permata hati ibu dan ayah

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Monday, 12 November 2012

37 weeks - detail checkup di umra

salam..hai readers..

rentetan dari entri sebelum ni..bangun je tidur pagi sabtu si suami menyuarakan kerisauan terhadap si kecik dalam tummy ibu ni..hmm

suami : syg tak rse pelik ke..mula2 kata hb rendah..pastu ketuban kurang..pastu tumbesaran plak
sy : hmm tah..mcm berkait2 plak ye
suami : tula..kte g private nak? wat detail checkup
sy : ok..tp nk g mana?
suami : g umra je la..sebab ritu da penah g kan..diorg pon dah ade rekod

jadinye..seawal pagi kami dah bersiap2..tapi bukan ke umra terus..si suami ade interview di segambut..dah kata pastu nak terus ke shah alam..ngikut je la si isteri ini..interview selesai dalam kul 10.30..terus ke shah alam..dlm kul 11.30 dah sampai di umra..

basic checkup..everythings is ok..cuma bp sangat tinggi..nurse tu pun pelik..terus ke labour room untuk wat ctg..jantung bby ok..dan nurse tu amek skali lagi bp..dah normal..penat sgt kot tadi..haha

tunggu untuk jumpe doc plak..berharap sgt dpt jumpe doc yang best..
nama dipanggil..suami tak ikot masuk sebab die ke tandas sebelum tu..haish!

doc : ok dik..ape masalah?
sy : smlm sy dah ke HSB sebab air ketuban kurang..bla3..tumbesaran bby..bla3..~
doc : owh..tapi mengikut scan sebelum ni..air ketuban awak 10..ini memang normal..takpe..mari kte scan

masa scan..
doc : hmm..sy pon dapat 10..dats means takde pape masalah..baby pon sehat.mengikut minggu..
sy : level air ketuban ni bole berubah2 ke doc?
doc : yup..kadang2 u scan pagi..air ketuban 8..petang jadi 5
sy : owh..bahaya la macam tu doc..tak kan sy nak scan setiap mse
doc : tak bahaya pon kalo kes mcm u..sebab air ketuban u ni normal..just pantau pergerakan baby..selagi die bergerak maknanya die ok kat dalam tu..tengok ni! tapak kaki die tgh ready nak tendang scanner i ni..marah sgt ni..haha

consultation
doc : mane suami u?
sy : die pegi toilet tadi doc
doc : owh..rugi die tak dgr ni..bagi saya baby awak ni sehat..tiada masalah..dan kte tunggu je bila awak akan rasa sakit..kalau awak rase risau sebab tataw keadaaan bby awak kat dlm..skarang pun bby awak dah matang..dah 37 weeks.nasihat sy..banyakkan berjalan, dan make love with ur hubby
sy : err (*blushing)
doc : dalam air mani ada satu bahan yang dapat mematangkan dan mempercepatkan bersalin..(lupa term yang doc sebut)..ok..jadi selalu2 lah bersama..ade pape soalan lg?
sy : hmm takde dah rasenye
doc : sy paham..kalo sy jadi awk pon mesti sy risau ble doc kata air ketuban kurang..sekarang awak tak perlu risau lagi ye..kalau awak ade pape pertanyaan just datang dan bgtau nak jumpe sy..Dr. Niraj

ok..barula senang hati..dr niraj ni sgt terbaekk..i loike..jadi kurang lah sikit kerisauan sy dan suami.
mari kte tunggu rase sakit itu..tak sabar nak jumpe bby!..ngehehe

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan komen anda

bloggerwidgets