permata hati ibu dan ayah

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Monday, 29 July 2013

8 months old Aqeel Suhayl

salam..hai readers..

dah 8 bulan anak ibu..kejapnya masa berlalu..pagi tadi aqeel pegi checkup kat kk..progress aqeel mendatar je bulan ni..same ngan mase 6 bulan..

berat: 9kg
tinggi: 71cm

si botak..rambut raye katenye (-.-)"

dari 7 ke 8 bulan ni banyak betol akal yang aqeel dapat..dari merangkak, duduk dan berdiri dengan berpaut sendiri..owh tak lupe gigi bawah pon dah keluar dua batang..mungkin sebab ni berat aqeel x naek..aqeel masih breastfeed.alhamdulillah still ada rezeki untuk aqeel.

buntot kena sensored..bulan pose ni..haha
eksen..berdiri lepas sebelah tgn


duduk tanpa bantuan

solid food plak aqeel dah makan bubur blend+ayam+brokoli+carrot+potato..itu la menu hari2..dan aqeel akan habiskan 1 mangkuk penuh setiap kali makan..dah try kasi oat..aqeel tak minat..biskut baby guide aqeel sangat suka..sampai kecik dihisapnya.tapi awas! jangan bagi time die tak lapar..alamatnye biskot tu jadi drum stick..fruits, aqeel dah try epal, pear, pisang dan mango..semuanye so-so je..dah 8 bulan ni ibu nak start bagi aqeel tofu, plain yougurt & cheese..

progress lainnya
- dah makin suke merangkak dari menyusur..lebih laju gamaknye
- dah kenal nama sendiri..paggil aqeel pon die tgk, panggil suhayl pon die tgk..panggil aqeel suhayl pon die tau nama die..hehe
- baru pandai main semua toys die yang sebelum ni hanya dihisap2, dibaling2..cth : kalo pegang ball,tolak guna tgn..pegang gitar, cari button yang keluarkan bunyi..pegang rattle, goyang kuat2..
- suka dengar azan (ni semua baby pon suka rsenye)..suka iklan strepsils kids, tanah ramsar..suka cerita upin ipin,wonderpets.. - ni sume opah yang bagitau..hehe
- tangan semakin kuat menepuk..menampar..ibu jadi mangsa..redha (-.-)"
- pantang ade bende berpaut die akan berdiri..haih

oh btw ibu dah dpt bendera merah setelah aqeel berumur 7 bulan 3 minggu..so lepas ni kena lebih berjaga2..haha

p/s : masih mencari babysitter untuk aqeel

8 comments:

Tinggalkan komen anda

bloggerwidgets