permata hati ibu dan ayah

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Monday, 27 January 2014

natural remedies - batuk kahak & selsema

salam..hai readers

start hari rabu lepas aqeel dah batuk2 manja..risaunye lahai sebab kalau dah berkahak, takot jadi penat macam sebulan lepas..

hari khamis, batuk dah mula berkahak, hingus dah meleleh..dan hingusnya kaler hijau..haih hingus hijau ni maksudnya ada jangkitan bakteria..start bagi aqeel ubat batuk & selsema..tapi tetap macam tu jugak..malam2 merengek sebab hidung sumbat + batuk..

hari jumaat try buat garlic oil..bakar bawang putih ngan kulit pastu lenyek dalam piring, letak minyak kelapa dara..baunya aduhaiii tengik..tak sampai ati nak letak kat dada aqeel..haha.so letak kat tapak kaki je..sarung stokin..esoknye tengok hingus aqeel dah cair+jernih..aik berkesan ni garlic oil..

malam sabtu wat lagi..dan hingus dah kering..legaaa..tapi batuk still berkahak..gugel2 rasa macam nak try madu khaula..lagipun aqeel dah nak masuk setahun 2 bulan..banyak review kata ok..so hari ahad try cari madu khaula kat booth2 dalam tesco rawang..beli botol sedang, harga rm38..sama macam kat botolnya..

malam semalam try bagi..mula2 campur dengan air suam..anak iolls ni kalo bagi minum air memang banyak yang keluar dari masuk..end up ku suapkan je terus madu tu.setengah sudu teh je.kedip2 mata dia..sedap kot..dan semalam aqeel tido lena..tak dengar dah bunyi nafas kuat tu..batuk pon hilang dah..alhamdulillah berkesan..


12 comments:

  1. ain hari tu..Raynia kena batuk berkahak ngn selsema...sapu vicks kat dada...lepas tu steam..steam ni ain ikot cara ciknaa ajar...alhamdulilah...lepas stim dia akan muntah...hingus pun byk kuar lpas tu kahak pun kuar jugak..Alhamdulilah..lepas tu selsema n batuk dia berkurangan..
    Raees pulak bagi makan ubat batuk x baik2 jgk..last2 bagi madu asli..esoknye batuk dah ok..kalau tau lepas ni xyah bagi ubat batuk..bagi madu je..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo budak dah beso ni nak stim rase cam bahaya lak..sebab die kuat kan..so bagi madu ni macam solution terbaik dah rase..hehe

      Delete
  2. owhhhh da bg madu eyh... kita ni dok seriau nk bg madu sbb bajet belum 2thn tp kahak buat rasa nak korek jer dlm mulut dia hu3

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah bagi..tp bagi setengah sudu kecik je..alhamdulillah dah kurang kahaknye :)

      Delete
  3. kita x pernah lagi try yg stim tu. x berani. anak kuat melenting. huhuhu. harapkan vicks je. lepas ni boleh la try bwg bakar + minyak kelapa dara tu. x pernah try lg sebelum ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sile2 try..kadang kite tak penah try tataw elok untuk anak..hehe

      Delete
  4. ooo..bawang tu kena bakar erk?? dulu de try..tp lenyek bwg putih tu dgn letak minyak zaitun dengan perah lemon jek..untuk sapu kat dada ngn tapak kaki..kena try yang ni pulak pasni..tq share ilmu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hah sile2..sharing is caring katenye :)

      Delete
  5. Nk tryla kat humaira :-) tq kak share.

    ReplyDelete
  6. ni la madu yg salu ciknaa bagi masa afiq kecik-kecik dulu..memang elok sgt..

    ReplyDelete

Tinggalkan komen anda

bloggerwidgets