permata hati ibu dan ayah

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Monday, 31 December 2012

Aqeel jaundis

salam..hai readers..

lamanya lah tak update blog..ni sume gara-gara tenet yang super slow..benci taw..nak update guna phone kurang kepuasan disitu..huhu.jadi terpaksa la tunggu adek balik bawak modem wifi die..baru puas nak update blog gitu..

ok..harini Aqeel dah masuk 33 hari..kejap je masa berlalu..lebih kurang 11 ari je lagi nak habes pantang..haha.beria betol kira hari..

Aqeel dah 4.4kg masa timbang 20 hari..semangat anak ibu.belum checkup untuk sebulan sebab 29 hb jatuh hari sabtu..appoinment aqeel 3hb depan.

Entri kali ni nak cte pasal jaundis aqeel..sy taw aqeel kena kunin masa nurse datang melawat kat rumah..die soh bawak aqeel check darah kat kk..sedihnye lah 1st time dengar anak nanges kuat sangat..ibunye yang menitik air mata..anak nanges2 sua susu senyap lah die..ibunye menitik air mata x brenti2..huhu

Hari ke-5 : 10.1
Hari ke-6 (pagi) : 13.0
Hari ke-6 (petang) : 12.5
Hari ke-7 : 11.0
Hari ke-9 : 10.4
Hari ke-11 : 7.3
Hari ke-14 : 10.5

Kejadah la dah turun masa hari ke-11, hari ke-14 naik balik..dah aqeel kena amek darah kat tangan plak hari ke-15.. doc kata darah akan dihantar ke hospital, kalo normal tak perlu amek darah lagi..kalo x normal kena review lagi..huu dan sampai harini hospital x call..maknanya aqeel da ok.alhamdulillah

7 kali aqeel kena cucuk kat tumit dan sekali kat tangan untuk amek darah..cian sgt.. bila anak kena kunin ni macam2 petua orang bagi..tapi satu je sy ikot..haha..banyak ikot ape yang doc suruh macam :

1) Bagi anak kerap minum susu..kalau die tido kejutkan sebab budak kunin memang kuat tido
2) Ibu kena elak makan benda2 panas macam halia, lada hitam, bawang putih (padahal itu la yang mak soh makan untuk panaskan badan..huu)
3) Ibu kena minum air banyak..

Petua2 yang orang bagi

1) Mandikan baby dengan daun belimbing hutan..(mak carikan daun tu dan sempat la 3 kali jugak aqeel mandi)
2) Bagi susu kambing (x ikot sebab takot baby lg panas..susu kambing kan panas)
3) Mandikan baby ngan ubat beli kat kedai cina (mula-mula dah nak suro suami belikan tp kawan cakap kalo mandikan ngan ubat tu kulit baby jadi gelap..terus cancel.haha)
4) Sapu kepala baby ngan aloe vera waktu malam (ni pun mula2 nak wat..tapi bila difikirkan waktu malam..sejuk plak kepala aqeel kang..so x wat)
5) Bagi baby air perahan anggur hijau (ibunya takot sangat nak suap benda asing kat mulut anak..huhu)

jadinye gigih la si ibu kejut anak malam2 nak bagi susu..bengkak2 mata tak cukup tido..alhamdulillah kuranglah kuningnye..

yellow-ish
 
Sebenarnye ade je antara petua2 kat atas tu yang boleh kurangkan kunin baby..ikot keserasian baby tu..so kalo sesape yang anaknye kena jaundis bole la try petua2 kat atas..mane taw serasi

Sunday, 30 December 2012

Anak ibu dah sebulan!

salam..hai readers

aqeel dah sebulan semalam..
makin mulat anak ibu..
makin kuat nyusu..
makin banyak akal..
ibu saaayanggg aqeel :)

om nom nom rase nk kunyah pp

Friday, 28 December 2012

Berpantang

Salam..hai readers

Harini masuk hari ke-30 berpantang..start berpantang bila sampai je di taiping..balik ke taiping lepas discharge dari wad..gigih kan! Haha.

Mula2 berpantang mestila bab makan..hari ke-3 mak bagi makan nasi putih+ikan bilis goreng+halia+lada hitam..telan je..takde perasaan..hari ke-4 pon sama..hari ke-5 aqeel kena kunin..semua2 tu dah takleh makan..mak goreng ikan gelama ngan garam..makan je ngan nasik putih..hari2 selepas tu sama je menunye..ikan goreng..masuk hari ke-7 request kat mak nak makan sayur sebab takot sembelit..mak bagi makan sawi..sedap la sikit.

alhamdulillah tak sembelit tapi takot2 jugak la nak membuang..takot jahitan tertetas..uuuu~ hari ke-20 nurse check jahitan dah bercantum..dan benang pun dah xde..suka2.sampai sekarang tak berani nak skodeng bawah tu..cuak la..tambah cuak bila nurse yang check msti ckp..

“uish banyak jugak jahitan awak ni”
“banyak jugak jahit ye..dah gunting pastu ada koyak plak”

Aduhaiiii..memang takde kekuatan nak tgk bawah tu..tapi lega bila nurse ckp luka ok..bersih..ape yang sy wat untuk jaga bawah tu dengan tidak melihat bahagian yg kena jahit tu..tuka pad bila setiap kali ke toilet..basuh bersih2 ngan air biasa je..lap kering2 guna tisu lepas mandi..itu je..alhamdulillah luka cepat kering…ramai yang datang melawat cakap sy ni macam tak kena jahit..jalan laju2, duduk tak kepit2..huu dah memang gtu caranya.. tak bese nak kepit2..haha

Berurut start masa hari ke-6..3 hari berturut2..sedapnyaaa badan dapat berurut..susu mencurah2 sampai basah kain batik..aqeel nganga je bila sua susu..lepas habes berurut baru mula berbengkung…sedap perut rase..

Hari ke-17 barula ayah aqeel belikan set bersalin..beli set bersalin afiat..tapi sy tak start pon lagi makan segala jamu tu..risaukan aqeel..takot die panas..just pakai bedak hangat, mandian aromaterapi, bengkung ngan minyak afiat..


Tinggal 14 hari lagi nak habes pantang..tak saba rase..haha

Wednesday, 26 December 2012

Stok susu aqeel

Salam..hai readers..harini nak cerita pasal stok susu aqeel

Alhamdulillah..ibu aqeel start wat stok hari ke-5 berpantang..kalo tengok checklist masa 36w sy tak beli pon lagi breastpump..jenuh la baca review2 orang laen..last2 langsung tak beli sampai la bersalin..hari ke-5 ayah aqeel belikan tommee tippee manual breastpump gara2 ibu punye breast dah bengkak.

1st time pump dapat 1oz je..sebab rasa sakit…almaklumlah 1st timer kan..

Ist time pump
2nd time pump dah dapat 2oz..pastu 4oz..dan sekarang kalau pump dah leh dapat 5oz..dan selalu kena pump sebab aqeel tanak nyusu belah kanan..kalau dipaksa pon mau kejap je..jadinye terpaksa la ibu pump slalu..

Peti ais umah opah aqeel satu pintu, bila stok dah banyak terpaksa soh ayah aqeel bawak balik rawang..guna bekas polisterin+ais..alhamdulillah selamat sampai..x cair pon.kena la tiap2 minggu ayah aqeel bawak balik stok susu

30 oz pertama


Kalau tengok..sy buh susu dalam bekas dadih..ni nurse yang suggest..katanya jimat ruang+boleh simpan 2-3oz satu bekas..takde la membazir sebab baby minum sikit je..

alhamdulillah skrg stok susu aqeel da ada 70 oz..

Bila aqeel dah sebulan nanti, sy nak ajar die nyusu guna botol..senang nak tinggalkan ngan opah nanti.

p/s : semoga ibu dapat susukan anak ibu ni sampai aqeel umur 2 tahun..aminn.

Wednesday, 5 December 2012

Pengalaman bersalin Aqeel Suhayl


Salam..hai readers.

Maaf.sangat bz la ngan baby aqeel sampai tak sempat nak update pasal pengalaman bersalin..huhu

Dulu sebelum bersalin suka sangat baca pengalaman bersalin orang..ade yang wat rase tak sabarnyeee nak bersalin..ade yang wat rase macam..err nak bersalin ceaser je lah!

So arini sy plak nak update pasal pengalaman bersalinkan si permata hati Aqeel Suhayl

27 November 2012
Sudah start maternity leave walaupun belom ada tanda2 akan bersalin..pagi2 lepas suami gerak ke tempat kerja, sy pun sambung tido..haha. kul 11 gerak ke KK sg serai sebab kena amek bp tiap2 hari..nurse di kk dah mula takot2kan pasal kesakitan induce kalo belom bersalin lepas 40weeks.bp pon mencanak naek..takot pnye pasal.haha
Petangnya gigih berjalan2 kat pasar malam ngan suami, kunon nak mudahkan bersalin.beli air kelapa dannn durian..hehe.nimatnyaaaa la rasa dapat makan durian di akhir2 kehamilan..bila nak tido, google la kesan makan durian dah dekat2 due ni..durian boleh mendatangkan contraction..ooomaigudnes..baru rasa cuak tapi still boleh memejamkan mata

28 November 2012
Kul 3 pagi, terasa macam nak poo poo..ergh! tentiba taw.ok bangun ngan malas..tapi x leh poo poo pon..dekat 5 minit duk dlm toilet..last2 kua hampa..sambung tido..baru 10 minit lelap rase sakit perut memulas2 lagi..masa ni dah trpikir..contraction ke ni..? cuba amek beza masa antara tiap contraction (agaknye..).tapi tak tetap..kejap 10 minit kejap 15 kejap 20..ok abaikan.bangun pagi tengok suami still bergulung dalam selimut..katanya nak half day arini..ok..lega cket..kalau makin sakit bole la ajak ke hospital terus..sampai ke tgh hari melayan perut yang memulas x tetap masa..masuk je tengah hari cakap kat suami nak tido kejap..sebab x larat sgt..boleh lelap 15 minit je..sakit dtg lg..ok terus bangun..duk depan tv dengan suami..suami dah ajak ke hospital tapi still berdegil..nak kata perut ni sakit sebab banyak ngat makan durian.
Petangnya suami ajak ke NSK nak beli barang dapur sebab mak nak datang besoknye..jadi berjalan lah kami berdua dalam nsk tu..kejap2 kena berenti bila sakit tu datang..masa ni sakit dah x boleh nak bercakap

lepas 3 minit direndam

Balik ke rumah.rendam akar Fatimah yang kedua.sekejapan dah kembang..sempat tolong suami kemas barang dapur..solat maghrib dan mintak nak tido lagi..still takleh lelap..bila sakit datang, menggeletar kaki tahan sakit..masa ni dalam hati cakap “aku kena g hospital dah ni”..klua bilik tengok suami tengah layan bola..cakap kat suami habes bola kte g spital ye..tapiii still nak mnidakkan rasa sakit tu..sebab takde pape tanda..hanya perut yang memulas..telefon mak..mak ckp tu tanda2 lah tu..marahnye lah mak sebab still tanak g hospital..sebelum klua rumah sempat mnum stgh gelas air akar fatimah

29 November 2012
Tepat kul 12 sampai la di dewan bersalin hospital sg buloh..x rase cuak sgt sebab dah penah datang..masuk2 terus wat ctg..alhamdulillah tak ramai yang menunggu..jantung baby ok dan contraction xde la kuat sgt..jumpe doc dan 1st time kne VE..takotnye Allah je yang taw..tapi..ehh x sakit pon..series. bile doc kuakan je tgn..ade darah kat sarung tangan die..

Doc : ehh dah bukak besar ni puan..dah 4cm..
Sy :  ohh ye?
Doc : tengok ni..dah ade tanda darah pon..awak tggu kat lua jap ye..bila ade LR kosong sy masukkan awak ok?
Sy : ok (blur..sambil pkir..ehh nak bersalin dah)

5 minit pastu
Nurse : ok puan..tuka baju ye..masukkan ubat buang air besar ni..pastu amek baju baby
Sy : err..cane nak masukkan ubat ni
Nurse : haha..awak duduk separuh..masukkan ubat ni kat lubang tu..nanti tak lame pastu mesti membuang
Sy : ok sy cuba..

Haha blur sungguh laa..dah salin baju masukkan ubat dan dah membuang..terus klua cr si suami..nak mintak bju baby..kebetulan mak kol..

Mak : ha cane? Sakit tak?
Sy : tak..haha.
Mak : ehh takde rupa org nak bersalin pon ni
Sy : dah 4cm la mak..nak besalin dah ni..haha
Mak : bole gelak2 lg..iskkk

Masuk2..duk balik kat kerusi..nurse soh tido kat bilik 4..mase ni sakit maseh terkawal..mesej2 dgn suami..gelak2..pastu nak terlelap..baru 5 minit terlelap sakit dtg lg..ok mse ni da mula tak senang duduk..so amek keputusan berjalan2 sambil baca poster2 kat ctu..bila sakit datang..paut kat dinding..sampai satu tahap mata dah sangat ngantok..sakit da makin kuat..bejalan tak kena..duduk tak kena..baring tak kena..mula la berbunyi2 menahan sakit..nurse datang bile tgk sakit makin tak terkawal..check bukaan dah 6cm..



Dalam kul 5.15 ditolak dengan wheelchair masuk LR 15..dipasang ctg..drip dengan air..ok..mula2 bole bertahan lg..baring terlentang sebab nak dpt ctg yg cantek..sakit makin menggila..masa ni menggeletar satu badan tahan sakit..bergegar2 katil..rasa nak jerit panggil nurse..dlm kul 6.30 masuk sorang nurse dgn doc. Doc check bukaan baru 7cm..aduhaiiii..nape cket sgt geraknya..mulut dah start bising2 tahan sakit..ya allah tak tertahan dah rasenye..masa ni dah mngiring ke kiri..nurse tak bagi sebab susa nak dpt ctg baby..tp ade haku kesah..haha.dengan contraction yang menggila rase nak meneran je..nurse dah suggest soh amek gas..mula2 tanak sebab byk org kata gas tu wat kte mamai.tapi bila dah sakit sgt dan itu je bnde yang kunonnye can relief the pain..terus tnye nurse cane nak guna gas..1st time guna..dtg je contraction rse sakit lagi maha kuat..tapi lepas je sakit rase mamai2 nak tido..benda sama berulang2..sampai la kul 8.30..datang sorg lg nurse..die ckp nak tlg bukak bukaan..mase ni walopon sakit tp rase berterima kasih sangat2..dalam mamai2 tentiba bilik tu jadi penuh ngan nurse2..sorg nurse ni suruh pegang buku lali sambil tarik kaki..

Nurse : kalau awak nak sy panggil suami awak..awak kena dengar cakap sy
Sy : yeee
Nurse : ok..cuba teran bila sakit..teran..curi napas..teran lagiii
Suami : ok syg..abg ade ni..syg kena kuat
Nurse : ok sy dah nampak rambut baby..cepat puan..sy tolong tolak perut..
Nurse : lagi puan..curi napas..cepat nanti baby masuk balik..
Nurse : ok..pandaiii..lagi..lagii
Nurse : encik takbleh tgk darah ke?
Suami : ergh sy rase nak pitam..perut kosong
Nurse : ok..encik bole kua..takpe ye puan suami klua

Dan proses meneran berterusan selama 5-7 minit..dan akhirnya 8.42 am meluncur keluar aqeel suhayl..perasaan masa tu taktaw nak cakap macam mana…legaaa sangat2

Nurse : ok puan..cuba tengok anak ape?
Sy : lelaki
Nurse : macam mana rasa? Lega kan
Sy :  haah..sangat
Nurse : puan cuba check nama dan no ic..
Sy : err ok betol..
Nurse : cuba sebut satu2..

Mane tah datang kekuatan nak sebut no ic satu2 dalam keadaan sakit macam tu..lepas tu nurse letak baby kat dada..dengan kat rambut penuh ngan darah..panas je badan aqeel..subhanallah.

Lepas je sesi skin to skin..nurse kluarkan uri..alhamdulillah senang je nurse tarik kluar..uri agak besar..6cm.pastu kluarkan darah kotor..yg ni series sakit..banyakkkk sangat darah..dan lepas tu mestila sesi jahit menjahit..tipu kalo kata tak sakit..sakit jugak tp takleh lawan sakit contraction..byk jugak kena jahit..biasalah 3 lapis..dan ble da siap jahit nurse datang check jahitan..dan die kte kemasss sangat..ok.sy tataw mcm mne kemasnye jahitan tu sebab sampai arini still tadek keberanian nak tengok..haha

Settle semuanya..nurse tukarkan kaen  dan diberi minum milo..suami masuk sebab nak azankan baby..lega segalanya da selesai..baby perlu diberi bantuan oksigen selama sejam..dan masa masuk wad sementara nurse tolak baby masuk skali..ya allah seronok sangat masa tu..dapat bf baby for the 1st time..alhamdulillah

si bulat.. :)
30 November 2012
Kul 3.30 dibenarkan discharge..alhamdulillah

goodies bag sebelum discharge

Itu la serba sedikit pengalaman penuh drama kelahiran aqeel suhayl..serik? mungkin buat masa ni..suami pon cakap nak jarakkan baby sebab tak sanggup tgk sy sakit. 

p/s : semoga anak ibu membesar sebagai anak yang soleh..aminn
bloggerwidgets