permata hati ibu dan ayah

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Wednesday, 30 April 2014

17 months old Aqeel Suhayl

salam..hai readers

17 bulan dah aqeel..rase macam kecik kalau sebut ikut bulan..kalau ikut tahun nye dah setahun 5 bulan.ha baru rase besar..hehe

sekarang ni hari2 tak sabar nak balik rumah main ngan aqeel..bila anak dah makin besar, makin bijak rasa macam sayang nak hilang waktu main2 ngan dia..

selalunya masa time amek kat rumah bs aqeel dah tunggu kat luar siap2..kemain nanges kalau buat2 lambat keluar dari kete..sampai je rumah aqeel akan start bergayut.letih? memang letih tapi seronok bila dapat dakap anak sambil2 check kat badan ada kena gigit nyamuk tak..ada luka jatuh tak..sambil ajak sembang tanya aqeel minum susu banyak mana, makan tak sup ibu wat, habis tak biskut ibu bekal..walopon aqeel hanya jawab "hmm"..sebab mulut tgh menyusu..hehe

lepas dah isi tank aqeel akan jadi super aktif..bawak keluar mainan dari playroom, tolak motor, terbalikkan push car..bila ayah sampai je makin riuh la rumah.lompat sana sini, main kejar2, gelak ngekek2..kul 9 aqeel dah baring siap2 kat katil..bagi sign dia dah ngantok..susukan dan aqeel akan terus lena..dan ibu tertunggu2 nak main ngan aqeel esoknye plak..hehe

perkembangan 17 bulan
- words terbaru yang aqeel bleh sebut dan boleh paham - anyah - ayah, bu - ibu, kakak, bang, mama, papa, ngun - bangun, tikk - cantik, kit - sakit
- dah paham makin banyak arahan - buang pampers, hantar mangkuk kat singki, cari barang hilang..macam2 lagi lah


itu yang boleh disenaraikan kot..sebenarnya banyak.rugi rasa tak dapat jaga anak sendiri..bahagianya kalau dapat jadi full time housewife..apakan daya, belom masanya ibu berenti keje..insyallah, sape tau satu hari nanti, ibu boleh jaga aqeel n adik2 sepenuh masa..aminn (adik2 katenye..teringin ler ibu tuuu)

2 comments:

  1. teringin kan jaga anak sendiri... InsyaAllah, aturan Allah itu ada hikmahnyer...

    btw kenapa mata Aqeel mcm sembab?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan sembab tu lia..aqeel kecikkan mata..haha :)

      Delete

Tinggalkan komen anda

bloggerwidgets