permata hati ibu dan ayah

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Wednesday, 8 January 2014

Susu

salam..hai readers..

aqeel semenjak masuk setahun ni aku peratikan die dah kurang nyusu bila kat rumah babysitter..bayangkan dari 7 pagi sampai 6 petang hanya 3x5oz susu je yang habes..kalau masa aku cuti kuat jugak die bergayut..


tapi makan memang selera..apa yang orang makan die pandang pastu sebut "nak..nak"..kalau makan kat kedai tak merasa dah la aku nak makan benda pedas2..sebab nanti nak suap anak..eh lagi satu aqeel suka makan sendiri..dia dah boleh guna sudu..teruja ibu tengok..hehe

tiap2 hari sekarang ni aku akan bekalkan aqeel ngan macam2..contoh semalam aku bekal bihun sup + bergedil + biskut + roti..hari2 aku nak kena pikirkan menu untuk aqeel..die cepat jemu..so kena tukar2..arini nasi, esok bihun lusa makaroni..resepi2 aku follow blog nana, kak mimy ngan kina..hehe..salute la kat mommy2 yang rajen masak memacam kat anak ni.

gamba sup x amek..haha
btw normal ke ek susu banyak tu?..aku tengok baby yang minum FM sebotol besar 9oz tu kejap je settle..pastu kerap nyusu..aqeel ni kalo ngan aku memang la bergayut tapi tataw la bape oz yang masuk dalam perut die tu..haih..

18 comments:

  1. normal je aznor...sbb dia dh kenyang makan kan...blk confirm bergayut kan...sbb tu lg sedap...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. normal ek anis..ku risau sbb makin kurang minum susunye..tp balik mmg konfem bergayut..lamaaa

      Delete
  2. aznor..normal mcm tu...raees pun sekarang minum susu 4oz je hari2..budak makin besar bila dah start makan kurang sikit menyusu...tapi ade gak yg kuat makan n nyusu...ain tnye doktor pun..doktor kate normal..dun worry as long aqeel dah makan...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ea..legaa..sebab slalunye ble df kerap sgt nyusu..ble nyusu guna botol mcm sket plak..nyusu time nak tido je

      Delete
  3. aznor.. janji sihat... tak payah risau...
    klu direct.. susu lambat kuar... different ngn botol, susu laju.
    sbb tu dorang lama klu direct.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah la kan..tak trpikir lak puting botol tu laju..hehe

      Delete
  4. Dont worry mama aqeel...selagi anak minum susu itu sudah baik dari tidak minum susu langsung haaa yg itu perlu kita risau dan perlu rujukan doktor sebab dan punca mengapa...tgk aqeel menyusu dan makan kuat...itu cukup menunjukkan aqeel suka mkn...

    Umi Qi bg idea, dalam makanan cuba perbanyakkan serat...umi tau mama aqeel selalu bg sayur pada aqeel kan...bagusss...so teruskan usaha...jgn give up ye...about susu tuh biasa sbb ada tempoh baby akan cuba kurangkan susu utk dia pandai sesuatu...

    Semalam Qi langsung x minum susu dari petang ke malam...itu baru sehari...hari ini nak tgk cm ne...sbb selalunya org2 tua kata, bila anak mula cuba kurangkan susu, dia nak tunjuk kebolehan dia sesuatu sama ada bercakap atau perkara lain...

    Jgn risau...usaha dan doa ye...mmuahhh aqeel

    ReplyDelete
    Replies
    1. oohh ok..lega sbb die still selera makan..mungkin nak membesar kot..thanks umi qi :)

      Delete
  5. nampak macam sikit, tapi dia makan.. tak perlu risau kot syg.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cket kan ciknaa..tp tu la..die makan byk

      Delete
  6. semangat budaknya..so takyah risau. kalo kurus kering tu risau juga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. risau kot jadi kurus lak kurang nyusu..huhu

      Delete
  7. Xpyh risau sis..tu mcm ank akk..klu kt rumah dia pulun btul2 tek..umh bs xd plak cmtu..tp suka sgt mkn..so far ok dah tu sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh lega la kalo semua baby pon kurang nyusu mase kat umah bs..

      Delete
  8. eh byk jgk la tu minum.. thaqif minum 3botol 3oz jeeee..
    tu pon kdg2 ade balance kat botol ms blik.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ok2..mmg sume budak2 baye2 ni minum susu sket kot.

      Delete
  9. normal kot..baby i mnom 4oz je..kalao budak mnom FM mmg byk oz..susu badan mmg sikit je amount..btw nak tanya, cmne nk join group mommy gojes ye? tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ok..group tu dah close pengambilan new members..huhu.nanti bile dah bukak balik sy war2kan ye :)

      Delete

Tinggalkan komen anda

bloggerwidgets