anda lebih dari 1.3 paun / 600 gram. Walaupun dia mempunyai hanya sedikit lemak badan dan kulitnya nipis dan mudah pecah, dia sekarang sudah mempunyai bentuk badan yang sempurna. Otaknya tumbuh dengan pantas, dan dia semakin memenuhi ruang dalam rahim anda. Dari mercu kepala ke tumit dia berukuran 11.8 inci / 30 sentimeter. Sekiranya pelahiran anda nampak seakan-akan hendak bermula, sudah pasti pakar obstetrik dan doktor akan melakukan segala-galanya untuk menghentikan perjalanan kelahiran pramatang supaya bayi anda boleh terus-menerus matang.

Anda mungkin kelihatan jalur-jalur merah atau coklat yang malap yang merupakan tanda perut meregang, bergelar stria kehamilan yang terdapat di abdomen, punggung dan payudara anda. Krim tidak boleh menghilangkannya, tetapi, memakai bra yang menyokong boleh menghindarkan atau mengurangkan jalur-jalur ini di payudara anda. Jalur-jalur ini memang terjadi di tahap kehamilan ini - lebih kurang 90 peratus wanita mendapatnya. Sesudah anda melahirkan, pigmen kemerahan atau kecoklatan pada jalur-jalur itu akan mula hilang, dan menjadi lebih pudar dari di kulit kelilingnya.

Juga, mata anda akan menjadi sensitif kepada cahaya dan akan terasa kering dan seakan-akan berpasir. Ini merupakan simptom kehamilan yang biasa bergelar 'mata kering'. Untuk meredakan ketidakselesaan anda, gunakanlah larutan 'airmata tiruan' untuk menambahkan kelembapan. 
2 minggu lepas sempat wat scan kat klinik sebab rase macam dah lama tak scan baby.. teruja beno si suami bila tengok anaknye aktif bergerak..dokter bagitau sume ok..baby aktif..ukuran kepala ikot minggu, tapi ukuran kaki lebih 2 minggu.."tinggi anak awak ni"..hehe..ehemm..tengok la ibu ngan ayah die..gender? tak nampak..baby lipat kaki baekkk punye time dokter scan..haha.takpelah anak ibu..asalkan sehat.

baby suda memberikan sepakan yang agak kuat..bergerak2 perut.dan dah pandai bagi respon bila ibu panggil..hehe..

perut maseh ditahap comel..separuh dari baju dalam almari dah kena simpan sebab kain tak bole zip+baju dah ketat kat pinggang..yang tinggal baju2 kurung masa zaman muslimah dulu..ngee..

alhamdulillah puasa maseh penuh..anak ibu tak banyak ragam.maseh aktif..semoga anak ibu sehat2 je dalam perut ibu..aminn :)

kepalanya :)

tulang kakinya :)


6 comments:

  1. Bestnya dapat puasa sampai skrg.
    Ezza ni memang tak puasa start check up ari tu sebab air dalam badan kurang.
    Jenuh lah nak mengganti nnt ni.
    btw,selamat hari raya nur.

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpelah ezza..berkorban utk si kecik..hehe
      slamat ari raya jugak dear :)

      Delete
  2. hehehe...besela tu...almost sume bju x boleh pkai sebab kaen ketat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ngehehe..ade kaen yg bole pakai tapi kena pakai atas perut..senteng jadinya..haha

      Delete
  3. Alhamdulilah baby sihat...Hopefully semua dipermudahkan... Really happy for u AA... Bile bace psl baby awk teingat baby saye.... Hopefully adalah rezki saye lg aminnn....take care k AA :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saba ye dear..insyallah ade rezeki lg nanti..thanx :)

      Delete

Tinggalkan komen anda

bloggerwidgets