permata hati ibu dan ayah

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Wednesday, 27 June 2012

19 weeks

salam.hai readers..lama tak update pasal anak ibu dalam perut ni yang sangat behave waktu ibu melalui peristiwa sedih..hmm

19 weeks..minggu depan nak masuk 5 bulan dah (tu pun kalo EDD tak berubah waktu scan besok)

Anda sudah berada di pertengahan jalan! Bahagian atas uterus anda sudah mencecah pusat anda dan uterus akan membesar lebih kurang satu sentimeter per minggu. Ukuran fetus sekitar 6 inci / 15 sentimeter panjang dari mercu kepala ke punggung dan berat sekitar 9 auns / 240 gram.

Dia sudah mula menelan cecair amnion dan ginjalnya terus mengeluarkan kencing. Rambut atas kepala sudah mula tumbuh.  

Perkembangan deria memuncak pada minggu ini. Sel-sel saraf yang bekerja untuk setiap deria - rasa, bau, dengar, lihat dan sentuh - sedang berkembang di ruang-ruang khusus di dalam otak. Penghasilan sel-sel saraf menjadi lebih perlahan apabila sel-sel saraf yang sedia ada menjadi besar dan membuat hubungan-hubungan yang lebih kompleks. Jika kandungan anda itu perempuan, dia sudahpun memiliki sekitar enam juta telur dalam ovari. Menjelang kelahiran, dia akan memiliki satu juta.

Anda akan merasakan tendangan dan pergerakan tunggang terbalik bayi anda yang kian membesar. Ada masa-masanya, dia terlalu banyak bergerak sehinggakan anda tidak dapat tidur. Sepuluh minggu ke hadapan ini merupakan masa paling sibuk dan aktif bagi bayi anda, tetapi ini akan berkurangan apabila rahim menjadi terlalu sempit. Tidak lama lagi, pasangan dua akan menjadi tiga dan banyak perubahan akan berlaku

perkembangan ibu..makin kurang selera makan, mungkin sebab peristiwa minggu lepas..selera langsung hilang..makan hanya memikirkan baby..perut masih comel..kakak ipar pelik bila cakap da 18week sebab perut memang tak nampak..sedangkan kakak ipar yang pregnant 2 bulan lewat pon dah nampak perut..tapi suami dah mengadu tak leh nak peluk rapat2..ade perut kat tengah..huhu.
besok akan ke 3rd checkup di kk kuang, scan lagi untuk menentukan EDD..

p/s : doakan kesihatan kami berdua ya.. :)

Monday, 25 June 2012

perginya insan tersayang

salam..hai readers

hari ni genap 7 hari pemergian arwah abah.alhamdulillah da boleh terima apa yang berlaku..cuba redhakan pemergian insan ini..

nak cuba coretkan peristiwa sebelum dan selepas pemergian arwah.insyallah untuk anak sy nanti supaya dia tahu betapa ibu sayangkan atok awak ni..

peringatan : entri ini sangat panjang :)

13 jun 2012 - 8.30 malam
abah call..antara perbualan yang masih segar dalam ingatan

abah : hello..assalamualaikum..buat ape? da balik keje?
saya : ye waalaikumsalam..duk depan tv..ha da balik lme da..nape abah call?
abah : saje..abah nak gtaw ni..abah nak g wat endoscopic kat appolo esok..yong nak bawak..nanti yong da pindah susah..takde sape nak bawak abah g hospital.
saya: ouh..untuk ape tu?
abah : untuk tengok hempedu abah ni..dokter bgtaw harga dalam rm500.
saya : ok..nanti ude masuk duet..skang xde duet..tunggu gaji ehh
abah : ok..abah sje je bgtaw..

14 jun 2012
kakak mms gamba abah lepas wat endoscopic..sedih tengok abah macam tak berapa sedar kesan dari ubat bius..
menurut cerita dari mak
balik dari hospital, abah ajak makan kat gerai..abah yang belanja katanya..hmm
malam tu call mak, nak tanya pasal abah.tapi kebetulan memang abah yang jawab tepon

saya : abah cane? ok tak?
abah : ok je..tak rasa sakit pon wat benda tu..abah tak sedar..dokter soh minum air apetah pastu jangan telan..pas 5 minit baru telan.. berangin je air tu..pastu terus abah tak sedar..pas sedar mak cakap abah ulang2 cakap benda yang sama..abah pun tataw..hehe
saya : hehe..kuat sangat kot ubat tu..pastu dokter ckp pe?
abah : dokter tunjuk scan tu..ade 9 biji batu kat hempedu..dokter soh makan ubat..21hb ni g hospital balik..kalo makin elok boleh tangguh dulu operation..kalo tak kena operate lah..kos 5 ribu jugak
saya :  hmm takpe la..pape abah gtaw je..nanti kte kupul duet adek beradik ye..

15 jun 2012
pukul 2 pagi dapat call dari mak bgtau isteri sepupu meninggal sebab jatuh bilik air..punye la terkejut..mak suruh g ziarah sebab jenazah kat hosp sg buloh..kami suami isteri cadang nk g sebelum g keje..
dalam kul 5 kami gerak ke hosp..sebelum sampai makcik bgtau yang diorang sume dah balik rumah..kul 8.30 baru g amek jenazah..hmm..jadi kami patah balik.
call mak..mak cakap xpe la..xyah pegi..mak gtaw yang abah beria nak g jugak walaupun baru je kluar hospital..tapi tak jadi sebab kakak tak larat nak drive

16 jun 2012
ini semua berdasarkan cerita mak
abah g makan kenduri rumah makcik sebelah..sambil sembang ngan kawan die..kawan die sempat gurau.. "cantiknya rumah cik brahim..macam hotel"..abah senyum..pastu lama pandang rumah
masa kenduri ade sorang jiran ni gurau cakap "smart cik brahim arini"..abah cakap "ade mcm yB tak?"..hmm 
pastu waktu malam tu ade karoke kat rumah kenduri tu..abah kluar rumah..duk depan rumah sambil pandang rumah..mak cakap macam abah bukan dengar karoke..tapi lebih banyak tengok rumah die..
malam tu jugak abah suruh yong anta mesej wish besday kat sy..

17 jun 2012
dalam pukul 2 pagi abah ngadu sakit dada..kebetulan abang ade kat rumah terus bawak abah g hosp..dokter just drip air..and dokter bgtaw ade sikit masalah kat jantung..just a minor problem..
menurut cerita mak
balik je dari hosp..abah bangun agak lewat pagi tu..solat subuh pun dekat pukul 7..mungkin letih sangat malam tu..
dah semakin kurang selera makan sebab abah takot kalo die makan benda yang tak boleh makan, yang boleh wat die sakit..die taknak masuk hosp..die tak ske orang cucuk2 tangan die.
sepanjang hari ni abah banyak habiskan masa kat rumah..makan pun sikit je..

18 jun 2012
malamnye diorang duk sembang2 depan tv macam biasa..abah pun riuh bersembang..satu yang pelik kakak nampak..
abah duduk sebelah mak..rapat sangat..sambil pandang betul2 muka mak..macam nak berpisah :'(
abah solat isyak..baca yassin..(memang rutin harian abah)
diorang sembang sampai kul 10..akak naek atas..tinggal mak ngan abah..
masa baring tu..abah ngadu sakit die datang lagi..tapi die cakap die ok..die soh mak tido.tapi mak xleh nak tdo sebab susah hati.mak bangun..iron baju abah..kemas barang2 sikit sebab nak bawak abah g hosp..kejutkan kakak..abah sempat ckp "tayah la siap cepat2..pakai baju elok2"

19 jun 2012
abah pakai baju..seluar..macam biasa..kemas..sempat dua kali buang air besar..then die masuk dalam kereta.sempat cakap kat kakak.."ni kalo sampai hosp, diorang wat tak layan kat abah..mati la abah"
dalam kereta..dua kali abah pengsan..terlentok kat mak..mak just boleh mintak abah bertahan..sampai emergency..abah naek wheelchair..pastu naek katil dengan sendiri..macam orang sehat..pastu bgtau kat dokter dada dia sakit..tu last diorang dengar suara abah..

abah masuk icu..dokter kata tadi jantung abah dah berenti 15 minit..skrg pakai mesin bantuan pernafasan..nampak macam abah makin stabil.masa ni diorang suspect paru2 abah plak berair..banyak sangat air yang disedut kluar..
masa ni lah kakak inform adek beradek yang laen suruh balik..

bergegas kami suami isteri capai ape yang patot..terus gerak balik..laju encik suami bawak kete..kami singgah amek adek kat uitm sri iskandar
sebelum kami sampai kakak gtaw abah dah dipindahkn masuk wad ccu
sampai je hosp..gegas nak masuk tengok abah..dalam kepala pikir..abah msti sedar cket2 ni..

masuk je wad..rasa nak gugur jantung tengok abah yang dulu sehat..terbaring kaku..dengan wayar di mulot..dengan susah sangat nak tarik nafas..menitik air mata.bila panggil abah.pegang tangan abah..die macam nak bagi reaksi..tapi sikit je..masa ni cuma satu je doa sy "ya allah kurangkanlah kesakitan abah"..anak2 cuma boleh melawat 3 minit je..pastu kena kluar

dalam kul 12 kami suruh mak balik sebab mak tak makan ubat lagi..abang antakan mak dengan anak bini die balik rumah..
kul 12.15..dokter panggil abang dangan adek masuk..lama sangat diorang dengan ape yang dokter ckp..kluar je dari wad diorang dah nanges2..bgtaw "g la tengok abah, dokter cakap abah dah tak boleh bertahan lama dah"..ya allah..terus lembik..seb bek suami pegang.kami masuk tengok abah berdua..untuk pertama kali nampak air mata suami..die pegang tangan abah, muka..pastu terus tarik sy keluar..die cakap tak tahan tengok kesakitan abah..sorang menantu yang baru kenal abah tak sampai setahun boleh rasa kesedihan tu..ni kan plak kami anak2 abah.

kami gilir2 baca yassin sebab hanya 2 orang boleh masuk untuk satu2 masa
kul 2.30..dokter panggil semua masuk tengok abah..masa ni nafas abah dah pendek2..takot sangat nak tengok mesin denyut jantung tu..takot nak terima hakikat..nurse suruh ajar mengucap..sorang2 adek beradek cakap kat telinga abah..masa ni air mata dah memang mencurah2..sy cium pipi abah..mintak ampun..sedih sangat sebab abah penah cakap nak jagakan baby lepas lahir nanti..tapi abah tak sempat..nampak mata abah berair..semua risau tengok sy..sebab risaukan baby dalam perut ni..naseb baek ade suami..die yang papah..kami sama2 baca yassin..elok je habes baca yassin..garisan tu mendatar..allahuakbar..abah macam dengar yassin yang dibaca..
abang terus peluk kami adek beradek..sambil cakap "kte dah takde abah..abah dah takde"
suami dan abang yang uruskan jenazah untuk bawak balik..

kami balik rumah untuk kemas ape yang patut..dan jenazah sampai dalm pukul 4.30.
nur da siap mandi..amek wuduk dan terus mengaji untuk abah..nur baca al-quran sebab abah penah cakap kat mak..bulan puasa tahun ni..die nak khatam quran..nur gilir2 ngan suami..bila nur solat..suami sambung ngaji..bila suami solat nur ngaji..

waktu tahlil..orang yang datang terlalu ramai..sampai ade yang tahlil bawah khemah sebab rumah tak muat..alhamdulillah.arwah abah ramai yang kenal..dan sy tahu arwah abah baek sangat..dan waktu nilah..ramai cakap abah macam tidur je..dan tersenyum..allahuakbar.. cepat2 selak selendang yang tutup muka abah..iye..abah tersenyum..cukup buat hati ni luluh..

kul 2 pagi..abang dari karachi sampai..skali lagi air mata macam empangan pecah..dari luar anak sedara bagi salam "assalamualaikum"..sebak sampai tak boleh nak bercakap..abang datang..peluk jenazah abah..urut2 tangan abah..kaki..kami adek beradek yang tengah mengaji terus menanges..die yang paling rapat ngan abah..mungkin abah tanak die tengok abah time abah sakit.

kul 4 pagi maseh mengaji..suami dah tak mampu..dengan perut kosong..mata ngantuk..die terlena kat sofa..abang2 pun sume dah syahid..sy ngantok..lapar..dahaga..tapi tanak tinggal abah sorang2..makcik gantikan ngaji..die soh tido sebab risaukn baby..sy tido kat kaki abah..tido atas karpet..sejuk tapi dah tak hiraukan semua tu..dalam kul 5 tersedar..mandi..sambil tunggu subuh sy ngaji lagi..masa ni rasa tak yah makan pun takpe sebab lepas ni abah dah makin jauh..

tepat kul 8.30 dah datang orang untuk uruskan jenazah abah..semua anak lelaki abah ikot untuk setiap urusan termasuk menantu lelaki iaitu suami..sy dan kakak dipanggil untuk buat siraman untuk abah..cuba tahan air mata supaya tak jatuh..
kul 11 siap dikafan..dan inilah saatnya kami semua bagi kucupan terakhir buat abah..lama kucup abah..sambil doa..tenanglah abah disana..
disembahyangkan..dikebumikan..ape yang sy nampak..seminit pun suami tak tinggalkan abah..die terlalu sayangkan abah..dan sy jugak tahu..waktu hayat abah..die jugak sayangkan suami nur..
dan alhamdulillah segalanya berjalan lancar tanpa sebarang masalah..mungkin ini bahagian abah..mudah segalanya dan langsung tak menyusahkan sesape.


terima kaseh pada yang sudi baca entri ini hingga habis :)




Wednesday, 20 June 2012

19 jun 2012 - 2.54ptg

Perginya insan tersayang brnama abah di wad CCU hospital taiping pada pukul 2.54 ptg..

Ya allah..tabahkan hatiku menerima pemergian ini..

Alhamdulillah pengurusan jenazah berjalan lancar..semoga arwah dtempatkan dkalangan org2 yg beriman..aminn

Sedang cuba mnyesuaikan diri dengan kesunyian rumah tanpa celoteh arwah.. :’(

Published with Blogger-droid v2.0.3

Monday, 18 June 2012

2nd checkup di KK - 1st RME

salam..hai readers

14 june sy g kk untuk 2nd checkup..dalam masa seminggu dah dua kali pegi KK untuk checkup.hebat tak? haha..inilah salah satu sebab nape sy liat sangat nak bukak buku merah..urgh!

untuk 2nd checkup ni agak lama kena duk di klinik tu berbanding masa bukak buku merah.
maseh pegi dengan si suami dengan alasan tataw klinik kat mana..ngee~
sampai je kat bahagian ibu dan anak tu nampak ramainyaaaa ibu2 mengandung + baby..err pandang cik suami, die sengih je.."lama la nampaknya kte kat cni"..hmm trus menonong masukkan buku kat satu kotak..amek nombor, satu klip kat buku, satu pegang..hebatkan! taw dah step utk checkup..(padahal tengok masa wat hiv test sebelum kawen dulu :P)

seterusnya..
- timbang berat sendiri..naek 0.5kg dalam masa seminggu..(salahkan sebab baru pas makan chicken foldover)
- pastu tunggu dalam 10 minit..nurse pamggil.amek tekanan darah..naek tinggi..aduhai.nurse siap tnye "awak takot ke?"..hmm tak pon..dua kali amek..2-2 tinggi..
- kua balik tunggu 5 minit..nurse panggil nak amek darah.."ni untuk ujian HIV ngan untuk check ada bakteria tak dalam darah"..ok..serah tangan.cucuk..hmm tak rasa saket pon..hebat nurse tu
- bawak darah g makmal, pee dalam cawan kecik..tunggu result.amek buku bawak g bilik satu lagi..
- jumpe dokter..tnye benda yg same mcm masa bukak buku merah dulu..dokter amek darah..ehh jadi normal plak..dokter siap marah nurse..huhu
- last skali..dokter scan bby..yay suka!
- EDD dah jadi lewat seminggu plak..adei..dokter tujuk..ni kepala, perut, tulang belakang, kaki..alala.comel..hehe

-next 2 weeks kne g KK lagi untuk scan lagi skali..untuk pastikan EDD yang mana yang betul..dan next 2 months kne minum air gula..

checkup kali ni mengambil masa sejam setengah..ok lagi rasenye..hehe

Sunday, 17 June 2012

16 Jun 2012

25 tahun @ suku abad hidup di atas bumi Allah..
Semoga dengan peningkatan umur ini menjadikanku lebih matang, 
lebih bertanggaungjawab pada diri sendiri, 
menjadi isteri terbaek buat suami, 
anak yang baek buat abah dan mak, 
dan lebih bertanggungjawab buat keluarga serta pada Yang satu..
Insha Allah..

pertama kali meraikan sebagai seorang isteri dan insyallah tahun depan sebagai ibu :)


Tuesday, 12 June 2012

berlumba dengan bini nampak!

salam..hai readers

pepagi lagi da update blog nampak sangat takde keje..haha..keje ade tapi malas nak wat.huu~ baru nak cari mood + boss cuti seminggu.hoyeh!

nak cerita pasal suami kurus saya..huhu..last weekend kitorang balik pekan..sebab dah dekat 3 bulan tak balik..
cik suami ni susah nak tengok die tayang body.tah camane aritu die bleh plak shirt-less sambil berdiri depan pintu bilik..

umi: hai angah..awak berlumba ngan bini awak ke?
suami: hmm??
umi: berlumba sape perut kedepan dulu...

huahuahua.. da lame perasan perut suami makin kedepan a.k.a muncet sikit bila:
- suami mintak bukakkan kelim  kat seluar keje die..da sendat katenye
- suami marah seluar jeans yang makin ketat..kecut katenye
- suami tanya "ok tak baju ni? ke nampak kecik?"
- dapat cubit perut suami dengan mudah..haha..lebihan lemak
tapi tak nak tegur sebab nanti die sibuk nak exercise la..maen futsal laaa..bagi sy perut kedepan tu tanda si suami bahagia..haha bole gtu?

isteri : abg dengar tak umi cakap pe td? pasal perut abg
suami : dengar~
isteri : yesss! akhirnya berjaya jugak naekkan perut abg
suami : hmm..perut je kedepan..kacak tak tergugat
isteri : ergh! pape je la bang

satu kejayaan setelah bergelar isteri.haha..
setelah 5 bulan hidup bersama..sy paling happy bila tengok suami makan masakan sy dengan berselera..jadi ari2 kalo boleh nak masak sedap2 sebab nak tengok suami makan banyak2.ni lah rahsia kejayaan saya! haha

tapi2 ade gak kajian saintifik kenapa lelaki buncit pas kawen..sila gugel ye.
bagi sy selain dari sebab2 saintifik tu, lelaki jadi buncit pas kawen sebab dah jarang bersenam.suka duduk rumah ngan isteri je..makan pakai dah dijaga sepenuhnya oleh isteri jadi makin kurang la pergerakan diorang..ye tak?

ye dop? haha
 
p/s - takpelah bang..bia la buncit sikit..kang nampak tak balance plak ngan si isteri yang makin berkembang ni..hahahaha

Wednesday, 6 June 2012

16 weeks

salam..hai readers..ehh cam tak caya plak dah 16 weeks..perkembangan baby


Saiz bayi anda sekarang lebih kurang sebiji avokado (panjang dari mercu kepala ke punggung sekitar 5 inci / 11.6 sentimeter dan berat sekitar 4 auns / 100 gram). Dalam tiga minggu ke hadapan ini ia membesar secara memecut, menambahkan beratnya dua kali ganda dan panjangnya beberapa inci.  

Di dalam atau di luar rahim, bayi merupakan mahluk yang suka bermain. Bayi anda mungkin telah menjumpai mainan pertamanya - tali pusat - yang dia suka menarik dan mencekau. Kadangkala ia akan menggenggamnya begitu kuat menyebabkan jumlah oksigen yang lalu masuk berkurangan, tapi jangan khuatir - dia tidak memegangnya terlalu lama untuk memudaratkan. Sistem peredaran dan trek kencing sudah berfungsi sepenuhnya, dan dia menyedut masuk dan mengeluarkan cecair amnion melalui paru-parunya. 

Kadangkala, apabila anda bergerak secara serta-merta, anda akan terasa sakit sedikit di sisi anda. Ligamen-ligamen di kedua belah uterus anda dan dinding pelvis sedang meregang ketika bayi anda membesar. Anda sudah tentu merasakan sakit-sakit ringan, tetapi sekiranya ia berlanjutan atau bertambah kuat, beritahu doktor anda. 


perkembangan ibu yang semakin berkembang ni plak..minggu lepas mula rasa sengal2 dari punggung ke kaki bila makan benda2 sejuk..urgh! akibatnya sekarang ni cuba menjauhi makanan2 sejuk.

sudah buka buku merah dan perlu ke kk lagi next week untuk scan.

ramai yang tegur kata perut tak nampak pon lagi..aduhai..bikin ibu susah hati lah! bila pakai bby tee atau bju kurung moden baru nampak perut..nampak sikit je pon..kalo duduk baru nampak.kalo baring flat je.risau jugak..doa hari2 bby sehat kat dalam.hmm.x sabar nak scan next week.

semoga anak ibu sehat2 je dalam perut ibu ni..aminn

Tuesday, 5 June 2012

kesah buku merah

salam..hai readers..

akhirnya semalam berjaya jugak bukak buku merah ni..



sebelum pegi tu macam2 pikir
- hmm mesti nurse marah sebab 2 ari lagi nak masuk 4 bulan baru nak wat buku merah
- nak g pukul berapa..dari pengalaman2 yang dibaca semua suruh g awal.
- ape yang nurse tu check..

ok dengan bersemangatnya kitorang somi isteri amek cuti semalam gara2 nak bukak buku merah ni lah..suami kena amek cuti sebab sy tataw klinik desa sg serai tu kat mana..haha

bangunlah kami di awal pagi..nak sampai awal kan.siap bawak bekal sarapan okeh! sebab orang kata takot menunggu lama nanti lapar.bawak la bekal roti.

dalam 7.15 da gerak..sampai kat klinik kul 7.30..tersenyum puas.awal gila kot! dalam ati "yay..dapat no 1"

pastu tengok pintu klinik..isk asal tutup..asal kunci.. hmm2.tggu la jap..jap ape..lama taw.kul 8 baru nurse bukak pintu.nurse tu rumah die sebelah klinik je.musykil lagi..asal tadek orang laen..hahaha

elok je nurse tu bukak pintu terus masuk..tak reti bersabar..memang la no 1..dah sy satu2nya kat situ.haha

ok step2 seterusnya

- nurse suruh letak ic kat meja
- nurse bagi satu stick pastu suh pee dekat stick tu..ehh tapi kan sampai skang tataw ape guna stick tu.macam tadek pape yang berubah pun pas pee kat situ
- timbang berat..ukur tinggi
- ikot nurse masuk bilik.nurse isi sume data.alamat sekarang..tarikh nikah..pekerjaan..nama suami..bla3..
- tanya LMP..sy cakap 20 januari.die ckp patot da 5 bulan.nape perut kecik..urgh..ni tak suke jawab."saya irregular period"..
- tunjuk gamba scan yg lepas.
- baring..nurse check kaki..perut..pastu die kata tak rasa ketulan lagi pun.macam baby kecik lagi..tak boleh ikot LMP.
- nurse ajar cane nk check cik B
- nurse suruh pegi KK Kuang untuk scan next week untuk tahu umur baby + EDD sebab diorang nak scan yg dari KK tanak yang dari klinik sebelum ni.
- nurse bagi obimin
- pastu..balik

heh..saya hanya mengambil masa sejam untuk buka buku merah termasuk perjalanan pegi balik..dapat nurse yang super baek..siap bahasakan diri kakak! ..tanpa sebarang bayaran.overall saya sangat2 berpuas hati..


bloggerwidgets