permata hati ibu dan ayah

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Thursday, 20 September 2012

7th checkup di KK - carta gerak baby

salam..hai readers..

harini kena g checkup lg kat kk..dan selepas ni kena checkup 2 minggu skali..haish seb bek dapat time-slip..

everythings is ok

berat : naik 4 kilo
bp : 113/75 (bagusss sangat nurse ckp)
tinggi rahim : 29cm..(betol2 ikot minggu)..kepala baby kat bawah
jantung baby : 148bpm

antara nasihat nurse kali ni
- kena tuka susu..nurse suruh minum susu HL
- kena minum lebih banyak air..urine mcm tak clear sangat..haish jgn la kena kencing kotor
- boleh jadikan air barli sebagai minuman rutin..dan kurma tak boleh tinggal
- tak perlu ulang MGTT yang resultnye sipi2 tu..sebab urine ok..bp ok..yay! lega
- amek vitamin b complex untuk kurangkan kaki cramp..(b complex baik untuk saraf ibu)

dan..

dah kena mula kira pergerakan baby..
- dalam masa 12 jam..kena ada 10 kali gerak
- catat masa gerakan ke-10..
- kalau baby kurang bergerak atau dalam masa 12jam tak cukup 10 gerakan terus ke hospital..
- catat pergerakan dalam buku pink..jangan tangguh2..

wahhh buat notes plak dalam blog..takot lupa..haha.

harini punye..by 2pm dah 7 kali gerak :)




p/s : alhamdulillah..semoga anak ibu kekal sehat..aminn

2 comments:

  1. Sama la kita nur.
    Da start kire baby kick.
    pasal dobi baju tu pun ezza tak sure tapi rasa cam da leh start dobi kot sebab kalau lambat2 bila plak nak siapkan bag baby kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha tu la..pastu kalo dah lewat2 takot tak larat plak :)

      Delete

Tinggalkan komen anda

bloggerwidgets