permata hati ibu dan ayah

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Wednesday, 20 February 2013

Tentang breastpump

salam..hai readers

cerita pasal breastpump ni macam2 boleh relate..dari harganya, functionnya, beratnya..tapi hasilnya x bergantung pada breastpump tu..

sy guna breastpump snowbear je masa kat opis..kenapa ada JE kat belakang tu sebab breastpump ni murahhhh..ngehehe..memula masa nak beli breastpump ni pikir nak try dulu pakai breastpump letrik sebab sepanjang pantang pakai breastpump manual je..takot la kot sakit ke..susu x mau keluar ke..tapi alhamdulillah dah dekat sebulan mengepam kat opis pakai breastpump snowbear ni belom mendatangkan masalah..

- kecik comeyyy je
- ringan
- bunyi xde la kuat sangat
- suction pon x sakit

dari kul 8-5 dapat la lebih kurang 20 oz..cukup lah nak menampung keperluan anak teruna saya yang memerlukan 17 oz sehari..ada 3 level kat pump..express, natural, gentle..sy guna express untuk belah kiri yg lajuuuu pengalirannya dan gentle untuk belah kanan.

mngepam di ofis

kalo kat rumah plak guna pump tommee tippie manual tu je..tapi jarang2 dah mengepam kat rumah..sebab si timbam sudah sedut semuanya..hehe..

p/s - semoga ibu dapat susukan aqeel sampai umur 2 tahun..aminn

Thursday, 14 February 2013

Travelling on long car journey with 2 month old!

salam..hai readers..

cuti panjang cny aritu ibu bawak aqeel balik pekan pahang jumpe tok abah & tokmi..mula2 risau jugak kot aqeel meragam memandangkan nak balik pekan paling cepat pon dapat sampai dalam 4 jam..

kami gerak dari rawang pukul 7.30 pagi..elok2 je ngah bersiap aqeel pon sleep..memang time tido die..aqeel x mandi lagi..cadangnya sampai rnr teerloh baru nak mandi..masuk je kete terus letak atas tilam..tido la sikecik ni dengan nyenyaknye..sampai kat gombak jalan dah start jammed..sampai lah ke tol karak.tapi aqeel still tido..legaa


ayah benti dekat petronas sebelum masuk LPT..time ni dah ada gaya2 aqeel nak bangun..bangun2 je tukarkan diapers..senyum2..main2 dalam 15 minit..susu dan sambung tido lagi..sampai dekat rnr temerloh subhanallah ramainyaaaa umat manusia..aqeel pon tido so kitorang troskn perjalanan dengan mudak musyuk x mandi ni..haha..


elok je aqeel tido sampai nak masuk bandar pekan baru die jaga..susu pon x nak..die da rimas duk dalam kete..seb bek dah dekat nak sampai rumah..sampai rumah tokmi letak atas tilam die da senyum..lega agaknya,..

alhamdulillah..xde masalah untuk bawak aqeel travelling a long journey..die sangat behave..time balik ke rawang pon aqeel ok..cuma x nak tido atas tilam..maybe sebab kena matahari kot..ibu love u syg!

Happy travelling :)

Thursday, 7 February 2013

Aqeel checkup 2 bulan

salam..hai readers

aqeel checkup 2 bulan, 31 januari lepas..perkembangan aqeel untuk umur 2 bulan

berat : 6.45kg
panjang : 60cm
BMI : 17.9
lilitan kepala : 40cm

masa masuk bilik doc mcm2 ibu ni nak tnye..antaranya : 

bila boleh bukak mitten?
sekarang pon da boleh..kte pakaikan mitten sebab x nak die cakar muka..so pastikan kuku sentiasa pendek

selsema yang datang bila sejuk
doc bagi syrup dan ubat titik dalam hidung..itu je ubat untuk baby yg selsema

baby slalu muak@muntah lepas minum susu walopon dah burp
normal..bg die rest kejap lepas nyusu.

baby bf bole obes x?
haha..x kan obes..kalo obes pon kami x kan marah..susu ibu adalah terbaik..teruskan

ade tanda atas idung baby..mcm lebam..org kata tu tanda sawan
dari segi kesihatan belum ada pape proof kata yg itu tanda sawan..bg i itu birth mark

haa nampak x ibu die byk sgt tanya..siap buat senarai okeh..lepas cucuk terus balik..

dan untuk bulan kedua ni anak ibu still fully breastfeed..memakai pampers huggies saiz M..dan sangat sukakan zikir penenang hati..hehe.kalo masa ngamuk2 nak tido tu..zikir je terus layu mata..memang tenang sangat lah ye..

Hasbi Rabbi Jallallah
Cukuplah tuhan bagiku Allah Maha Agung

Mafi Qalbi Jallallah
Tiada di dalam hatiku kecuali Allah

Nur Muhammad Sallallah
Cahaya Muhammad selamat atas Nya

Haqqul Lailahaillallah
Benarlah tiada tuhan selain Allah

luv u so much syg!

Wednesday, 6 February 2013

Nursing in public

salam..hai readers..

kalau orang tanya penah susukan baby in public..ofkos penah..banyak kali dah..haha.without nursing cover plak tuh.hehe..

1st time NIP kat hospital..masa aqeel kena amek darah..dah menanges bagai nak rak aqeel x kan x susukan..nak x nak ayah jadi pengahadang jap masa nak selak bju..pastu x de masalah sebab pakai tudung labuh..byk kali NIP kat hospital tp kalo NIP kat hospital memang x de masalah la walaupun xde nursing room..

seterusnya NIP kat kedai makan..haha yang ni memang unexpected..aqeel dah nganga2..seb bek duk tepi dinding..krusi sebelah letak beg aqeel..ala2 cover sket..pastu dapat la aqeel mnikmati makanannye dengan aman..NIP kat kfc pon penah..x dpt seat tepi..x kan ibu je nak makan..anak pon nak..mak cover mse nak selak bju..pastu cover je ngan tudung..nampak tak hikmah pakai tudung labuh..kannnn~

yay..sy dah kenyang!

baru2 ni shopping kat jusco rawang..dan seperti yang diketahui kat jusco memang ada baby room yang sgt2 selesa..bila aqeel dah start enjin cepat2 tolak stroller cari baby room..selesa je nyusukan baby kat cni..nampaknye kena shopping kat jusco je la..haha

ada poster..bole baca2 tambah pengetahuan

sofa boleh tahan sedap diduduk

Monday, 4 February 2013

Setelah 80 hari bercuti

salam..hai readers..

harini dah start keje..oooemmmjii sangat kelam kabut ok ibu aqeel ni..malam semalam aqeel tak lena tido..maybe sebab die tido terlalu awal..jadinye kul 2 dia da merengek nak susu..kul 3..kul 4..kul 5..asek bangunnn je..susu kejap lena balik..huu maybe die tau esok ibu da start work..

bangun seawal 6 pagi..ehh awal ke? kakak sy bangun kul 4.30..tu anak dah umo 10 tahun..huhu.
bangun2 terus readykan air panas dalam flusk..susun susu supaya senang mak nak amek..masukkan pam dalam beg..sempat siapkan sarapan..tbe2 dengar si kecik ek3..ahh sudah..masalah ni kalo aqeel dah bangun..masuk2 bilik tgk ayah dah dukung..nk susu ler tu..susukan kejap pastu pass kat opah aqeel..terus mandi, solat dan rushing2 drive..dan ooemmjii skali lagi..jalan jammed terokkk..2 bulan x g kje, makin ramai org beli kete ehh..huish lewat masuk opis....

dan tengah hari tadi mak call bagitau aqeel dah habeskan 4 bekas susu (bekas dadih)..maknanya dah 10oz die minum dari kul 8-12..err..ayah dah start risau stok susu x cukup.huhu

itulah cerita hari pertama saya mula bekerja setelah bercuti agak lama..ohh rindu aqeel..tunggu ye syg..kul 5.30 ibu laju2 balik..hmm

seb bek laki..tido trkangkang!

bloggerwidgets