permata hati ibu dan ayah

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Friday, 30 August 2013

Gojes blogger supermom & baby :)

salam..hai readers

4 hari lepas ada email umi qi tanya camne nak join group gojes ni..seronok tengok diorang gather2..mula2 malu gak nak tanya umi qi tapi terjah jugak sebab nak sangat join..haha

umi qi reply email 2 hari lepas tu..teruja sangat.terus di invite masuk group gojes..belah malamnya dapat notification da approve..wahhh berbunga2 hati..

tapi duk je senyap2..dah bukak file bloglist nak edit..tp malu tutup balik..aduhaiiii malu sangat la..

arini leenda 2nd admin post




teros cuak..bukan nye kena paksa pon..hahaha.
alamak cane ni..cane ni..mula2 edit bloglist..ok dah..lega..
kena introduce diri plak...cuak lg..taip2..slow2 tekan enter..
dah enter trus tutup tab..haha ngek!



tengok..ramai mommies yang respond..bestnyeee..asek pikir negetive je sebelum ni..huhu

lastly thanks umi qi, ciknaa dan leenda

Thursday, 29 August 2013

9 months old Aqeel Suhayl

salam..hai readers

arini genap aqeel 9 bulan..macam2 dah sikecik ni boleh buat..debab2 pon pantas ke sana ke mari..berpeluh jugak ibu nak kejar..sekarang kalau kat rumah kena pastikan semua pintu bilik ditutup..dapat dia masuk bilik 1st, bilik air yang ditujunya..masuk bilik 2nd dipautnya ironing board..kalau sempat dia masuk bilik stor..tayar vacuum pon jadi wat main..aduhaiiii..dah macam tarzan ibu kat rumah duk jerit panggil aqeel..

berkenan sangat ngan stereng kereta

ada akal baru, pantang org jerit panggil nama ataupun cakap "amboiiiii..biase die ni"..mule la wat mulut cebik, ngan kecik2kan mata..nk nanges kunonnye..tapi jap je pastu ok balik..

bab makan..ibu tak de la strict sgt kate nk bg homemade food sume..kadang ade gak suap roti butterscotch..air oren hujung2 straw..kek..tapi tetap hari2 still wat kan bubur untuk aqeel..
 
progress lain
- dah boleh turun katil sendiri..hebat dia..tapi nak naek balik tak reti
- gigi tetap 2 batang bawah je..yang atas belum menunjukkan gaya nak keluar..tapi hat 2 batang bawah tu pun aqeel dah mampu nak geget epal
- tido malam kena ngempeng..dulu just bg susu dan die akan sleep terus..skrg no more..dekat setengah jam baru die lepas..
- pantang tengok ayah or ibu tido..sedaya upaya die kejut..penah sekali ayah tido atas katil..die datang dengan walker..tak sampai nak pegang ayah..nanges2 panggil ibu soh letakkan atas katil..huhu.bijak
- dah pandai tepuk tangan..pelepek2 bunyi..hehe..
- bile nak tido or nak susu aqeel sebut..ma ma ma..huhu..memang 1st word baby ma kan..tak kesah la nak..nanti ibu ajar sebut "ibu" (ayah bole plak kua bunyi a..yahhhh)

cubaan memanjat tangga rumah opah

tu je kot yang ibu ingat..apepun aku bersyukur ya allah, dikurniakan anugerah terindah ni..

Tuesday, 27 August 2013

Babysitter aqeel

salam..hai readers

sebulan lepas ibu aqeel ade post pasal nak cari babysitter baru..dan alhamdulillah minggu ni dah minggu ke2 aqeel duduk dengan mak..

aqeel dah duduk dengan 2 babysitter..surely ibu akan compare dua babysitter ni..

bs dulu muda (30an)..bs sekarang dah pangkat nenek (50an)
bs dulu bingkas buat keje..die still boleh siapkan sume keje rumah walaupun ade aqeel,anak2 still kecik2, tak leh harap untuk tolong die..
tapi tak bermakna bs sekarang dah berumur die tak larat nak jaga baby..kelebihan bs sekarang die dah ade anak2 yang dah besar..dah boleh harap untuk dukung aqeel..tido dengan aqeel..

bs dulu ramah..bs sekarang ramah kalau kte bertanye
bs dulu amek je aqeel mcm2 akan direport..aqeel berak, minum susu, panjat walker..
bs skrg kalau kte tak tanye die tak kan bgtaw..so kne wat notes sebelum amek aqeel untuk tanye ape yang patut

bs dulu jauh..sekarang selang satu lorong
dulu mase duduk rumah lame memang rumah bs sebelah je..aqeel pon tak penah meragam..bila dah pindah jadi makin jauh dan sebab tu aqeel sangat cranky pagi2 sebab kena duduk dalam carseat..
bs skrg agak dekat jaraknye..ibu n ayah hantar aqeel dulu pastu baru amek kete ayah dan 2-2 ke opis

itu perbezaan yang jelas..yang boleh dianggap kecik punye hal macam aqeel tak bau wangi mase ibu amek..huhu..dulu mase amek gomol2 aqeel sebab wangiiii..skrg mcm tak berbedak..so sampai je umah ibu bedakkan dulu bagi wangi2..hehe.

alangkah bestnye kalau ibu dapat jage aqeel setiap masa..

Monday, 26 August 2013

pureen warehouse sale - 24 Ogos 2013

salam..hai readers

sabtu lepas kitorang pegi pureen warehouse sale LAGI..hahaha..kali ni pegi memang aim nak beli baju je..baju aqeel sume dah makin senteng..julai tahun lepas pegi mase aqeel dlm perut lg..beli semua saiz 12, april lepas pegi cari saiz 14 dan kelmarin pegi cari saiz 16..belek2 tengok takde dah saiz 18, so lepas ni dah tak bole cari baju aqeel kat pureen warehouse sale lg..huhu

kali ni datang belah petang plak sebabnye ayah aqeel keje pagi tu..dekat kul 4 baru sampai..best jugak datang petang sebab orang dah kurang tapiiii baju pon dah kurang la..susahhhh nak cari pair.so terus amek yang memang dah siap pair.1 pair rm12..ade 2-3 helai je yang dapat harga rm3.ok laa kot..amek 10 pair je.




baju tido plain colour je
 
baju harian lepas dah sisih semua yang kecik2

Tuesday, 13 August 2013

Aidilfitri 2013

salam..hai readers..

belum terlambat kot nak ucapkan selamat hari raya aidilfitri..

meriah raya tahun ni dengan si bulat aqeel..

malam raya boleh plak aqeel demam..haih..lepas je berbuke terus cari klinik kat pekan..skali sume tutup..aqeel dah melepekkk je..main tak nak..berdukung je..ayah terus ajak g emergency hospital pekan..ha merasalah g hospital malam raya..haha..dapat ubat demam ngan ubat masuk ikot bontot..


alhamdulillah pagi raya aqeel dah sehat..boleh la bergaya ngan baju melayu siap bersongkok & bersampin..

raya ke-2 plak habes atas jalan je..dari pekan pahang ke taiping perak..seb baek aqeel tak meragam..sempat la 5-6 kali bangun tido..haha

raya ke-3 di penang, ke-4 di bota kiri kampung arwah abah dan raya ke-5 balik rawang..tak puas lagi beraya sebenarnye..hehe (ibu yang terlebih sronok dari aqeel nampaknye ni..)

selamat hari raya daripada kami sekeluarga :)

Friday, 2 August 2013

persiapan raya 2013

salam..hai readers..

tahun ni beraya agak sakan jugak la kot sebabnye raya tahun lepas 2 bulan lepas abah meninggal..memang tak beraya pun..duk rumah je.baju raya pon sepasang je..tahun ni dah bertiga..preparation paling banyak pon untuk aqeel la..

tahun ni tema maroon..ayah & aqeel pakai baju melayu masa kenuri cukur jambul ritu..seb bek muat lagi baju melayu ritu..haha.songkok sikecik pon dah beli..tggal sampin x jumpe untuk saiz aqeel..

raya kedua takde warna tema kot sebab duk dalam kete je pon..dari pekan ke taiping tu 8 jam..xde maknanye nak bertema bagai..haha.ayah tshirt, ibu blouse aqeel jumper..settle jugak

raya ketiga hijau..raya ke4 dan seterusnya pandai2 je la..haha..

untuk ibu ade 2 pasang bju kurung, blouse, jeans, peplum, tudung, sandal
untuk aqeel paling banyak


baju melayu, tshirt, kemeja, jeans, shoes, socks, baju tido raye pon ade

untuk ayah baju melayu, tshirt, kemeja, jeans

nampak tak ayah je yang macam tak membeli sangat..asben saya memang susahhhhh nak soh beli baju..tshirt nak kaen sedap, jeans kena cutting yg die suke, kemeja kena style yg die suke..haihhhh

kueh raya ade la 6 jenis..cukup la tu..balang kueh belum beli
duet raya untuk family terdekat ibu dh settlekan..untuk lain2 ayah settlekan
servis kete pon 2-2 sudah..
perbelanjaan untuk balik pekan pastu ke taiping dan jalan2 raya semua under ayah..

ok settle dah kot..ble dah berkeluarga ni kena la pandai bajet..sape nak cover yang ni..sape nak cover yang tu..kena ade give n take..huhu

btw tahun ni raye pertama di pekan..huuuu~ 1st time tak balik taiping raye pertama..sedih sikit (ehh sikit ke..sedih banyakkk..).raye kedua awal pagi akan laju2 balik taiping..harapnye 8 jam perjalanan tu aqeel tak meragam..aminn

p/s : esok saya dah start bercuti sampai isnin 12hb..raye sakan sgt neh..haha
bloggerwidgets