permata hati ibu dan ayah

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Friday, 23 November 2012

14th checkup di KK - bp chart

salam..hai readers

harini kena g checkup di kk kuang..checkup details : 

berat : naek 600g jek (muka ada senyummm..seb bek tak naek banyak dh!)
bp : 112 / 88 (kalo /90 dah bahaya..hmm)
tinggi rahim : 37cm
jantung janin : 140bpm
kaki bengkak : slight edema (sebab ni la kena refer doc..haish)
hb : 11.4 (wow..dah naek balik..alhamdulillah)

jumpe doc, doc terus tgk kaki..

doc : isk bengkak sangat kaki awak ni..bengkak kaki ni sebnarnya boleh bawak banyak masalah + bp awak pon agak tinggi
sy : hmm..
doc : start arini awak kena amek bp hari2 ye..sy kena pantau awak sebab tinggal seminggu je lg sebelum edd
sy : ok
doc : sy mintak awak tolong banyak berehat ye.. dan sy harap sangat awak bersalin awal..jangan lepas dari edd..kalo lepas edd lagi banyak masalah nanti
sy : (hmm ikotkan skrg jugak nak bersalin..tapi tanda2 non hado..camno?)

haishh! dah kena g klinik setiap hari untuk amek bp..satu keje plak..seb bek minggu depan dah start cuti..da tak larat rasenye nak tekan pedal minyak, clutch and brake..dan mungkin gak sebab drive hari2 g keje ni membuatkan kakiku membengkak bagaikan juara..

p/s : anak ibu..kalo nak kua bagi tanda ye kat ibu..ibu perlu prepare mental fizikal ni..huhu

Wednesday, 21 November 2012

38 weeks - tanda-tanda bersalin

salam..hai readers..

wow da nak besalin ke? sibuk nak cite pasal tanda-tanda bersalin..haha..belom lg..bby ske agaknya duk dlm perut ibu..

hasil google-an




Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah (ni memang dah turun sejak 36 minggu)
Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
  • sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan. (sakit sangat bile bangun dari duduk..)
  • kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencing
  • sakit perut, memulas
  • kerap buang air besar (skang dah macam rutin plak.kadang2 time shee2 rse cam nak poo2)
  • kerap terkentut (ni sejak 35 weeks kot..haha slambe je kuntut depan asben)

  • Lendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis (belom ade pape show)
  • Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital (ini pon belom)
  • Sakit belakang (kurang..cuma kalo baring terlalu lama or tak betul position)
  • Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
  • Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan rehatkan badan anda. Ulangi lagi.
  • Anda juga boleh mengurangkannya dengan banyakkan berjalan. Ia juga akan mempercepatkan kelahiran anda
  • Jika sukar untuk anda berjalan, minta suami anda urut belakang anda dengan kuat semasa anda berbaring mengiring.

Pecah air ketuban
  • Air ini biasanya keluar dengan banyak dari vagina. Warnanya jernih, tanpa bau. Segera ke hospital.

Bila Perlu ke Hospital??

Segera ke Hospital untuk kepastian doktor bila:

  • kontraksi 5 minit sekali selama 1 jam. (datang lebih cepat jika anda tinggal jauh. Anda pasti tak mahu bersalin dalam kereta. :-) )
  • keluar air ketuban.
  • pergerakan bayi menjadi kurang kerap.
  • keluar darah dari vagina.
  • apa saja masalah yang dialami.

huii lagi 10 ari sebelum edd..seperti tiada tanda nak melahirkan awal..just wait and see..
mode : tak sabaq aih nak pegang bby :)


Tuesday, 20 November 2012

13th checkup di HSB – level air ketuban normal



Salam..hai readers

Jumaat lepas kena ke HSB lagi untuk scan level air ketuban. Appointment kul 9.30 tapi kul 2 baru settle sumenye termasuk amek vitamin obimin & iron tablet. Menunggu turn boleh wat patah pinggang ok!

Masa jumpa doc, si suami pon ikot masuk sama..pastu scan..bila doc tu kira2 air ketuban dah jadi 11..makin naek level air ketuban..lega! scan tumbesaran baby, berat baby dah 3.1kg..wow.minggu lepas scan baru 2.9..membesar dengan jayanya anak ibu. Kepala dah masuk laluan..everythings is ok..pastu doc konfemkan lagi skali gender baby..boboiboy!

Doc : puan ada pape masalah masa mengandung ni? Darah tinggi? Diabetes?
Sy : takde rasenye
Doc : hmm ok.. puan cepat2 datang hospital bila dah rase sakit ye..sebab puan takde ape2 masalah..sy bagi lagi seminggu after edd. Kalau tak rase sakit lepas seminggu dari edd, datang hospital dan kte masuk ubat ye..
Sy : ok

Settle sume..amek ubat dan terus ajak suami balik taiping..yay!.sekarang musim durian kat taiping..puas sgt makan durian..bubur kacang durian, tempoyak,durian crepe..huish! malamnya anak ibu tak tentu arah dalam perut.panas ye syg..huhu.padan muke ibu.

durian crepe yg diidam2kn
p/s : 2 weeks to go sebelum sampai edd..anak ibu sila keluar bila anak ibu dah betol2 ready ye..

Monday, 12 November 2012

37 weeks - detail checkup di umra

salam..hai readers..

rentetan dari entri sebelum ni..bangun je tidur pagi sabtu si suami menyuarakan kerisauan terhadap si kecik dalam tummy ibu ni..hmm

suami : syg tak rse pelik ke..mula2 kata hb rendah..pastu ketuban kurang..pastu tumbesaran plak
sy : hmm tah..mcm berkait2 plak ye
suami : tula..kte g private nak? wat detail checkup
sy : ok..tp nk g mana?
suami : g umra je la..sebab ritu da penah g kan..diorg pon dah ade rekod

jadinye..seawal pagi kami dah bersiap2..tapi bukan ke umra terus..si suami ade interview di segambut..dah kata pastu nak terus ke shah alam..ngikut je la si isteri ini..interview selesai dalam kul 10.30..terus ke shah alam..dlm kul 11.30 dah sampai di umra..

basic checkup..everythings is ok..cuma bp sangat tinggi..nurse tu pun pelik..terus ke labour room untuk wat ctg..jantung bby ok..dan nurse tu amek skali lagi bp..dah normal..penat sgt kot tadi..haha

tunggu untuk jumpe doc plak..berharap sgt dpt jumpe doc yang best..
nama dipanggil..suami tak ikot masuk sebab die ke tandas sebelum tu..haish!

doc : ok dik..ape masalah?
sy : smlm sy dah ke HSB sebab air ketuban kurang..bla3..tumbesaran bby..bla3..~
doc : owh..tapi mengikut scan sebelum ni..air ketuban awak 10..ini memang normal..takpe..mari kte scan

masa scan..
doc : hmm..sy pon dapat 10..dats means takde pape masalah..baby pon sehat.mengikut minggu..
sy : level air ketuban ni bole berubah2 ke doc?
doc : yup..kadang2 u scan pagi..air ketuban 8..petang jadi 5
sy : owh..bahaya la macam tu doc..tak kan sy nak scan setiap mse
doc : tak bahaya pon kalo kes mcm u..sebab air ketuban u ni normal..just pantau pergerakan baby..selagi die bergerak maknanya die ok kat dalam tu..tengok ni! tapak kaki die tgh ready nak tendang scanner i ni..marah sgt ni..haha

consultation
doc : mane suami u?
sy : die pegi toilet tadi doc
doc : owh..rugi die tak dgr ni..bagi saya baby awak ni sehat..tiada masalah..dan kte tunggu je bila awak akan rasa sakit..kalau awak rase risau sebab tataw keadaaan bby awak kat dlm..skarang pun bby awak dah matang..dah 37 weeks.nasihat sy..banyakkan berjalan, dan make love with ur hubby
sy : err (*blushing)
doc : dalam air mani ada satu bahan yang dapat mematangkan dan mempercepatkan bersalin..(lupa term yang doc sebut)..ok..jadi selalu2 lah bersama..ade pape soalan lg?
sy : hmm takde dah rasenye
doc : sy paham..kalo sy jadi awk pon mesti sy risau ble doc kata air ketuban kurang..sekarang awak tak perlu risau lagi ye..kalau awak ade pape pertanyaan just datang dan bgtau nak jumpe sy..Dr. Niraj

ok..barula senang hati..dr niraj ni sgt terbaekk..i loike..jadi kurang lah sikit kerisauan sy dan suami.
mari kte tunggu rase sakit itu..tak sabar nak jumpe bby!..ngehehe

12th checkup di KK - refer to HSB

salam..hai readers..

jumaat lepas adalah hari yang sgt2 letih!..haish..
hari bermula agak baek..checkup seperti biasa di KK Kuang

berat : naik 2 kilo
bp : 110/70
tinggi rahim : 36cm
kedudukan janin : ceph
jantung janin : 150

everythings is ok..kena jumpa doc plak untuk scan level air ketuban.dan...mengikut scanner kat kk tu air ketuban turun lagi..8.2.terus doc laju2 wat surat refer ke HSB.cuak okeh! macam kes berat..doc suro ke bahagian O&G haritu jugak.tak bole tangguh2.

terus kol incik suami..nanges sket sebab risau..huhu.si suami pun laju2 balik kje sebab nak bwk g spital..

sampai kat O&G, dah siap2 amek nombor sume..nurse bgtau kena terus ke dewan bersalin sebab baby da nk masuk 37 minggu.lagilaaaa cuak.aduyai..daftar plak kat dewan bersalin..nurse mintak bawak kain batik.

nurse : ade bawak kain batik?
sy : ada..dalam kereta
nurse : ok..mintak suami amek kan
sy : tapi nurse..sy datang sini untuk scan je (series cuak time ni)
nurse : ye sy taw..jangan takut ye

haha..terus disuruh masuk kat tempat ibu2 menunggu..sume muka sakit..sy sorang je masuk kat situ dengan pakai sluar..yang laen sume dah pakai kain..isk!.tiba2 dengar orang menangis, mengerang..oooemmjii..dekat sangat dengan labour room rupanya..dekat dua jam menunggu baru dipanggil untuk check ctg baby..alhamdulillah sume ok..tunggu plak untuk scan..ketuban level ok.normal..tapi doc detect pembesaran baby cam kurang..die nak plot graf tumbesaran..plot secara manual okeh! dekat setengah jam doc pelatih tu wat..ergh! stress..keputusannya baby ok.tapi kena datang untuk scan lagi next week.lepas tu da bole balik..total duk kat wad bersalin tu 5 jam..huish!

dah ada kad rawatan

Alhamdulillah lega..tapi si suami macam still tak puas hati..esoknye kitorang ke UMRA plak untuk detail checkup..yang ni akan dicerita di next entry :)

ohh dan petang yang sama kitorang ke gdex rawang sebab ade satu parcel yang perlu diambil..rupe2nye dari anmum..sy penah hantar 4 hujung pencedok dengan 2 barcode untuk redeem selimut bantal baby..dapat2 je parcel terus dengan rakus koyakkan envelope..dapat ini..comelnyaaaa! 

moo moo

bila bukak zip dapat blanket besar ni :)

Tuesday, 6 November 2012

36 weeks - beg hospital

salam..hai readers..

dah 36 weeks baru prepare beg hospital..agak terlambat..haha..bad girl

one for you and one for me :)

ok..meh tgk isi beg baby
1) Long Sleeve Shirt - 3
2) Long Sleeve Pant - 3
3) Mitten & Booties - 3
4) Diapers - pek kecik - 13pcs
5) Towel - 1
6) Hooded Blanket - 1
7) Napkin - 3 
7) Barut - 3
8) Baby Wipes - travel pack
9) Toiletries - travel pack
10) Minyak yuyee - 1
11) Face Towel - 1

isi beg ibu
1) IC - mesti bawak purse nanti
2) Check-up Book - memang bawak sentiasa dalam handbag
3) Surat Nikah - siap2 letak dalam kete
4) Charger - Last minutes item
5) Kain Batik - 2
6) Long Skirt - 1
7) T-Shirt - 2
8) Blouse - 1
9) Socks - 2
10) Panties - Last minutes item
11) Nursing Bra - 2
12) Disposable Breast Pad -  1 Box
13) Sweater - 1
14) Toiletries - pakai anak punye je bleh tak? haha..bawak berus gigi ngan ubat gigi je :)
15) Towel - 1
16) Maternity pad - 1 pack
17) Slipper - siap2 pakai dah la
18) Massage oil - 1
19) Plastic bag - 2
20) Disposable Panties - 1 Pack
21) Tudung - 1
22) Face Towel - 1
23) Sikat - 1
24) Normal Pad - 1 pack
25) Getah Rambut - 1

Bakul - belom ready
1) Air Selusuh
2) Biskut
3) Milo
4) Thermos
5) Al-quran
6) Tisu

Dua2 beg dah siap2 letak dalam bonet kete..sebab ari2 bawak kete g keje..in case nanti nak ke hospital bwk kete asben kena la amek beg dlm bonet kete sendiri dlu..huish! less than 4 weeks to go!

Monday, 5 November 2012

Baby Checklist on 36 weeks

Baby Diapering

Newborn Diapers - 3 Pack : Done
Diaper Wipes - 4 Box : Done
Changing Mat - 1 : Done
Diaper Rash Cream - 1 : Done
Tissue - 3 Box : Done
Detergent - 1 : Done
Napkin - 1 Set : Done
Safety Pin - 1 Pack : Done

Baby Care & Bathing
 
Toiletries - 1 Set : Done
Towel -2 : Done
Cotton Buds - 1 : Done
Cotton Balls/ Pads - 1 Pack : Done
Nasal Aspirator - 1 : Done
Bathtub - 1 : Done
Minyak yuyee - 1 : Done
Thermometer - 1 : Done
Nail Clipper - 1 : Done
Tuam Baby - 1 : Done

Feeding
 
BPA Free Feeding Bottle - 2 : Done
Newborn Teat -2 : Done
Storage Bottle / Plastic -25 : Pending
Breast Pump - 1 : Pending
Bottle & Teat Brush - 1 : Done
Nursing Bra -3 : Done
Nursing Pad Washable -2 Pairs : Done
Nursing Pad Disposable - 1 Box : Done
Nursing Pillow - 1 : Done

Baby Gear
 
Short Sleeve - 5 : Done
Long Sleeve - 7 : Done
Rompers / Babysuit - 5 : Done
Short Pants - 5 : Done
Long Pants - 7 : Done
Mitten & Booties - 6 Pairs : Done
Barut - 10 : Done
Baby Bib -2 : Done
Topi -3 : Done
Socks -9 Pairs : Done

Baby Nursery
 
Mattress - 1 Set : Done
Bedding Set, Pillowcases - 1 Set : Done
Blanket with hooded -1 : Done
Receiving Blanket - 1 : Done
Mosquito Net - 1 : Done
Drawer for Baby Gear - 1 : Done
Laundry Basket, Hanger - 1 : Done
Baby rocker / bouncer - 1 :
Done

Travelling / Extra
 
Car Seat - 1 : Done
Nursing Cover - 1 : Done
Diaper Bag - 1 : Done
Thermos - 1 : Done

For Ibu
 
Jacket / Sweater - 1 : Done
Maternity Pad - 1 Pack : Done
Normal Pad - 2 Pack : Done
Socks - 2 Pairs : Done
Confinement Set / Corset - 1 Set : Done
Massage Oil - 1 : Done
Slipper - 1 Pairs : Done
Clothes (Kain Batik) - 3 : Done
Disposable Panties - 3 Pack : Done

After Deliver
 
Stroller - 1 : Pending
Baby Sling - 1 : Pending
Cooler Bag - 1 : Pending

tambah lagi satu label after deliver..hmm feeding jugak yg tak settle lg..haha.duk survey2 tapi x beli2..haish! dah 36 weeks, kena prepare beg hospital dah :)


Friday, 2 November 2012

11th checkup di KK - bebas diabetes

salam..hai readers

harini kena minum air gula wat kali kedua..ok kali ni series rase nak muntah..sebabnye air gula tu sejuk..mse 1st time dulu airnye suam2..dengan gula yang tak hancur habes..ergh! berair mata la tahan muntah..si suami masih menemani sebab si isteri kata takot pitam lepas minum air gula..hahaha alasan!

keputusan MGTT

sebelum : 4.8
selepas : 6.6

alhamdulillah..result lebih baik berbanding yang 1st ritu..next checkup 9hb..repeat scan untuk tengok level air ketuban..huu~ semoga air ketuban ni cukup utuk anak ibu sampai anak ibu lahir..aminn :)


tibe2 ade gamba tungku baby..comel kan! haha..beli online dari sini. rm9 jek..
bloggerwidgets