permata hati ibu dan ayah

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Wednesday, 29 August 2012

5th checkup di KK

salam..hai readers

isnin lepas g checkup untuk kali ke-5..suami masih menemani..ekeke..

everything is fine..nurse nampak kaki luka sebab jatuh..pastu marah tnye macam mana boleh jatuh..dinasihatkan supaya tak angkat benda berat..

dan pertama kali dengar jantung baby guna alat tu..laju..!

berat : naik 2 kilo..(x cukup..nurse suruh naik berat 4 kilo)
bp : 111/76
tinggi rahim : 26 cm

alhamdulillah..semua ok..next checkup 2 minggu lagi MGTT test..ergh!..

balik dari kk terus shopping barang baby lagi..huhu..seronot!.

sudah mula minum susu dua kali sehari+obimin+vitamin b complex+folic acid..huh jenuh telan ubat..semoga anak ibu dapat zat secukupnya..ibu sanggup telan macam2 untuk pastikan anak ibu sehat..

p/s - suami sangat suka usap perut skrg ni..sejak2 dapat rasa tendangan kuat sikecik..adoi

Thursday, 23 August 2012

25 weeks - 2 kali terjatuh (-.-)"

salam..hai readers..

entri untuk raya terpaksa diperam dulu..sebab macam tak berapa best raya tahun ni..walaupun beraya pertama kali dengan suami..tapi ini jugak pertama kali beraya tanpa abah..sedih..~ 

ok back to the topic..
hari raya ke3 barulah sy dan suami gerak untuk pulang beraya di rumah mertua plak..gerak dari taiping pukul 9 pagi dan sampai di pekan pukul 6 ptg..alhamdulillah..perjalanan dipermudahkan.

raya ke4 family mertua dah plan untuk ke tioman..gerak kul 9 pagi ke mersing, naek feri ke kg genting, pulau tioman..lunch..checkin..bla3..

kesahnye bermula raya ke5..lepas je breakfast kami wat aktiviti sendiri untuk mandi kat laut sebab sebahagian dari family join snorkeling..sy tak brani nak join..sebab kunonnye takot nak naek bot laju yang melompat2 tu..risaukan baby..

kul 1.30 suami dapat panggilan dari kawan FIL bagitau yang abah jatuh kat tempat kerja dan nak bawak ke hospital..FIL tak join trip sebab x dapat cuti..kelam kabut la kami kemas ape yang patut sebab risaukan abah..BIL yang 2 orang lagi terpaksa ditinggalkan sebab diorang kat tengah laut join snorkeling..nak dijadikan cerita..tengah kelam kabut kol sane sini..nak turun tangga kaki terpelecok..dan akibatnye terjatuh la..tapi still leh tahan lagi..bangun sendri..gagah taw!..bile suami pinpin tanye ok tak..pegang perut..rase cam ok..

elok je nak melangkah turun dari chalet..skali lagi..terpelecok..tapi kali ni agak sadis sebab dengan menjinjit beg..jatuh..sempat tahan dengan lutut..kaki dah terpeleot ke dalam..terjadi adegan hisdustan sikit..suami campak beg yg die tengah pegang semata2 nak angkat bini dia..hahaha..ok kali ni x leh bangun sendiri..suami tolong pon still rase tak daya nak bangun..meleleh air mata..drama lagik..air mata lagi laju tengok kaki luka berdarah..huahuahua.

bile da rase ok sikit..suami bawak nak basuh luka..boleh plak rase nak pitam time ni..haish..tapi kuatkan semangat sebab nak kena kejar masa nak balik ke mersing..

sampai je jeti..kena naek speed boat untuk kejar feri yang dah terlepas..ha merasa la kan kena hempas ngan ombak bagai..aduhh..baru pas jatuh..naek plak speed boat..sangat risau kan baby..naek je feri dah cakap siap2 kat suami, balik ni terus nak g scan baby..tapi masa dalam feri bleh plak sikecik ni tujuk hebat..bergerak bukan maen lagi die..lega rase..tapi tetap nak g klinik jugak esok..

owh btw my FIL dah stabil sikit..and si suami amek turn untuk tunggu abahnye di wad..dan saya..tidur sengsorang la jawabnye..huhu

ok lah..tu je nak dimerepekkan..nak wat entri untuk peristiwa ni sebab 1st time jatuh sepanjang my 1st pregnancy ni..

Monday, 13 August 2012

Baby Checklist on 24 weeks

Baby Diapering

Newborn Diapers - 1 Pack : Pending
Diaper Wipes - 4 Box : 2 Done, 2 Pending
Changing Mat - 1 : Pending
Diaper Rash Cream - 1 : Pending
Tissue - 3 Box : Pending
Detergent - 1 : Pending
Napkin - 1 Set : Pending
Safety Pin - 1 Pack : Done

Baby Care & Bathing
 
Toiletries - 1 Set : Pending
Towel -3 : Pending
Cotton Buds - 1 : Done
Cotton Balls/ Pads - 1 Pack : Done
Nasal Aspirator - 1 : Pending
Bathtub - 1 : Pending
Vicks / Minyak Telon - 1 : Pending
Thermometer - 1 : Done
Nail Clipper - 1 : Pending

Feeding
 
BPA Free Feeding Bottle - 2 : Done
Newborn Teat -2 : Done
Storage Bottle / Plastic -25 : Pending
Breast Pump - 1 : Pending
Bottle & Teat Brush - 1 : Done
Sterilizer, Dryer & Warmer - 1 : Pending
Nipple Cream - 1 : Pending
Nursing Bra -3 : Pending
Nursing Pad Washable -3 Pairs : Pending
Nursing Pad Disposable - 1 Box : Pending
Nursing Pillow - 1 : Pending

Baby Gear
 
Short Sleeve - 5 : Done
Long Sleeve - 7 : Done
Rompers / Babysuit - 5 : Pending
Short Pants - 5 : Done
Long Pants - 7 : Done
Mitten & Booties - 6 Pairs : Done
Barut - 10 : Umi's Part
Baby Bib -2 : Pending
Topi -2 : Done
Socks -6 Pairs : 3 Done , 3 Pending

Baby Nursery
 
Playpen with Mattress - 1 Set :Pending
Bedding Set, Pillowcases - 1 Set : Umi's Part
Blanket with hooded -2 : Pending
Mosquito Net - 1 : Pending
Drawer for Baby Gear - 1 : Pending
Laundry Basket, Hanger - 1 : Pending
Baby rocker / bouncer - 1 : Pending

Travelling / Extra
 
Car Seat - 1 : Pending
Stroller - 1 : Pending
Baby Sling - 1 : Pending
Nursing Cover - 1 : Pending
Diaper Bag - 1 : Pending
Thermos - 1 : Done
Cooler Bag - 1 : Pending

For Ibu
 
Jacket / Sweater - 1 : Pending
Maternity Pad - 2 Pack : Pending
Normal Pad - 2 Pack : Done
Socks - 4 Pairs : Pending
Confinement Set / Corset - 1 Set : Pending
Massage Oil - 1 : Pending
Slipper - 1 Pairs : Pending
Clothes (Kain Batik) - 4 : Pending
Disposable Panties - 3 Pack : Pending

wow kelihatan banyak yang pending ni..haha.umi plak yang saited nak siapkan barang2 cucu..ok..ujung bulan ni kne shopping barang baby dengan lebih giat.       
                             
tangkapan di pureen warehouse sale


tangkaan masa shopping raya..hehe

24 weeks

salam..hai readers..lame dah tak update pasal permata hati yang kini berusia 24 minggu.meh tengok sikit ape perkembangannye mengikut baby center :)


Berat bayi anda lebih dari 1.3 paun / 600 gram. Walaupun dia mempunyai hanya sedikit lemak badan dan kulitnya nipis dan mudah pecah, dia sekarang sudah mempunyai bentuk badan yang sempurna. Otaknya tumbuh dengan pantas, dan dia semakin memenuhi ruang dalam rahim anda. Dari mercu kepala ke tumit dia berukuran 11.8 inci / 30 sentimeter. Sekiranya pelahiran anda nampak seakan-akan hendak bermula, sudah pasti pakar obstetrik dan doktor akan melakukan segala-galanya untuk menghentikan perjalanan kelahiran pramatang supaya bayi anda boleh terus-menerus matang.

Anda mungkin kelihatan jalur-jalur merah atau coklat yang malap yang merupakan tanda perut meregang, bergelar stria kehamilan yang terdapat di abdomen, punggung dan payudara anda. Krim tidak boleh menghilangkannya, tetapi, memakai bra yang menyokong boleh menghindarkan atau mengurangkan jalur-jalur ini di payudara anda. Jalur-jalur ini memang terjadi di tahap kehamilan ini - lebih kurang 90 peratus wanita mendapatnya. Sesudah anda melahirkan, pigmen kemerahan atau kecoklatan pada jalur-jalur itu akan mula hilang, dan menjadi lebih pudar dari di kulit kelilingnya.

Juga, mata anda akan menjadi sensitif kepada cahaya dan akan terasa kering dan seakan-akan berpasir. Ini merupakan simptom kehamilan yang biasa bergelar 'mata kering'. Untuk meredakan ketidakselesaan anda, gunakanlah larutan 'airmata tiruan' untuk menambahkan kelembapan. 
2 minggu lepas sempat wat scan kat klinik sebab rase macam dah lama tak scan baby.. teruja beno si suami bila tengok anaknye aktif bergerak..dokter bagitau sume ok..baby aktif..ukuran kepala ikot minggu, tapi ukuran kaki lebih 2 minggu.."tinggi anak awak ni"..hehe..ehemm..tengok la ibu ngan ayah die..gender? tak nampak..baby lipat kaki baekkk punye time dokter scan..haha.takpelah anak ibu..asalkan sehat.

baby suda memberikan sepakan yang agak kuat..bergerak2 perut.dan dah pandai bagi respon bila ibu panggil..hehe..

perut maseh ditahap comel..separuh dari baju dalam almari dah kena simpan sebab kain tak bole zip+baju dah ketat kat pinggang..yang tinggal baju2 kurung masa zaman muslimah dulu..ngee..

alhamdulillah puasa maseh penuh..anak ibu tak banyak ragam.maseh aktif..semoga anak ibu sehat2 je dalam perut ibu..aminn :)

kepalanya :)

tulang kakinya :)


Tuesday, 7 August 2012

Rindu :'(

salam..hai readers..

harini dah masuk 18 ramadhan..tak lama lagi nak sambut aidilfitri..sronok baca persiapan2 raya sume orang..bagi sy ngan suami, semuanye ala kadar..sy siapkan sepasang baju kebaya versi besar dan dress..untuk suami baju melayu dan tshirt..cukuplah kot sebab memang takde hati nak sambut raya beria2..

kalau ikotkan 1 syawal jatuh pada 19 Julai..genap 2 bulan pemergian abah..sume ahli keluarga pun macam xde prasaan nak sambut raya ni..sebab sebelum2 ni, abah yang akan tunggu anak2 dia balik..abah yang akan bukak lemang sambil anak2 duduk tunggu nak makan..abah yang akan duduk siap2 lepas balik solat untuk sesi salam2..tangkap gambar..hmm..i miss u abah..sungguh!

hmm abang pon tadek mood :(
tah untuk berapa lama lagi air mata ni akan sentiasa berlinang bila ingatkan abah..mungkin untuk selamanya..
bloggerwidgets