permata hati ibu dan ayah

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Monday, 31 December 2012

Aqeel jaundis

salam..hai readers..

lamanya lah tak update blog..ni sume gara-gara tenet yang super slow..benci taw..nak update guna phone kurang kepuasan disitu..huhu.jadi terpaksa la tunggu adek balik bawak modem wifi die..baru puas nak update blog gitu..

ok..harini Aqeel dah masuk 33 hari..kejap je masa berlalu..lebih kurang 11 ari je lagi nak habes pantang..haha.beria betol kira hari..

Aqeel dah 4.4kg masa timbang 20 hari..semangat anak ibu.belum checkup untuk sebulan sebab 29 hb jatuh hari sabtu..appoinment aqeel 3hb depan.

Entri kali ni nak cte pasal jaundis aqeel..sy taw aqeel kena kunin masa nurse datang melawat kat rumah..die soh bawak aqeel check darah kat kk..sedihnye lah 1st time dengar anak nanges kuat sangat..ibunye yang menitik air mata..anak nanges2 sua susu senyap lah die..ibunye menitik air mata x brenti2..huhu

Hari ke-5 : 10.1
Hari ke-6 (pagi) : 13.0
Hari ke-6 (petang) : 12.5
Hari ke-7 : 11.0
Hari ke-9 : 10.4
Hari ke-11 : 7.3
Hari ke-14 : 10.5

Kejadah la dah turun masa hari ke-11, hari ke-14 naik balik..dah aqeel kena amek darah kat tangan plak hari ke-15.. doc kata darah akan dihantar ke hospital, kalo normal tak perlu amek darah lagi..kalo x normal kena review lagi..huu dan sampai harini hospital x call..maknanya aqeel da ok.alhamdulillah

7 kali aqeel kena cucuk kat tumit dan sekali kat tangan untuk amek darah..cian sgt.. bila anak kena kunin ni macam2 petua orang bagi..tapi satu je sy ikot..haha..banyak ikot ape yang doc suruh macam :

1) Bagi anak kerap minum susu..kalau die tido kejutkan sebab budak kunin memang kuat tido
2) Ibu kena elak makan benda2 panas macam halia, lada hitam, bawang putih (padahal itu la yang mak soh makan untuk panaskan badan..huu)
3) Ibu kena minum air banyak..

Petua2 yang orang bagi

1) Mandikan baby dengan daun belimbing hutan..(mak carikan daun tu dan sempat la 3 kali jugak aqeel mandi)
2) Bagi susu kambing (x ikot sebab takot baby lg panas..susu kambing kan panas)
3) Mandikan baby ngan ubat beli kat kedai cina (mula-mula dah nak suro suami belikan tp kawan cakap kalo mandikan ngan ubat tu kulit baby jadi gelap..terus cancel.haha)
4) Sapu kepala baby ngan aloe vera waktu malam (ni pun mula2 nak wat..tapi bila difikirkan waktu malam..sejuk plak kepala aqeel kang..so x wat)
5) Bagi baby air perahan anggur hijau (ibunya takot sangat nak suap benda asing kat mulut anak..huhu)

jadinye gigih la si ibu kejut anak malam2 nak bagi susu..bengkak2 mata tak cukup tido..alhamdulillah kuranglah kuningnye..

yellow-ish
 
Sebenarnye ade je antara petua2 kat atas tu yang boleh kurangkan kunin baby..ikot keserasian baby tu..so kalo sesape yang anaknye kena jaundis bole la try petua2 kat atas..mane taw serasi

5 comments:

  1. alhmdulillah la ok...muaz jugak merase tdo hosp sebab kunin tgi...

    ReplyDelete
  2. nur, sama la.. hari tu pun baby naufal amsyar kena kuning gak. siap kena masuk wad 2 hari. alhamdulillah, lepas tu dah semakin kurang dan pulih. mcm2 petua org bagi. yg pnting bagi susu ibu byk2. klau petua yg lain2 utk bagi baby minum tu nisa kurang berani nak bagi pada baby.huhu. mama nisa kata bole gak bagi baby mandi dgn campuran air daun kuchai. klau utk luaran nisa berani tapi klau nak bagi baby minum.. mmg tidak la kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2 la..klo stakat mandi2 tu brani la..yg minum ke mkn ke mmg x la

      Delete
  3. Anak saya kena prolonged juaundis..sebulan baru habis kuning dia..mmg sedih tgok anak kena cucuk..mcm iffat, bnyk kali kena cucuk kt tgn, smpi skarang lebam x hilang lg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaa ciannye..aqeel skali je amek drh kt tgn..tu pun sedih tgknye.

      Delete

Tinggalkan komen anda

bloggerwidgets