permata hati ibu dan ayah

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Wednesday, 20 February 2013

Tentang breastpump

salam..hai readers

cerita pasal breastpump ni macam2 boleh relate..dari harganya, functionnya, beratnya..tapi hasilnya x bergantung pada breastpump tu..

sy guna breastpump snowbear je masa kat opis..kenapa ada JE kat belakang tu sebab breastpump ni murahhhh..ngehehe..memula masa nak beli breastpump ni pikir nak try dulu pakai breastpump letrik sebab sepanjang pantang pakai breastpump manual je..takot la kot sakit ke..susu x mau keluar ke..tapi alhamdulillah dah dekat sebulan mengepam kat opis pakai breastpump snowbear ni belom mendatangkan masalah..

- kecik comeyyy je
- ringan
- bunyi xde la kuat sangat
- suction pon x sakit

dari kul 8-5 dapat la lebih kurang 20 oz..cukup lah nak menampung keperluan anak teruna saya yang memerlukan 17 oz sehari..ada 3 level kat pump..express, natural, gentle..sy guna express untuk belah kiri yg lajuuuu pengalirannya dan gentle untuk belah kanan.

mngepam di ofis

kalo kat rumah plak guna pump tommee tippie manual tu je..tapi jarang2 dah mengepam kat rumah..sebab si timbam sudah sedut semuanya..hehe..

p/s - semoga ibu dapat susukan aqeel sampai umur 2 tahun..aminn

25 comments:

  1. Nur Rm brapa? dekat mana boleh beli yg murah2...
    bateri or electric opearate or both?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nur beli online rm199..electric & battery operated :)

      Delete
  2. patut la aqeel bam-bam sgt. ibrahim still susu campur2 sebab supply masih tak cukup untuk demand. tapi alhamdulillah ada la peningkatan sikit sejak akhir2 ni which is dlm sehari 2-3 kali je FM. tu pun time siang atau time keluar jalan2 je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe..asalkn dlm sehari ibrahim still dpt susu ibu..hehe

      Delete
  3. hai nur.. dh lame xkomen kat sini.. rinie bru je msuk ofis.. cuti bersalin 3 bln.. hehehe.. beby rinie susu campor.. sbbnye rini pam susu, dn ltak dlm botol die xnk.. tp kalu pkai susu tepung bru die mnum.. blik dri keje bru la dpt susukan si tecik tu.. sedih btl.. xtau nk bt pe dgn susu yg dh di pam tu.. rinie pn pkai breastpump snow bear jgk.. senang dn mudah.. hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehhh dah bersalin? rse br je cte pregnant..hehe..ehh pandai plak si qaleef beza2 susu ye..biase die ni!

      Delete
  4. selalu tak guna pam SB ni dengan bateri? performance bila guna bateri ok tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpenah guna pakai bateri..huhu.so tataw performance gune beteri camne

      Delete
  5. salam sis, nak tanye, sy pakai ni nape bunyi die mcm kuat jek..pstu cm lmbt je..marmet atau manual pun lagi cepat rasenye..huhu...cmne ye nak buat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg kuat jugak bunyinye..ce letak dlm beg mase pump..kalo lambat ce guna express mode :)

      Delete
  6. Sy guna pon lmbt dan brbeza dgn pam manual..

    ReplyDelete
  7. salam sis saya pon baru beli pam snow bear ni sbb baca review kebanyakkannya pam ni mmg sgt ok termasuk sisnye reviewlah..tapi masalah saya sama macam 2 pengomen kat atas...lambat suctionnye..pam manual unimom saya lagi berkesan..mungkin tak serasi dgn saya..dah rasa mcm membazir pulak beli :(..sbb tu nak tau masa sis gune suction die tu mmg slow lembut je ke atau macam kuat jugak? sbb takut saya dapat pam yg rosak ke kan huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin lain org lain kesesuaiannye kot..express mode mmg kurang suction tp kalo pakai gentle agak kuat suctionnye..kadang2 slah pasang penutup atas tu pon boleh wat suction x kuat

      Delete
    2. ok sis thanks. nanti saya cube lagi..happy breastfeeding. semoga semua dipermudahkn utk ibu2 menyusu :)

      Delete
    3. MasyaAllah sis..sy bru jumpa puncanya teringat komen ni tahun lepas...rupanya saya cabut membran putih yg dekat valve tu..ingat benda tu penutup je..sy bc blog lain rmi mengalami masalah mcm sy...sy rasa mesti diorg cabut membran putih kt valve tu..kalo cabut mmg suction x jadi apa n kena tutup dgn jari lubang kecik kt tengkuk pam tu bru ada suction tp tu pun x kuat..sy carik balik pam ni sebab pam manual saya nye valve koyak dh..bila tgk online ada plak jual membran putih tu..tu yg sy teringat...bila psg balik alhamdulillah suction sgt ok terutama skali guna mode gentle..haha kelakar bila ingat balik anak dh masok 9bln dh..nasib sy x jual haritu

      Delete
    4. laaaa..hahaha klaka plak rase..sabo je la.cane bleh trpkir nak cabut benda tu? sebab rase nanti susu x leh kluar ke botol eh..hahaha.yang kate suction tak kuat kat komen2 ni pon ade kot yg cabot benda putih tu..adoiii (-.-)"

      Delete
  8. nak tnya la..sy pakai snow bear..dh dekat 3 bulan..skrg dia mcm xsedut bedut2 la..susu ade..breast bgkak..tp susu kua sikit je..x mcm sbelum ni..dah kalo picit niple..mmg susu bnyk lg..mcmne nk buat ek? ape yg rosak eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. cube bukak valve tu pastu pasang semula..kadang2 die loose

      Delete
  9. Salam.. masih berkhidmat lagi ke snow bear breastpump tu? Saya nak membeli tapi takut pakai kejap nanti rosak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeah masih berkhidamat..dah setahun sebulan :)

      Delete
  10. Salam...thanks utk entry ni sb after bce review pam ni saya beli snow bear. Ni pam kedua selepas spectra 3. Spectra 3 yg hebat dan kesayangan tu masih ada. Saya bli snow bear sb saya nak dapatkn yg bateri utk bantu saya pam mse g kelas. Spectra kan elektrik je...alhamdulillah snow bear x mengecewakan. Pkr pertama saya buat adalah tidak membuat perbandingan suction sb stp pam x sma suctionnya. Saya positif ja mse mula2 pam smpi skrng....oz yg dapat sama ja mcm guna spectra...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah ade manfaat jugak entri ni :)

      Delete

Tinggalkan komen anda

bloggerwidgets