permata hati ibu dan ayah

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Monday, 9 December 2013

Kahak Aqeel wat ibu gerammmm!

Salam hai readers,

Jumaat aritu odw balik dari opis ayah aqeel call bagitau aqeel cam penat, dah bersandar je dalam kete..kelam kabut iolls drive..nak cepat sampai rumah..

terus bawak ke klinik amar kat bandar country homes..15 minit gak dari rumah..dalam kete memang dengar napas aqeel laju nau..bagi susu, pastu aqeel tido..dalam tido napas still bunyik2..

sampai klinik, ade 2 patient lagi ngah menunggu, takpe la sebab aqeel pon ngah tido.masuk bilik doc, doc letak stetoskop tu kat dada terus aqeel jaga, apa lagi uwaaa la..bertambah sesak la napasnya..laju2 doc arah nurse siapkan neb..neb sambil aqeel melalak..aduhaii..peluk ibu kuat2..runtun hati ibu nak..dah menangis2 tu cane la doc nak dengar napas..doc check temp dah demam plak..terus masuk supp..tambah kuat menangis.

doc suggest kul 10.30 datang lagi skali amek neb..takot malam kang aqeel sesak napas lagi

kul 10.30 kitorang datang lagi..tapi kali ni masa neb aqeel ok cket, maybe ngantok kot..lali je.doc dengar kat dada, kahak dah clear banding time datang petang tadi..sangat2 chesty..legaaa ibu

tido malam pon tak lena ibu..punya la takot..pagi ahad aqeel batuk2 lagi..bila dah batuk2 tu jadi penat la..terus dudukkan aqeel n ayah bagi ubat batuk..barula kurang sket napas laju tu..aduhaiiii kahak.

dah try stimkan aqeel..besar sgt masalah kalo stimkan time ayah aqeel ada..baru wat seminit die dah cakap "cukup lah tu syg, tak kua pape pon"..ergh! nak kua cane kalo baru seminit ku halakan wap tu..tambah stress ayahnya g bukak aircond..erghhhh guane tu..guane.ce kabo!..kalo time ayahnye tadek haku plak tiada keberanian nak halakan aqeel yang sasa tu kat wap air..haish.

mommies, apa lagi cara nak kuakan kahak degil ni..stim - failed, kua hingus saje..bleh bagi madu dah ke umur aqeel ni? help me :(

7 comments:

  1. Salam..
    selamat berkenalan.. jom follow blog saya
    http://iqsha-shop.blogspot.com/

    ada jual kelengkapan baby, toto n beg deuter. =)

    ReplyDelete
  2. dh try pg klinik doc nadir tu? em.. ciknaa bagi je madu. rania 2bulan pn dh rasa madu nenek dia kasi diam2 ciknaa tak tau..tau2 je dia batuk muntah belahak penuh dgn kahak.. pastu baru dia gtau dia bagi madu.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ingt nak g gak klinik tu tapi rase nak try kasik madu dlu..huhu..madu pape pon ok eh ciknaa?

      Delete
  3. ada orang bg petua..
    pernah bg scoot emulsion tu kat anak (baru lahir ada kahak), sapu kat mulut je lah bukan sesudu..biar dia muntah..tp anak x muntah pulak..hisap, sedap kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pulak dahh..haha.ni kalo dah setahun ni rase lagi ske kot kalo bg scott emultion tu

      Delete
  4. samalah anak sy pun ada kahak jugak, batuk-batuk pastu tak reti nak keluarkan kahak tu, terus muntah. huhu.. sy try guna bawang putih dibakar + minyak masak/olive oil.. pastu sapu kat dada, belakang badan, tapak kaki.. taktahu la berkesan ke tak, baru try sekali semalam. huhu.. risau sangat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau muntah takpe jugak sbb kua kahak tu..ni muntah pon tak..haih geram sgt

      Delete

Tinggalkan komen anda

bloggerwidgets