permata hati ibu dan ayah

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Wednesday, 17 October 2012

Air selusuh

salam..hai readers

hujung minggu lepas mak dah mula tanya..dah ada air selusuh?..hmm mane wat lagi..rasa cam awal lagi je..haha..agak x sedar diri..

hmm baca dari blog kina..air selusuh yang terbaik adalah disediakan oleh suami. kina pon ada bgtau cara penyediaan air selusuh ni..ce klik link ni..sharing is sexy kata tuan punye blog :)

tapi3..banyak plak persoalan yang mula timbul

- air selusuh ni bole guna air biasa jugak kan..ke kena air zam2?
- kena start minum masa bila? -- digugel2..dibaca2..mcm2 pendapat ada.ada yang kata bole start minum seawal 30weeks..ada yang kata bila bukaan dah 5cm..hmm

bila dah masuk 33 weeks ni dah start cuak pkir pasal bersalin..huhu..antara tips/petua untuk memudahkan bersalin yang nur dapat setelah digugel2 : 

- banyakkan minum air kelapa muda -- xpenah minum lagi ni 
- kerap bersama suami
- minum air selusuh -- x sure kena start bile
- minum air akar fatimah -- dah ade..tp pon tataw bile kena start
- banyakkan berjalan 
- minum vco -- dah ade..tp tak lalu nak mnum (-.-)"
- makan kurma -- skang mkn 2 bijik sehari
- minum air coke -- yg ni 1st time baca..
- bykan mkn bendi -- xsuka
- mandi slalu -- err ade eefect ke?
- ckp ngan bby -- ha yg ni membe ade wat..mungkin betol 

tips2 kat atas ni mungkin akan digunakan bila dah nak dekat2 ngan edd..wat masa ni..sy just amalkan ayat2 al-quran



p/s - kita hanya mampu berusaha..yg menentukan ialah Allah s.w.t :)

4 comments:

  1. salam..
    bagusnya info ni..nak take note jugak la...tq!

    ReplyDelete
  2. Nur...mak ezza da start rendam akar fatimah tu.
    bila tny da boleh minum ke die ckp start 7 bulan da leh start minum.
    CUAK sgt sebab takut terberanak awal.
    Tips yg sedut sikit air dr ujung rambut tu mmg mak ezza selalu suruh buat tapi diri ini MALAS.hehe.
    lagipun beg p ospital pun tak ready lg.camno?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg nur dgr plak..rendam akar tu pastu kalo da kembang tu tanda da dekat bersalin..pastu br bole mnum airnye kan..ehh tah la..tataw2..
      nur da ready beg..awalkan? haha

      Delete

Tinggalkan komen anda

bloggerwidgets