permata hati ibu dan ayah

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Friday, 27 July 2012

4th checkup di KK - 2nd ATT

salam..hai readers..

semalam g checkup kali ke-4.kali ni kne g kk sungai serai jek..masih pegi dengan suami..alasan tak ingat jalan..ngee

gerak dari rumah agak lewat gara2 liat nak bangun..kul 9.15 gerak dalm 9.30 sampai..suami suruh drive sendri..sebab nak bg ingat jalan..hmm tanak teman dah la tu pasni.. ok (-.-)"

sampai2 tak ramai pon orang..tapi masalahnye..nurse sorg jek..aduhai..walaupun tak ramai..setengah jam la gak duk tunggu nak masuk.

overall sume ok..

tinggi rahim - 22 minggu..besar sikit sepatutnye 21 minggu
hb - ok
urine - ok
berat - naek 600 gram..dah jadi mcm berat time 2nd checkup..nurse cakap bagus..

kne cucuk kancing gigi untuk kali kedua..

nurse : puasa harini
sy : mestilah..
nurse : bagus2..tapi pastikan amek 8 gelas air suam, kurma..susu jangan lupa minum dan jangan makan SAMPAH ye
sy : hmm sampah? (sambil bayangkan orang korek2 dalam tong sampah pastu makan..eww)
nurse : yela..kadang2 ade yang datang cakap..saya selera makan ok je..sume sy makan..tapi berat tak naik..die makan sampah la..
sy : contohnye?
nurse : makan jeruk la..fries laa..sume yang tak berkhasiat
sy : owh..tapi nurse sy sekarang ni susah betol nak makan nasi
nurse : takpe..awak bole tuka makan mee..kuew teow..roti..
sy : owh ok..

sy : nurse..ramai kawan sy tegur perut saya tak nampak lagi..normal ke perut kecik mcm ni walaupun dah 5 bln stgh
nurse : hmm? normal lah selagi ukuran tinggi rahim awak tu betul ikot umur kandungan..jangan risau ye..mengandung pertama kali memang perut tak besar..sebab ruang untuk bby tu kecik..kalo yg mengandung pertama pon perut da besar tu tandanya banyak lemak..hahaha

ngee..adekah itu bermakna perutku tak berlemak? hahaha mustahil.masa anak dara pon perut ade lapis..

lega bila dapat sembang2 ngan nurse camtu..banyak benda leh tanye..xde la rase segan..next checkup..27 ogos..

semoga anak ibu sehat2 je kat dalam perut ibu ni..aminn :)

Tuesday, 24 July 2012

berpuasa dan nafsu terhadap nasik kembali berkurang

salam..hai readers

hari ke-4 berpuasa..alhamdulillah masih mampu.tapi3..da makin tak lalu nak makan nasi waktu berbuka..dah kembali macam masa 1st trimester dlu..hmm (-.-)"

hari pertama berbuka ngan mak..nampak lauk2 macam sedap..habes jugak la nasik separuh pinggan..hari kedua masak sendiri..awal2 lagi rasa macam tak lalu nak makan nasik..tapi sumbat jugak sebab perut kata lapar..nak nasik..

semalam hari ke3 berpuasa memang da langsung tak lalu makan nasik..tolak bagi kat suami..just makan kurma dua bijik..air soya..dengan popia goreng.kenyang dah rase..malam makan nestum..minum soya segelas pastu minum susu.

sahur boleh plak makan nasik..tapi maybe sebab da set kat mind.."kalo tak mkn nasik nanti esok lapar"..habes nasik makan kurma dua bijik..kismis 7 bijik..minum ho..ho..ho..horlick eyy.

harini suami suruh makan selain nasik..kuew teow ke..bihun ke..sahur baru makan nasik..baekk lah..sy akan cuba arini..

dugaan betol ble brpuasa dengan sikecik kat dalam ni..hari pertama asek la bergerak2..naek letih ibu.marah agaknya ibu tak makan lunch..tapi hari2 seterusnya da behave..senyap..baek je..letih jugak agaknye..haha..


p/s : 9 jam 30 minit to go..bertahanlah!


Friday, 20 July 2012

Marhaban Ya Ramadhan

mata kekadang salah melihat..
mulut kekadang salah berucap..
hati kekadang salah menduga..
maafkan segala kekhilafan yang pasti ada..
marhaban ya ramadhan
semoga ibadah puasa kita diberkati Allah..aminn :)
 

Wednesday, 18 July 2012

Tuesday, 17 July 2012

baby stuff - pureen warehouse sale 14 july 2012

salam..hai readers..

kali ni nak cerita pasal pureen warehouse sale 4 ari lepas..ekeke..cerita agak basi.tapi tak kira nak update jugak sebab ni 1st time kami suami isteri shopping brg bby..

sebulan sebelum nur da remind suami nak g warehouse sale ni..tapi suami cam nak tanak je pegi.."lambat lagi la syg, nanti da dekat kte tengok cane ye.." hmm sedih :(

jumaat lepas remind sekali lg, tnye jadi tak nak g..harus tnye si suami sebab si isteri ni nama je bekerja tapi duet cukup2 jek..haha..kena tnye si suami, sumber kewanganku..dan akhirnya..
"ok2..esok kte g ye.."

bangun agak awal pg tu..pas subuh golek2 jap..dlm kul 9 gegas suami suruh mandi.sebab dari apa yg di baca kat pengalaman2 orang yg penah g sebelum ni..umat manusia terlalu ramai..kena datang awal..hmm suami bangun..tapi.."syg, teringin cucur bilis la"...ergh! ingatkan nk bekpes kat lua je..oleh kerana sumber kewangan yg cakap begitu kena la menurut perintah..

jadinya kul 10.30 baru gerak dari rumah..dengan khidmat gps ktorang sampai dalam pukul 11.45.dengan pantas cakap kat suami "abg, parking kat dalam bangunan ni..rm3 jek" dengan muka bangga sebab da wat research..hahaha (kalah research master..) 

dari luar nampak ramainyaaaa umat manusia..suami ckp "huii ramainya orang, nape tak gtaw soh gerak awal sikit tadi" ehh (-.-)

tapi kan rasa tadek la sesak mana..still boleh jalan lenggang kangkung..terus je masuk ke bahagian baju bby..pastu pegang sana pegang sini..tiba2 suami bagi bakul sambil cakap "syg, amek je dulu mana berkenan, nanti kte sort out ikut pair"..ehh pantas suamiku ni..haha

tengok sape yang beria :P

3 kali jugak ktorang pilih, pastu duduk tepi sort out..pastu buh balik dlm bakul tempat org pilih2 tu (baek kan kitorang tak mcm stgh2 org yang biar je baju2 yg diorang tanak dalam bakul, cian kat org yang datang lewat..dah tadek pilihan)..

lepas je pilih 16 helai baju+seluar dan 3 pasang mitten+ booties..ktorang ke bahagian botol plak..ikot checklist kena ada 2 botol..3oz dangan 5oz..da beli botol g plak kat bahagian baby wipes..amek yg pek traveler 100pcs..2 pack RM9

pastu terus ajak suami bayar..kakiku kejang..ergh! tak larat sangat.bayar pon tak menunggu lama..terus je ke kaunter..hasil belian untuk pertama kali ini hanya rm81..masa yang dihabeskan adalah selama 3 jam :)


ohh nak cerita pasal parking rm3..siap2 dah ni pegang rm3..skali orang kat kaunter tu cakap rm8..uikk! alaaaa ni mesti da naek harga ni..hmm redha..

ehh btw pagi tadi bangun je kaki rasa kejang..sakiitttt sangat..kejut suami.."abg kaki syg kejang!"..suami bangun..die PEGANG je kaki..tak wat pape.."abg urut laa"..suami jawab tanpa rasa bersalah "mane leh urut laaa..kalo maen bola kejang takleh urut"..ergh! mamai agaknya


Tuesday, 3 July 2012

3rd checkup di KK - EDD berubah

salam..hai readers..hari ni nak cerita perihal 3rd checkup pada 28 jun lepas..

sampai awal kat klinik dalam kul 2.15..tadek orang pon..aish musyekil..tapi wat2 x bersalah terus daftar..tak sempat duduk nurse da panggil timbang berat..

berat turun 1kg
nurse : ehh nape berat turun ni..
saya : hmm..sebab x lalu makan last week
nurse : nape?
saya : ayah saya baru meninggal..hmm
nurse : ok2..tapi pasni maintainkan balik ye

hb ok..terus g check air kencing..err kalo checkup kat kk ni mmg tiap2 kali kne check air kencing ke? hmm..pastu jumpe nurse balik..check perut

nurse : ade rasa baby gerak?
saya : tadek pun..ke saya yang tak perasan
nurse : selalu anak sulung, awal minggu ke 20 da rase (sambil refer kat edd depan buku merah)
saya : edd tu salah..saya irregular period
nurse : ohh ok2..pasni kte g cucuk kancing gigi ye..
saya : erk! dokter tak ckp pun
nurse : hehe..takot ke?

terus g cucuk..masa cucuk tak sakit..tapi 2-3 hari gak la rase sengal2..
masuk plak jumpe dokter..macam checkup yang lepas..terus scan.dan..

EDD berubah dari 21 nov 2012 ke 1 dis 2012

huhu..lari 2 minggu..dan dokter cakap..dat's why la awak tak rse lg pergerakan baby..baby awak kecik lg..
hasil scan..

memBONTOTi nampaknya~

dan secara officialnya kandungan saya baru berusia 18 minggu :)




bloggerwidgets