permata hati ibu dan ayah

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Thursday, 28 March 2013

Aqeel cukur bantal

salam..hai readers

sape ade masalah macam sy..ehh ekceli bukan sy..sape ade masalah macam baby aqeel..hehe..cukur bantal..tapi bile digugel2 slalunye cukur bantal ni macam se-line je..aqeel ni plak keseluruhan yang belah bawah tak tumbuh rambut (skrg baru ade sikit2)..yang belah atas ngan tepi kemain lebat..

tgk..blakang licin..hehe
nak kata die slalu gesek2 kat bantal..tak jugak..tapi yang area bawah memang lambat betul tumbuhnye..aqeel cukur kepala masa 45 hari..sekarang dah nak masuk 4 bulan.baru ade rambut2 halusss je kat belah bawah tu..haih

ni masa baru lahir..lebat..lembut je
masa baru lahir dulu rambut aqeel memang lebat+lembut..tapi yang tumbuh skang ni macam kasar plak..asal ekk? mommies ade petua tak cane nak cepat tumbuhkan rambut kat belah bawah dan nak lembutkan rambut? huhu x kan nak cukur balik kot..opah aqeel kate kesiannn kalo cukur lagi..haih (-.-)"

p/s : tapi pada ibu ni bukan masalah besar pon..x pe lah anak rambut tumbuh slow2 pon..awak tetap comey dimata ibu..huhu

Monday, 25 March 2013

Aqeel rolling over

salam..hai readers..

malam sabtu lepas masa duk bergolek2 ngan aqeel atas katil tengok aqeel ada gaya nak nerap..mengiring pastu cuba nak angkat badan..bising sgt mulut..tiba2 ehh da nerap tp tangan x leh betol lg..ibu yang super riso ni betolkan tangan die..dan akhirnyaaa taraa..anak ibu meniarap dengan bantuan ibu utk betulkan tangan pada hari ke 115..love u syg ibu!


Friday, 22 March 2013

Rutin harian ibu aqeel

salam..hai readers..

sejak aqeel duduk dengan bbsitter semua rutin harian dah berubah..dulu masa opah jaga aqeel, balik2 boleh rehat2 jap, kadang2 mak dh siap masakkan..maen2 ngan aqeel, nak mandi boleh mintak mak tolong tengok2kn aqeel jap...sekarang x bole dah gitu

sampai je rumah, amek aqeel kat umah bbsitter...pastu aqeel start nak berkepit sambil gesek2 mata..bagi susu dan aqeel akan tido..sambil2 tu kemas beg aqeel..tambah baju, socks, barut, napkin n pampers..

ternganga mulut hah..letih sgt!

ayah plak akan settlekan steril sume botol aqeel+breastpump parts..sambil2 rendam lauk ape yang nak dimasak..

rendam baju2 aqeel utk basuh..dan elok je ibu nak start masak, aqeel akan bangun..adoiyaiii..mintak ayah tengokkan jap..masak cincai2..pegang aqeel balik..ayah mandi+basuh baju aqeel+solat..

then turn ibu plak mandi+solat..makan pon kena gilir2 skang..

dan kul 10 aqeel akan start merengek nak tido..susukan dan tidokan die terus dlm bilik..siap2kan susu aqeel, makan colagen (aww mak pon nak canteks nokss..haha)..dan tido..

besoknye seawal 5.30 aqeel dah ajak maen..huih letih gini..nak kena train aqeel tido kul 11 la..so that die akan bangun kul 6.30..kul 6.50 ayah akan anta semua barang aqeel kat rumah bbsitter, dan 6.55 ibu anta aqeel..terus ke opis..

ini la rutin harian ibu sejak ari isnin..x sempat dah nak tgk cte2 best..xpelaaaa demimu anak..ibu rela

p/s : rase sangat bertuah sebab punyai suami yang byk membantu..terima kaseh abg!

Monday, 18 March 2013

1st day hantar aqeel kat babysitter

salam..hai readers

pagi tadi 1st time hantar aqeel kat babysitter..babysitter sebelah umah je pon..berair mata ibunya dalam kete..huhu..sedey

malam semalam dah siapkan semua barang aqeel..baju, pampers, toiletries, tilam..xtau nak agak ape lg barang nak hantar..

aqeel bgn pagi tadi kul 6.30..basuh muka..tuka pampers..bedak sikit pastu anta..ngan susu skali..sedeynye nak pass kat akak tu..tapi ibu have to syg..opah dh x boleh nak jaga aqeel..opah kena jaga baby suri plak kat karachi...hmm

please don't leave me opah~

p/s : aqeel belom menunjukkan gaya2 rindukan opah..ibu yang rindu opah ni..haha

Wednesday, 13 March 2013

20 perkara yang berubah selepas anda mempunyai anak!

1 ♥ Kita menemui kekuatan dalaman tanpa kita sedar. - ni dikesan masa seminggu dalam pantang lagi..boleh drive ke klinik sbb nak check kuning aqeel

2 ♥ Kita akan merindui saat 9 bulan kehamilan kita walaupun terpaksa mengendong perut yang boyot!! - series rindu nak usap2 perut..owh

3 ♥ Kita tidak lagi memerlukan jam. Sebaliknya, bayi kita yang menetapkan jadual harian kita. Adakalanya bayi kita bangun seawal jam 4 pagi!! - pukul 2,4 dan 6 pagi..memang x perlukan alarm lg :)

4 ♥ Kita akan menghormati dan mengasihi ibu bapa kita sendiri dengan cara yang baru. - ye..makin sayangggg kat mak

5 ♥ Jika anak kita sakit, kita yang akan mengalami rasa lebih teruk berbanding kita yang sakit.. - aqeel kena cucuk amek darah pon ibu yang nanges :P

6 ♥ Kita tidak keberatan tidur pada pukul 9 malam pada malam Jumaat... - pantang 100 hari..huhu

7 ♥ Perasaan kita akan lebih mudah tersentuh atau berkecil hati apabila berlaku hal-hal berkaitan dengan anak. - sangat..boleh nanges sebab aqeel x nak nyusu time kena kuning

8 ♥ Kita akan lebih kerap melihat anak kita di dalam cermin berbanding melihat diri kita sendiri. - dan skrg lebih suka sopin untuk anak dari diri sendiri

9 ♥ Kita tidak lagi jijik dengan najis bayi, sebaliknya kita akan Happy bila anak kita poo-poo! - yeah..siap bole cium dari lua pampers nak kesan aqeel berak ke tak..haha

10 ♥ Kita akan lebih menghargai diri kita. - ye sangat..

11 ♥ Kita lebih rela meluangkan masa untuk peluk dan cium anak kita, walaupun kita tahu kita akan sampai lewat ke tempat kerja. - slalu sangat..aqeel pagi2 la nak senyum2, gelak luas2..sayang sgt nak tinggal..huhu

12 ♥ Kita mula menyedari, yang kita punyai kuasa yang hebat bila dapat menenangkan anak kita yang sedang menangis. - rasa mcm satu kemenangan kalo dapat tidokan aqeel bile die tgh merengek2

13 ♥ Kita akan sentiasa mengira gigi anak yang baru tumbuh. - belum tumbuh pun ibu slalu check..haha

14 ♥ Kita akan rasakan yang mempunyai anak lagi bukanlah satu masalah yang besar, malah kita amat sukannya. - ehemmm dah terasa2 nak bby girl plak..huahuahua
15 ♥ Apabila kita melihat ada ibu bapa lain yang sedang memegang anak mereka yang sedang menangis, kita akan faham situasi mereka. - dulu rase mcm teruknya parents yang takbleh tenangkn anak ni..tapi skrg dah x pikir camtu

16 ♥ Kita akan menghargai masa mandi kita walaupun ianya dalam masa yang singkat! - betol jugak

17 ♥ Akhirnya, kita akan mula bertegur sapa dengan jiran sebelah selepas mempunyai anak! - sangat betol..mula bertegur ngan jiran lepas bawak aqeel balik dari hospital..dan lepas2 tu dah boleh bawak aqeel klua jalan2 kat depan rumah sambil mulut start menegur jiran2..nk cte psl jiran la..next entry

18 ♥ Kita akan dapati, perkara-perkara yang dulunya kita anggap penting kini tidak lagi selepas adanya anak. - banyak...salah satunya..pakai brooch kat tudung..dulu kalo tak pakai rase x lengkap, skrg kalo bole taknak pakai brooch takot anak sembam muka kat bahu..hehe

19 ♥ Kita sedar yang sebenarnya tidak sukar untuk menyayangi anak kita yang pada mulanya kita anggap dia adalah orang asing. - dari start klua dah rasa sayang..naluri ibu

20 ♥ Setiap hari kita adalah sesuatu yang penuh dengan kejutan! - yeee..hari2 ada je yang akan wat ibu surprise..i lebiu syg!

Wednesday, 6 March 2013

bloggerwidgets