permata hati ibu dan ayah

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Friday, 31 May 2013

Aqeel's first foods

salam..hai readers..

harini nak cite keterujaan ibu aqeel pada solid food..haha..beria sangat nak kasi anak makan..
mule2 pikir nak kasi bubur nasi yg diblender..tp bile digugel2 banyak yang advice bagi puree untuk first food..ok gigih la plak ibu search puree ape yang sesuai..

siap print pastu tampal kat peti es..haha

ok..untuk first food ibu nk try buah pear...dah alang2 merebus / menstim baik buat 3 jenis puree terus..(gelojoh!) haha. kite try dengan pear, apple fuji dan baby carrot..

 

ok2 dah siap, buh susu ibu sikit..amek aqeel..letak dalam carrier, pakaikan bib..bismillahirahmanirahim....


muke macam nak nanges..

errr tak sedap ke syg..takpe esok kte try apple plak ye..ehh tak bole..kena guna 4 days rule..huuu (-.-)"

ayah : bu..aqeel nak makan bubur kot..
ibu : x la yah..die baru nak rse makanan mmg camtu
ayah : kalo bagi ayah pon ayah wat mke cam aqeel
ibu : ... (-.-)"

dah beli beras perang untuk aqeel..ingat nak biasakan aqeel ngan buah & sayur dulu..takpe tengok keadaan camne..kalo aqeel nampak cam tak minat dengan yang ringan2 ni try plak bagi bubur nasi ye..

2 kilo rm8.99

Wednesday, 29 May 2013

6 months old Aqeel Suhayl

salam..hai readers

alhamdulillah harini genap umur aqeel 6 bulan..dan ini bermakna dah 6 bulan jugak ibu menyusukan aqeel sepenuhnya..stok ebm dalam freezer dah makin brkurang sebab aqeel makin kuat menyusu..hari2 pam di ofis boleh dapat 20oz tapi aqeel perlukan 24oz sehari masa kat rumah bbsitter..nak tak nak kena jugak guna stok susu..hmm..tapi ibu tak kan putus asa..weekend ni nak wat operasi mngumpul stok susu..ya allah permudahkanlah..aminn

si 6 bulan aqeel : 
- mampu menarik kaki masuk ke mulut
- mampu mencabut stokin sendiri
- mempunyai kebolehan menyusu sambil duduk (-.-)"
- boleh stay dalam posisi merangkak tapi x boleh bergerak..haha
- dah kenal nama sendiri, senyum kat orang yg dikenali dan nanges macam kena pukol kalo orang yang x dikenali nak dukung

macam2 lagi lah..setiap hari ade je perangai baru yang die buat..yang boleh wat ibu senyum sepanjang hari bile ingat kat si bujang sorang ni..membesar dgn sihat ye sayang~

oh btw aqeel dah boleh start solid food..saitednyaa ibu.nanti update pasal solid food plak keh! daa~

my abam ketak2..haha

Monday, 13 May 2013

minggu klinik

salam..hai readers

baru lepas bace cerita mama aqil pasal arwah..bergenang air mata...tenanglah kamu disana nak.

minggu lepas adalah minggu ke klinik untuk kitorang bertiga..haih..mula2 hari selasa pagi aqeel checkup 5 bulan kat kk..petangnya bbsiteer bagitau aqeel berak cair sangat..risau pnye pasal terus ke klinik malam tu..bagi ubat dan esoknye aqeel dah ok..

rabu..ayah plak ke klinik sbb bawah lengan bengkak..katanye sebab dukung aqeel lame sgt mase hari ngundi ritu..doc kate ade jangkitan kuman kat kelenjar peluh gara2 ayah dukung aqeel sambil mengepit lengan.jadi peluh nak keluar tak boleh..jadi la jangkitan kuman..haih serius bunyinye..huhu

rabu malam aqeel start merengek2..hidung berair..hah sudah.demam plak ke sikecik ni..tido malam pon tak lena..terjaga je mntak dukung..besoknye ibu EL.cian plak nak anta aqeel g umah bbsitter..sampai petang badan dedar2..idung berair..ade batuk sikit..malamnye zass terus ke klinik lg..makan ubat terus lenaaa..

nak tido mase kat klinik
sabtu ibu plak berair hidung..haih.complete dengan sakit tekak..letihnye rase nak wat kje umah sume dengan idung berair..ahad terus g klinik..makan ubat dan lega la sikit..skali tu je la makan ubatnye sebab riso kot ade effect kat susu..walopon dah check kat tenet ubat tu tak effect susu or baby, ibu tetap tak makan ubat tu..hehe


jadinye kat umah tu penuh la dengan ubat..jgn tetukar ubat sudeyhhh..

Wednesday, 8 May 2013

Aqeel checkup 5 bulan

salam..hai readers..

semalam aqeel dah g checkup untuk 5 bulan..dah 5 bulan seminggu baru g cucuk..perkembangan aqeel

berat : 8.5kg
tinggi : 68cm

alhamdulillah semua ok..cucuk pon x nanges..kuat lah anak ibu..
dan nurse nak masukkan ibu n aqeel dlm kelab penyusuan ibu..sebabnye tengok aqeel sgt sehat dengan fully bf..rase pelik lak bile nurse sgt2 saited tgk aqeel yg sehat dgn hanya mnum susu ibu padahal ramai je lagi ibu yg berjaya susukan bby..tak join kelab ibu menyusu kat fb lah nurse neh..haha

aqeel dah pandai tolak badan ke depan..dah pandai capai barang..dah pandai masukkan barang dalam mulut..dan sebab dah pandai semua ni la aqeel sakit perut semalam..haih risau ibu..amek dr rumah bbsitter, bbsitter cakap aqeel poo poo cair sangat td..punggung pon merah2..terus ajak ayah g klinik..

doc cakap ni semua sebab persekitaran..die nak belajar merasa sebab tu semua nak masuk dalam mulut..dan ade kotoran yang dah terikut masuk sama..sebab tu sakit perut..usus tengah berkerja nak singkirkan kotoran2 tuh..sebab tu cerry berry..perut berangin..alolo ciannn anak ibu.

sangat cranky mlm tadi..tersedar je mesti nanges..sakit buntot ye syg..tp pagi tadi da ok..senyum2..perut pon rse x kembung sgt dah.alhamdulillah..


p/s : membesar dengan sehat ye syg!
bloggerwidgets