permata hati ibu dan ayah

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Monday, 2 June 2014

18 months old Aqeel Suhayl

salam..hai readers

alahai lamanya la tak jenguk blog suam2 kuku ni..mood kelaut lah.suka blogwalking je..bila tengok blog sendiri blur tataw nak cerita apa..haha

cerita pasal good news mungkin nenanti..arini nak cerita pasal anak bujangku yang sorang tu..



dalam umur setahun setengah dah banyak perkataan bermakna yang aqeel boleh sebut.sekarang ni dia sukaaa ikot cakap orang tua..so kena hati2 bila bercakap

1) cakap dah makin jelas (ayah, bu, opah, nenek, mama, papa, kakak, cat, dog, duck, shoes, ball, bak, jap, jom) dan jugak tek..ops! hahaha.kalau bab meniru apa orang cakap aqeel penah sebut abah, adoi, alaaa, sini, meh..hehe comel plak kalau ingat..ehh lagi satu aqeel ske sebut word ni (kulik2.hahaha)

2) berani dengan kucing tapi takot dengan teddy bear.hahaha.die geli kalau teddy bear tu berbulu halus tp kalo kucing die ok plak

3) berjalan makin laju..kita baru bukak pintu, dia dah sampai kat pagar.memang kne extra alert

4) gigi dah 11 batang.rajin brush..tp bergaduh kalau nak brush gigi depan

5) mengamuk dengan cara menangis air mata berjurai2..tak sampai ati nak marah

6) feveret sekarang..main dalam bilik air, pakai shoes sepanjang masa siap berstokin, punggah bakul baju kotor dan cuba pakai baju sendiri, bukak penutup tong sampah, pakai beg dan cuba bukak pintu macam nak pegi school.hehe

7) huruf? belum kenal..kalau kita menyanyi ABC die menari je, bila tunjuk flash card huruf A aqeel sebut buah (apple), kita sebut B aqeel sebut ball..and so on.dia lebih kenal benda dari huruf

8) masih penghisap susu badan tegar. even aku rasa susu aku dah makin kurang.masih dibekalkan dengan ebm masa kat rumah bs

kames lepas dah bawak aqeel checkup & cucuk setahun 6 bulan..
berat : 11.3kg
tinggi : 80cm

semuanya ok..graf semua duk kat putih.alhamdulillah..next checkup 3-6 bulan lagi..untuk ubat cacing plak..lepas cucuk alhamdulillah tak demam :)


2 comments:

  1. sam je cm airis....mmg susah nk gosok gigi depan drg kan...airis dh mcm jd kareis dah...kena beli tooth mousse la pasni...gigi yg lain ok je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula..kadang2 gerammm.ingt nak beli gak tooth mousse tu..huhu

      Delete

Tinggalkan komen anda

bloggerwidgets