permata hati ibu dan ayah

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Wednesday, 5 December 2012

Pengalaman bersalin Aqeel Suhayl


Salam..hai readers.

Maaf.sangat bz la ngan baby aqeel sampai tak sempat nak update pasal pengalaman bersalin..huhu

Dulu sebelum bersalin suka sangat baca pengalaman bersalin orang..ade yang wat rase tak sabarnyeee nak bersalin..ade yang wat rase macam..err nak bersalin ceaser je lah!

So arini sy plak nak update pasal pengalaman bersalinkan si permata hati Aqeel Suhayl

27 November 2012
Sudah start maternity leave walaupun belom ada tanda2 akan bersalin..pagi2 lepas suami gerak ke tempat kerja, sy pun sambung tido..haha. kul 11 gerak ke KK sg serai sebab kena amek bp tiap2 hari..nurse di kk dah mula takot2kan pasal kesakitan induce kalo belom bersalin lepas 40weeks.bp pon mencanak naek..takot pnye pasal.haha
Petangnya gigih berjalan2 kat pasar malam ngan suami, kunon nak mudahkan bersalin.beli air kelapa dannn durian..hehe.nimatnyaaaa la rasa dapat makan durian di akhir2 kehamilan..bila nak tido, google la kesan makan durian dah dekat2 due ni..durian boleh mendatangkan contraction..ooomaigudnes..baru rasa cuak tapi still boleh memejamkan mata

28 November 2012
Kul 3 pagi, terasa macam nak poo poo..ergh! tentiba taw.ok bangun ngan malas..tapi x leh poo poo pon..dekat 5 minit duk dlm toilet..last2 kua hampa..sambung tido..baru 10 minit lelap rase sakit perut memulas2 lagi..masa ni dah trpikir..contraction ke ni..? cuba amek beza masa antara tiap contraction (agaknye..).tapi tak tetap..kejap 10 minit kejap 15 kejap 20..ok abaikan.bangun pagi tengok suami still bergulung dalam selimut..katanya nak half day arini..ok..lega cket..kalau makin sakit bole la ajak ke hospital terus..sampai ke tgh hari melayan perut yang memulas x tetap masa..masuk je tengah hari cakap kat suami nak tido kejap..sebab x larat sgt..boleh lelap 15 minit je..sakit dtg lg..ok terus bangun..duk depan tv dengan suami..suami dah ajak ke hospital tapi still berdegil..nak kata perut ni sakit sebab banyak ngat makan durian.
Petangnya suami ajak ke NSK nak beli barang dapur sebab mak nak datang besoknye..jadi berjalan lah kami berdua dalam nsk tu..kejap2 kena berenti bila sakit tu datang..masa ni sakit dah x boleh nak bercakap

lepas 3 minit direndam

Balik ke rumah.rendam akar Fatimah yang kedua.sekejapan dah kembang..sempat tolong suami kemas barang dapur..solat maghrib dan mintak nak tido lagi..still takleh lelap..bila sakit datang, menggeletar kaki tahan sakit..masa ni dalam hati cakap “aku kena g hospital dah ni”..klua bilik tengok suami tengah layan bola..cakap kat suami habes bola kte g spital ye..tapiii still nak mnidakkan rasa sakit tu..sebab takde pape tanda..hanya perut yang memulas..telefon mak..mak ckp tu tanda2 lah tu..marahnye lah mak sebab still tanak g hospital..sebelum klua rumah sempat mnum stgh gelas air akar fatimah

29 November 2012
Tepat kul 12 sampai la di dewan bersalin hospital sg buloh..x rase cuak sgt sebab dah penah datang..masuk2 terus wat ctg..alhamdulillah tak ramai yang menunggu..jantung baby ok dan contraction xde la kuat sgt..jumpe doc dan 1st time kne VE..takotnye Allah je yang taw..tapi..ehh x sakit pon..series. bile doc kuakan je tgn..ade darah kat sarung tangan die..

Doc : ehh dah bukak besar ni puan..dah 4cm..
Sy :  ohh ye?
Doc : tengok ni..dah ade tanda darah pon..awak tggu kat lua jap ye..bila ade LR kosong sy masukkan awak ok?
Sy : ok (blur..sambil pkir..ehh nak bersalin dah)

5 minit pastu
Nurse : ok puan..tuka baju ye..masukkan ubat buang air besar ni..pastu amek baju baby
Sy : err..cane nak masukkan ubat ni
Nurse : haha..awak duduk separuh..masukkan ubat ni kat lubang tu..nanti tak lame pastu mesti membuang
Sy : ok sy cuba..

Haha blur sungguh laa..dah salin baju masukkan ubat dan dah membuang..terus klua cr si suami..nak mintak bju baby..kebetulan mak kol..

Mak : ha cane? Sakit tak?
Sy : tak..haha.
Mak : ehh takde rupa org nak bersalin pon ni
Sy : dah 4cm la mak..nak besalin dah ni..haha
Mak : bole gelak2 lg..iskkk

Masuk2..duk balik kat kerusi..nurse soh tido kat bilik 4..mase ni sakit maseh terkawal..mesej2 dgn suami..gelak2..pastu nak terlelap..baru 5 minit terlelap sakit dtg lg..ok mse ni da mula tak senang duduk..so amek keputusan berjalan2 sambil baca poster2 kat ctu..bila sakit datang..paut kat dinding..sampai satu tahap mata dah sangat ngantok..sakit da makin kuat..bejalan tak kena..duduk tak kena..baring tak kena..mula la berbunyi2 menahan sakit..nurse datang bile tgk sakit makin tak terkawal..check bukaan dah 6cm..



Dalam kul 5.15 ditolak dengan wheelchair masuk LR 15..dipasang ctg..drip dengan air..ok..mula2 bole bertahan lg..baring terlentang sebab nak dpt ctg yg cantek..sakit makin menggila..masa ni menggeletar satu badan tahan sakit..bergegar2 katil..rasa nak jerit panggil nurse..dlm kul 6.30 masuk sorang nurse dgn doc. Doc check bukaan baru 7cm..aduhaiiii..nape cket sgt geraknya..mulut dah start bising2 tahan sakit..ya allah tak tertahan dah rasenye..masa ni dah mngiring ke kiri..nurse tak bagi sebab susa nak dpt ctg baby..tp ade haku kesah..haha.dengan contraction yang menggila rase nak meneran je..nurse dah suggest soh amek gas..mula2 tanak sebab byk org kata gas tu wat kte mamai.tapi bila dah sakit sgt dan itu je bnde yang kunonnye can relief the pain..terus tnye nurse cane nak guna gas..1st time guna..dtg je contraction rse sakit lagi maha kuat..tapi lepas je sakit rase mamai2 nak tido..benda sama berulang2..sampai la kul 8.30..datang sorg lg nurse..die ckp nak tlg bukak bukaan..mase ni walopon sakit tp rase berterima kasih sangat2..dalam mamai2 tentiba bilik tu jadi penuh ngan nurse2..sorg nurse ni suruh pegang buku lali sambil tarik kaki..

Nurse : kalau awak nak sy panggil suami awak..awak kena dengar cakap sy
Sy : yeee
Nurse : ok..cuba teran bila sakit..teran..curi napas..teran lagiii
Suami : ok syg..abg ade ni..syg kena kuat
Nurse : ok sy dah nampak rambut baby..cepat puan..sy tolong tolak perut..
Nurse : lagi puan..curi napas..cepat nanti baby masuk balik..
Nurse : ok..pandaiii..lagi..lagii
Nurse : encik takbleh tgk darah ke?
Suami : ergh sy rase nak pitam..perut kosong
Nurse : ok..encik bole kua..takpe ye puan suami klua

Dan proses meneran berterusan selama 5-7 minit..dan akhirnya 8.42 am meluncur keluar aqeel suhayl..perasaan masa tu taktaw nak cakap macam mana…legaaa sangat2

Nurse : ok puan..cuba tengok anak ape?
Sy : lelaki
Nurse : macam mana rasa? Lega kan
Sy :  haah..sangat
Nurse : puan cuba check nama dan no ic..
Sy : err ok betol..
Nurse : cuba sebut satu2..

Mane tah datang kekuatan nak sebut no ic satu2 dalam keadaan sakit macam tu..lepas tu nurse letak baby kat dada..dengan kat rambut penuh ngan darah..panas je badan aqeel..subhanallah.

Lepas je sesi skin to skin..nurse kluarkan uri..alhamdulillah senang je nurse tarik kluar..uri agak besar..6cm.pastu kluarkan darah kotor..yg ni series sakit..banyakkkk sangat darah..dan lepas tu mestila sesi jahit menjahit..tipu kalo kata tak sakit..sakit jugak tp takleh lawan sakit contraction..byk jugak kena jahit..biasalah 3 lapis..dan ble da siap jahit nurse datang check jahitan..dan die kte kemasss sangat..ok.sy tataw mcm mne kemasnye jahitan tu sebab sampai arini still tadek keberanian nak tengok..haha

Settle semuanya..nurse tukarkan kaen  dan diberi minum milo..suami masuk sebab nak azankan baby..lega segalanya da selesai..baby perlu diberi bantuan oksigen selama sejam..dan masa masuk wad sementara nurse tolak baby masuk skali..ya allah seronok sangat masa tu..dapat bf baby for the 1st time..alhamdulillah

si bulat.. :)
30 November 2012
Kul 3.30 dibenarkan discharge..alhamdulillah

goodies bag sebelum discharge

Itu la serba sedikit pengalaman penuh drama kelahiran aqeel suhayl..serik? mungkin buat masa ni..suami pon cakap nak jarakkan baby sebab tak sanggup tgk sy sakit. 

p/s : semoga anak ibu membesar sebagai anak yang soleh..aminn

6 comments:

  1. alhamdulillah...sume selamat da..

    ReplyDelete
  2. Samela..time jahitan tu sakit..ditekan2 perut tu..aduhhh..tp x serik ;)

    ReplyDelete
  3. hukhuk...tak serik lgi ni...sebab tu aisya bru setahun siap nak bagi adik lgi... huhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe rezeki allah tu..alhamdulillah :)

      Delete

Tinggalkan komen anda

bloggerwidgets