permata hati ibu dan ayah

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Wednesday, 26 September 2012

100 hari pemergiannya

salam..hai readers

harini genap 100 hari pemergian abah ke rahmatullah..

pejam celik..pejam celik dah 100 hari abah pergi..

ingatan pada arwah tak pernah luntur..

setiap kali bersembang ngan mak mesti terselit, "kalo ade abah ni..." hmm

rindu? sangat! rindukan senyumannya..rindukan nasihatnya..rindukan cerita2nya..rindukan segalanya tentang arwah..

bila terlalu rindu..hanya al-fatihah dan doa dapat disedekahkan..

pemergiannya tak diduga..terlalu cepat..

meninggalkan anak-anak perempuan setelah dinikahkan dengan lelaki yang dapat menggantikan diriya..

meninggalkan anak-anak dengan bekalan ilmu agama..

sesuai dengan maksud namanya : ibrahim - ayah yang baik..



ya allah..tempatkan abah bersama orang-orang yang beriman..aminn

Thursday, 20 September 2012

7th checkup di KK - carta gerak baby

salam..hai readers..

harini kena g checkup lg kat kk..dan selepas ni kena checkup 2 minggu skali..haish seb bek dapat time-slip..

everythings is ok

berat : naik 4 kilo
bp : 113/75 (bagusss sangat nurse ckp)
tinggi rahim : 29cm..(betol2 ikot minggu)..kepala baby kat bawah
jantung baby : 148bpm

antara nasihat nurse kali ni
- kena tuka susu..nurse suruh minum susu HL
- kena minum lebih banyak air..urine mcm tak clear sangat..haish jgn la kena kencing kotor
- boleh jadikan air barli sebagai minuman rutin..dan kurma tak boleh tinggal
- tak perlu ulang MGTT yang resultnye sipi2 tu..sebab urine ok..bp ok..yay! lega
- amek vitamin b complex untuk kurangkan kaki cramp..(b complex baik untuk saraf ibu)

dan..

dah kena mula kira pergerakan baby..
- dalam masa 12 jam..kena ada 10 kali gerak
- catat masa gerakan ke-10..
- kalau baby kurang bergerak atau dalam masa 12jam tak cukup 10 gerakan terus ke hospital..
- catat pergerakan dalam buku pink..jangan tangguh2..

wahhh buat notes plak dalam blog..takot lupa..haha.

harini punye..by 2pm dah 7 kali gerak :)




p/s : alhamdulillah..semoga anak ibu kekal sehat..aminn

Tuesday, 18 September 2012

29 weeks

salam hai readers..
wahh seronok+cuak baca cerita bloggers dah melahirkan..huhu

anak ibu dah masuk 29 weeks..ape perkembangan si kecik ni sepatutnya :)

Berat bayi anda lebih kurang 2.5 paun / 1.1 kilogram dan ukuran panjangnya 15 inci / 38 sentimeter dari kepala ke jari kaki. Bagi lelaki, testikel menurun dari tempat berdekatan buah pinggang lalu merentasi groin dan terus ke skrotum. Bagi perempuan, kelentit masih menonjol sebab belum lagi ditutup oleh bibir vulva yang masih halus. Ianya akan membesar dan menutupi kelentit dalam minggu-minggu terakhir sebelum kelahiran.

Kepala bayi anda semakin besar, dan pertumbuhan otaknya adalah amat pantas pada masa ini. Hampir kesemua bayi menunjukkan reaksi kepada bunyi menjelang 30 minggu.
Keperluan pemakanan bayi anda akan berkemuncak semasa trimester ketiga. Anda akan memerlukan sejumlah besar protin, vitamin C, folik asid, zat besi dan kalsium (lebih kurang 200 miligram diserapkan ke dalam kerangka tulang bayi setiap hari). Jadi, makanlah makanan yang kaya dengan nutrien-nutrien ini. Kerangka terus mengeras dan otak, otot-otot dan paru-paru menjadi semakin matang.
- berat masa scan 4d minggu lepas dah 1.3kg..ok maseh mengikut graf rasenye
- perut ibu pun rasenye makin besar..walaupun ramai sedara mara kate perut kecik walaupun dah 7 bulan.ngehehe.kadang-kadang rasa nak gelak tengok perut senget2..tak tau la bahagian baby yang mana tengah beralih..punggung ke, kaki ke..huu~ sgt seronok tgk anak ibu aktif
- kekerapan buang air kecik meningkat..satu malam dekat 3 kali bangun ke toilet..seb bek toilet dalam bilik.. 
- kejang kaki pun maseh tak hilang..
- permata hati ni sudah ade nama..terkeluar dr mulut si ayah bile taw yang anaknye boboiboy :)

Thursday, 13 September 2012

6th checkup di KK - MGTT

salam..hai readers..

hmm minum air gula ni tak la seteruk yang disangka (dibaca dari pengalaman orang laen)..huhu.
pagi tadi dah pun wat test ni..alhamdulillah..lega!

sampai2 je kat kk..nurse amek darah..terus suruh minum air gula..huiii..mental memang kne kuat..haha

nama pon air gula kan..memang manessss sangat.rase2 kat luar gelas..mcm suam2 gitu..mula2 pikir nak minum skaligus segelas tu..tapi rasa cam cepat sangat plak..minum setengah gelas..benti..pastu minum sampai habes..ergh!. 1st person kne minum air gula tu..lucky me..sebab tayah tengok muka orang laen yang seksa nak habeskan segelas tu..kua je dari bilik tu saje wat muka pening2 lalat..nak psycho orang laen yang baru nak start minum..haha keji! 

alolo comei sgt pening camni~

tunggu dua jam tak bleh makan..tak bleh minum..dan TAK BLEH BALIK RUMAH..haish! nape kat klinik laen bleh balik rumah..hmm masa ni memang ada rasa pening2..sendawa pon bau gula..huu~..seb bek ada sisuami penghibur hati..

pastu amek darah skali lagi..keputusannya!..saya bebas dari diabetes..huahuahua..
diabetes bacaannnya 7.8..sy 7.6..haha sipi2 je..lega!

next checkup 20 september.

p/s : anak ibu punya menendang lah lepas ibu minum air gula..maness sangat ye syg..haha

Monday, 10 September 2012

28 weeks - 4D scan with jezzlyn @ umra seksyen 13

salam..hai readers..

ahad lepas dah pegi wat 4d scan dengan miss jezz kat umra..sronot sangats..encik suami pun saited je rupenye..ngehehe

sampai di klinik lebih kurang kul 10.45 sebab appoinment kul 11..sampai2 isi borang sebab 1st time datang umra..pastu tunggu jap, nurse yang comel panggil name..wat basic checkup..timbang, amek bp..bp tinggi..neves taw ibu ni..3 kali amek baru normal..huhu

tunggu dalam setengah jam jugak baru la jezz panggil untuk scan.

jezz: alala kecik lagi perut mommy ni..berapa minggu?
sy : 28 minggu
jezz: ok2 jom kte tengok baby tengah watpe

mula2 scan dari atas perut..pastu jezz suruh mengiring ke kanan..

jezz: baby tembam laa..perut mommy kecik tapi baby sehat..
sy : yee..tembam la baby, ikot ibu ni..
jezz: alamak ade tali pusat atas muka la baby, tarik sikit baby..

alala comel gila kot jezz ni..pandai die cakap2 ngan baby..suruh tarik tali pusat laa..suruh tepikan tangan la..

pp ade guli :)

jezz: err kenapa kaki sampai kat muka ni..hahaha
sy : haish..die wat akrobatik plak..
jezz : tangan tutup telinga..bising kot aunty ni..

tengok! hebadkan anak ibu :)

phew dekat setengah jam tengok baby..puas sangat..kua2 asben ckp "syg, mesin scan tu ade jual kat mane ek?" hahahaha

lepas tu jumpa doc plak..everything is ok..baby ikot minggu, uri di atas..kepala ke bawah..dan di advice untuk makan pil minyak ikan..

dgn RM100 saya dapat 3 keping gambar dan satu cd..dalam cd ade 7 video dan 37 gambar..berbaloi2..

ehh lupa plak tujuan sebenar scan..nak taw gender..dan gender anak ibu ni
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
boboiboy


ternyata tekaan ayah & ibu betul..ngehehe..ramai yang kata baby girl sebab baby boy asek melekat je dengan sy..and baby girl punye la tanak dengan sy..haha.salah rupenye mitos yang mengatakan kalo masa mengandung baby boy nak dengan kte maknanya kita mengandung gender yang bertentangan..huhu

balik dari klinik trus g umah kakak..nak tunjuk kat mak gamba baby..senyum meleret mak..pastu siap tnye.."hmm muka sape baby ni..?" kakak tengok sekilas terus cakap "emm macam muka atok die..pp ade guli.."..alaaa tbe2 sedey..baby ni la yang arwah tunggu..sebab tu ade melekat muka atok kot..hmm..

apepun semoga anak ibu membesar dengan sehat ye dlm perut ibu ni..dan jadi anak yang soleh..aminn


Saturday, 8 September 2012

Baby Checklist on 28 weeks

Baby Diapering

Newborn Diapers - 3 Pack : Done
Diaper Wipes - 4 Box : Done
Changing Mat - 1 : Done
Diaper Rash Cream - 1 : Done
Tissue - 3 Box : Done
Detergent - 1 : Pending
Napkin - 1 Set : Done
Safety Pin - 1 Pack : Done

Baby Care & Bathing
 
Toiletries - 1 Set : Done
Towel -2 : Done
Cotton Buds - 1 : Done
Cotton Balls/ Pads - 1 Pack : Done
Nasal Aspirator - 1 : Done
Bathtub - 1 : Pending
Minyak yuyee - 1 : Done
Thermometer - 1 : Done
Nail Clipper - 1 : Done

Feeding
 
BPA Free Feeding Bottle - 2 : Done
Newborn Teat -2 : Done
Storage Bottle / Plastic -25 : Pending
Breast Pump - 1 : Pending
Bottle & Teat Brush - 1 : Done
Sterilizer, Dryer & Warmer - 1 : Pending
Nipple Cream - 1 : Pending
Nursing Bra -3 : Pending
Nursing Pad Washable -2 Pairs : Done
Nursing Pad Disposable - 1 Box : Done
Nursing Pillow - 1 : Pending

Baby Gear
 
Short Sleeve - 5 : Done
Long Sleeve - 7 : Done
Rompers / Babysuit - 5 : Pending
Short Pants - 5 : Done
Long Pants - 7 : Done
Mitten & Booties - 6 Pairs : Done
Barut - 10 : Umi's Part
Baby Bib -2 : Done
Topi -2 : Done
Socks -6 Pairs : 3 Done , 3 Pending

Baby Nursery
 
Mattress - 1 Set  Umi's Part
Bedding Set, Pillowcases - 1 Set : Umi's Part
Blanket with hooded -1 : Done
Receiving Blanket - 1 : Pending
Mosquito Net - 1 : Done
Drawer for Baby Gear - 1 : Done
Laundry Basket, Hanger - 1 : Done
Baby rocker / bouncer - 1 : Pending

Travelling / Extra
 
Car Seat - 1 : Pending
Stroller - 1 : Pending
Baby Sling - 1 : Pending
Nursing Cover - 1 : Pending
Diaper Bag - 1 : Pending
Thermos - 1 : Done
Cooler Bag - 1 : Pending

For Ibu
 
Jacket / Sweater - 1 : Pending
Maternity Pad - 1 Pack : Done
Normal Pad - 2 Pack : Done
Socks - 4 Pairs : Pending
Confinement Set / Corset - 1 Set : Pending
Massage Oil - 1 : Pending
Slipper - 1 Pairs : Pending
Clothes (Kain Batik) - 3 : Done
Disposable Panties - 3 Pack : Pending

haa..macam dah kurang warna kuning..untuk travelling mungkin lepas baby lahir pon boleh beli..sekarang kena shopping untuk feeding dan untuk ibu plak.

x muat satu storage box (-.-)"

Friday, 7 September 2012

27 weeks

salam..hai readers..cepatnye mase berlalu..baby ibu dah 27 minggu..next week dah nak masuk 7 bulan..rase mcm baru je tau ade baby dalam perut ni..hehe.meh tengok perkembangan si kecik ni..

Bayi anda sekarang berat 2 paun / 875 gram dan berukuran 14.5 inci / 36.6 sentimeter dari kepala ke jari kaki. Matanya membuka dan menutup, dan dia tidur dan berjaga mengikut jarak masa yang teratur dan mungkin menghisap jari dan ibu jari. 

Mimpi-mimpi manis, si kecil tersayang! Sebilangan pakar percaya yang bayi mula bermimpi menjelang minggu ke-28. Apakah yang mereka mimpikan? Tiada siapa yang tahu dengan pasti tetapi otak mula aktif pada minggu ini juga. Jejalur unik atas permukaan otak mula timbul dan tisu otak bertambah dengan lebih banyak.

Apa yang menyebabkan pergerakan beritma yang anda rasakan sebenarnya ialah sedu-sedan bayi anda, dan ia kerap berlaku pada minggu ini dan sepanjang kehamilan. Bayi anda mengalaminya tetapi menyedut cecair amnion, bukan udara. Sudah tentu beg kertas tidak akan menghilangkan sedunya, namun, sesuatu episod tersedu itu hanya berlanjutan untuk sekejap masa sahaja. Sensasi itu agak aneh bagi anda, tetapi bukanlah merupakan sesuatu yang tidak menyenangkan.

Oleh sebab uterus anda sekarang sudah naik dan berdekatan dengan sangkar rusuk anda, anda mungkin merasakan susah bernafas atau anda sudah merasakan kesesakan ini lebih awal lagi. Bermula sekarang dan sepanjang tiga bulan terakhir kehamilan, anda mungkin dilanda kejang betis, hemoroid, vena varikos dan gatal-gatal abdomen. Adakah ketidakselesaan kehamilan membuatkan anda kurang gembira? Cubalah beberapa cara pemulihan natural untuk menceriakan anda.

Sekiranya anda didapati Rh-negatif di awal kehamilan, anda mungkin diuji untuk antibodi Rh pada minggu ini atau minggu hadapan dan menerima suntikan anti-D untuk melawan ketakserasian yang ada. Anda mungkin ditawarkan suntikan ulangan pada 36 minggu kehamilan.
 

- pergerakan memang sangat2 aktif..tambah2 waktu tengah hari.dah boleh nampak perut bergerak2..
- perut ibu pun dah menampakkan kebulatannya..huhu..dah nak masuk 7 bulan baru ade rupa pregnant mom..
- perlu tidur mengiring ke kiri..membontoti suami..aduhaiii maaf ye bang..itu je yang selesa..
- nafsu makan subhanallah..selera sungguh..! risau kot berat naek over je bulan ni..
- badan cepat berpeluh..tidur malam pun berpeluh2..huu~..panas sungguh
- kejang betis! tepat sekali..seksa rasanya..haritu dah hilang, ni datang balik..tiap mlm kejut suami mintak urutkan kaki.. 

tak sabar nak tunggu hari ahad ni.. dah wat appointment dgn miss jezz kat umra untuk scan 4d.anak ibu tolong beri kerjasama yaa..ibu nak taw gender anak ibu..
dannnn kames depan kena wat MGTT..(minum air gula)..aduhai..macam2 cte da bace jadi cuak lak..hmm

daa~

bloggerwidgets