permata hati ibu dan ayah

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Monday, 29 July 2013

8 months old Aqeel Suhayl

salam..hai readers..

dah 8 bulan anak ibu..kejapnya masa berlalu..pagi tadi aqeel pegi checkup kat kk..progress aqeel mendatar je bulan ni..same ngan mase 6 bulan..

berat: 9kg
tinggi: 71cm

si botak..rambut raye katenye (-.-)"

dari 7 ke 8 bulan ni banyak betol akal yang aqeel dapat..dari merangkak, duduk dan berdiri dengan berpaut sendiri..owh tak lupe gigi bawah pon dah keluar dua batang..mungkin sebab ni berat aqeel x naek..aqeel masih breastfeed.alhamdulillah still ada rezeki untuk aqeel.

buntot kena sensored..bulan pose ni..haha
eksen..berdiri lepas sebelah tgn


duduk tanpa bantuan

solid food plak aqeel dah makan bubur blend+ayam+brokoli+carrot+potato..itu la menu hari2..dan aqeel akan habiskan 1 mangkuk penuh setiap kali makan..dah try kasi oat..aqeel tak minat..biskut baby guide aqeel sangat suka..sampai kecik dihisapnya.tapi awas! jangan bagi time die tak lapar..alamatnye biskot tu jadi drum stick..fruits, aqeel dah try epal, pear, pisang dan mango..semuanye so-so je..dah 8 bulan ni ibu nak start bagi aqeel tofu, plain yougurt & cheese..

progress lainnya
- dah makin suke merangkak dari menyusur..lebih laju gamaknye
- dah kenal nama sendiri..paggil aqeel pon die tgk, panggil suhayl pon die tgk..panggil aqeel suhayl pon die tau nama die..hehe
- baru pandai main semua toys die yang sebelum ni hanya dihisap2, dibaling2..cth : kalo pegang ball,tolak guna tgn..pegang gitar, cari button yang keluarkan bunyi..pegang rattle, goyang kuat2..
- suka dengar azan (ni semua baby pon suka rsenye)..suka iklan strepsils kids, tanah ramsar..suka cerita upin ipin,wonderpets.. - ni sume opah yang bagitau..hehe
- tangan semakin kuat menepuk..menampar..ibu jadi mangsa..redha (-.-)"
- pantang ade bende berpaut die akan berdiri..haih

oh btw ibu dah dpt bendera merah setelah aqeel berumur 7 bulan 3 minggu..so lepas ni kena lebih berjaga2..haha

p/s : masih mencari babysitter untuk aqeel

Tuesday, 23 July 2013

mencari babysitter area rawang

salam..hai readers..

tibe-tibe je kena cari babysitter baru..selalunya ibu yang mintak nak berentikan anak dari babysitter tu, ni babysitter aqeel yang mintak nak benti a.k.a taknak jage aqeel..oooeemmmjiii susah sangat ke nak jage anak saya..hmm

kisahnya bermula dari awal minggu lepas lagi..pagi2 time aqeel naek je kete ngan ayah die mesti nanges, tapi ayahnye bawak jugak terus ke umah bs..sampai kat umah bs seboleh2 die pelok ayah, x nak kena tinggal..pelik..tak penah die wat ragam camtu..

bile petang ayah nak amek, die tanak plak kat ayah..double pelik..nape la anak..start daripada tu hari2 ibu call bs aqeel tanye die meragam ke, minum susu tak, tido tak..

dan bermula la sesi bs ngadu aqeel meragammmmm sangat sekarang ni..susu kurang..tido 5 minit je..maen tanak..duduk dalam walker nak kejap je..haihh pelik sangat sebab bile balik rumah kemain aktif die, tinggal main toys sorang2 pon die ok je..bs bagi cadangan mintak opah aqeel jagekan aqeel kejap..dengan alasan "aqeel dah tak sesuai ngan akak kot nor"..hmm ok..seb bek opah memang ade kat rumah mamayong aqeel

so jumaat tu ibu yang amek aqeel kat umah bs..mase nak amek tengok aqeel duk dalam walker, muke macam nak nanges je..cepat2 datang kat ibu..hmm ape la agaknye yg aqeel takotkan..sembang2 ngan bs aqeel dan die pon nampak macam dah tanak jage aqeel, timbul alasan lain plak sebab kena hantar anak ngaji..susah kalo ade aqeel..ok..sekarang rase aqeel cam nyusahkn die..nekad nak cari bs laen.tak kan la kite still nak anta anak kite kat orang yg x nak jage anak kite kan..

macam2 persoalan timbul
- kalau betul aqeel meragam, kenapa bile kat rumah die ok..duduk ngan opah pon ok je..xde nak merengek2
- kalau betul aqeel kurang nyusu, kenapa bile opah jage ni habes susu 4 botol
- kalau betul aqeel nak tido 5 minit je, kenapa dengan opah die boleh tido sampai 3 jam
- kalau betul pon bs ni dah tanak jage aqeel, sepatutnye die bagi notis sebulan awal..sempat la ibu nak cari bs baru untuk aqeel

hmm dilema sangat2..baru sebulan duduk kat kawasan rumah baru ni..x kenal langsung orang..mane nak cari babysitter yang bole dpercayai..haih naseb baek ade mak, sekurang2nye mak boleh tolong jagekan sampai dapat babysitter baru..

hai la anak ibu..~

Tuesday, 16 July 2013

badan aqeel nampak susut..

salam hai readers..

haritu mase bawak aqeel g rumah kakak, mak cakap nampak aqeel macam dah panjang..acu aqeel plak cakap aqeel dah ringan sikit..haihh..

nak kate aqeel kurang makan, tak jugak sebab bekal makan mesti habes hari-hari tapi aqeel dah kurang nyusu..bekal 5 botol 4oz mesti bawak balik 2 botol penuh..maknanye aqeel minum 12oz je + 2 kali makan bubur dari 7pg sampai 6ptg..risau bile orang kate aqeel dah kurus..huhu..

tapi ibu dapat rase aqeel susut sikit sebab die dah makin lasak..aktif sangat..sejak2 dah boleh berdiri ni semua bende nak capai..kalo tak dapat die cari lak benda laen..bila dah letih sangat die akan duduk..diammm je sambil tengok tv..time ni kalo sua susu, mata akan terus layu..huhu.


bile digugel2 tak de ape yang perlu dirisaukan kalau anak dah kurang nyusu asalkan die berselera makan..nanti akan ade satu mase die akan nyusu banyak plak dan makan kurang..

p/s : hujung bulan ni aqeel ade checkup kat kk..baru bole taw aqeel makin susut ke makin mok2..hehe

Monday, 15 July 2013

bila smart tag+kad touch n go hilang!

salam hai readers..

aduhaiii lambat sampai opis rini gara2 hilang smart tag, tambah menyedihkan dgn kad2 touch n go skali hilang..kehilangan plak penuh misteri..

- kalo tercicir mase nak keluar kete tak kan la tak dengar bunyi smart tag tu jatuh..beso kot bende tu
- kalo nak kata orang pecah kete, takde plak kesan pape + bende len sume ade je

dah la dalam kad tu ade 80 lebih lg..rebate pon tak redeem lagi..hmm

dah puas punggah satu kete, langsung tak ketemu..haih! mane la agaknye awak berada smart tag..saya sgt perlukan awak..

hmm da report kat touch n go..harap dapat refund (kalau masih ade baki dalam tu..)..sedih!

untuk sape2 yang kehilangan kad touch n go dan nak duit yang ade dlm kad tu balik boleh report kat touch n go 

Klik gamba..

Tuesday, 9 July 2013

Berhujung minggu

salam..hai readers..

hujung minggu baru2 ni pack betol aktiviti ibu aqeel..mule dengan shopping barang dapur untuk puasa, mem"puree" makanan aqeel, mendobi segala langsir, cadar dari rumah lama ritu, ngemas stor sampai la ke membuat cheesekut..ehh..haha.nk jugak try wat kuih trending tu.

titew ikot ibu titew beli barang dapur kat jusco rawang pakai bju tido je..haha
malam sabtu tu dah siapkan puree ayam, kentang, carrot ngan brokoli..blendkan jugak beras ngan oat..owh tak lupa pisang..kunonnye nak ajar aqeel breakfast makan oat..selama ni makan bubur ok untuk breakfast..dah macam orang tua..hehe terasa berat plak untuk aqeel..

makanan aqeel conquer 75% dari ruang freezer (-.-)"
pagi sabtu try bagi aot+pisang..mula2 wat muke pelik..masuk  suapan kedua dah wat macam nak muntah..haih.terus masak bubur..hah semangkuk habis..haih, any ideas tak mommies nak bagi breakfast ape yang sesuai?

sabtu seharian duk kat rumah je..masak, ngemas, mendobi..malamnye BIL ajak makan steamboat.layankan aje..balik tu terus men'cheesekut'..sebab ahad nak bawak cheesekut pegi besday cousin aqeel..kakak cakap sedapppp..siap mintak resepi..hehe.. 

Tuesday, 2 July 2013

Aqeel's progress

salam..hai readers..

28hb ritu badan aqeel dedar2..kalut ibu risau kot jadi mcm demam last month..x sanggup dah rase nak tengok anak letih je..main tanak..makan kurang..haish..laju2 bagi ubat..opah kate demam nak naek bulan sbb 29hb aqeel 7 bulan

29hb tu tengok2 aqeel dah boleh duduk straight..owh teruja ibu..


pastu dah ibu sibuk2 siap barang nak pindah..lepaskan aqeel main atas karpet..nampak aqeel da bole merangkak..laju..double teruja.

semalam plak aqeel cranky ya hamat..laen macam betol..betol2 menguji kesabaran ibu..tataw ape yg die nak..letak bagi main toys nak duduk atas riba..letak dalam walker tak boleh tak nampak ibu..aduhaiii..langsung tergendala keje2 nak ngemas rumah..mase aqeel nanges2 tu nampak gusi die merah pastu nampak line putih..ohh nak tumbuh gigi ye syg..omaigudness ade banyakkk lagi gigi nak tumbuh aqeel..be strong!

rupe2 demam nak dapat banyak sgt benda baru sekaligus..haiii la anak..membesar dengan sehat ye syg~
bloggerwidgets