permata hati ibu dan ayah

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Monday, 22 April 2013

pureen warehouse sale - 20 April 2013

salam..hai readers

weekend lepas sy berjaya pegi ke pureen warehouse sale ni untuk kali ke-2..cerita kali pertama kat sini..kali ni pergi bawak sikecik..mula2 nak tinggalkan kat kakak..tp kakak plak ade hal.so bawak je la aqeel skali

macam biasa sampai dalam kul 11.45..terus parking kat bangunan sebelah pureen tu..dan dengan gagah dukung aqeel yang beratnya 8kg++..hehe.nak bawak stroller tp pikir takot susah nak tolak dalam tu..dan macam situasi april 2012..xde la sesak sampai x boleh berjalan..still bole melenggang..

terus ke part baju..ayah je yang meredah lautan manusia..ibu duk kat tepi ngan aqeel..pastu pass aqeel kat ayah..ibu plak duk memilih..selesai kat bahagian baju dalam kul 2..huih lame jugak rpenye..aqeel dah berpeluh2 walopon pakai singlet..dannnn die nak nyusu..alamakkkk gelabah ibu..sambil ibu susukan aqeel ayah plak cari detergent and wet tissue..dan terus bayar..klua dari parking dlm kul 3..dan parking fee still rm8..hehe

dan ini hasil tangkapan berserta harga



ehh ade kaki aqeel

baju lengan pendek 9 + seluar pendek 8 = RM51
baju lengan pendek 3 + seluar panjang 3 = RM18
baju lengan panjang 2 + seluar panjang 2 = RM 12
ABD detergent 2 = RM34
bottle clenser = RM16
wet tissue 100's = RM 9

total = RM140

berbaloi2..baju-baju stok sampai next warehouse sale plak..haha

lastly...terima lah muka budak yang bersesak nak beli baju..haha



Thursday, 11 April 2013

Tanda-tanda baby tumbuh gigi

salam..hai readers

dalam seminggu lepas bs aqeel cakap aqeel ni ade gaya2 nak tumbuh gigi..tanjat ibu..aqeel baru 4 bulan tak kan dah nak tumbuh gigi.tapi sehingga ke hari ni belum ade gigi yang tumbuh..ni plak hasil gugel tanda2 baby tumbuh gigi

  • Tidurnya tidak nyenyak - makin nyenyak ade la..sebab dah pandai menerap mase tido..tapi kadang2 sangat cranky mase nak tido.
  • Banyak berliur - sangat2 banyak..kadang2 sampai basah baju kalo time menerap
  • Pipinya merah / rashes sekitar mulut - pipi xde merah tapi ade rashes sekitar mulut tu
  • Suhu tubuhnya sedikit naik (tapi tidak lebih dari 39 C, yang menimbulkan demam) - dua tiga hari ni memang badan aqeel rase panas tp bile check suhu normal je
  • Gusinya membengkak dan merah - ade sikit bengkak
  • Selalu ingin menggigit untuk mengurangkan rasa sakitnya - memang..kalo dapat jari ibu lagi suke..kuat betol rase digegetnye
  • Selera makannya rendah - selera mnyusu masih seperti biasa
hmmm..betol ke aqeel nak tumbuh gigi ni?

Wednesday, 3 April 2013

Aqeel checkup 4 bulan

salam hai readers..

isnin lepas aqeel g checkup untuk 4 bulan..tak de cucuk bulan ni..yay!..aqeel g klinik berdua je ngan ibu..sangat behave ye syg ibu ni duduk dalam carrier..huhu.



perkembangan aqeel untuk 4 bulan

berat : 7.9kg
tinggi : 67cm

alhamdulillah everythings is alright..berat stil dlm graf putih.

nurse : baby dah pandai ape?
ibu : dah boleh menerap
nurse : ohh cepat ye..walopon badan semangat..berapa oz minum susu sehari?
ibu : 22oz dari 7pg smpai 6 ptg
nurse : ohh byk lg susu?
ibu : alhamdulillah ade lg (sambil terpikir2 kenapa tnye banyak lg ke susu..hmm)..boleh la supply keperluan baby tiap ari..pam harini utk bekal esok..
nurse : ade smpn ebm?
ibu : ada dlm 80oz..
nurse : oh ok..ini contoh penyusuan berjaya ni

alhamdulillah..mungkin ade yg ckp br 4 bulan kot..jauh lagi perjalanan untuk sampai 2 tahun..tapi ibu aqeel doa ari2 nak susukan aqeel sampai 2 tahun..insyallah


bloggerwidgets