permata hati ibu dan ayah

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Thursday, 5 June 2014

Perjalanan penyusuan Aqeel Suhayl

Salam..hai readers

seronoknye la hai dapat cuti 2 ari kelebet anak..hahaha.bs aqeel on leave lagi minggu ni..takpe la.benda nak jadi kan..bs mintak cuti dari isnin sampai kames..redhoooo..ayah cuti 2 ari, ibu 2 ari..fair!

ok, intro tu macam xde kena ngena ngan tajuk.keh3.
arini nak cerita pasal perjalanan penyusuan aqeel dari hari pertama lahir sampai la sekarang.


pipi budak ni still bau susu..hehe

sebelum aqeel lahir aku dah baca macam2 tips pasal breastfeeding.niat nak menyusukan anak tu memang ada tapi tak la sekuat mana.mungkin sebab masa tu tak nampak lagi babynye..

setengah jam lepas aqeel lahir nurse bawak datang suruh susukan..kekok sangat.siap mintak tolong nurse tu ajarkan cane nak susukan aqeel..dan alhamdulillah aqeel pandai latch..sangat pandai.tapi aku ade masalah untuk susukan belah kanan..so aqeel memang prefer belah kiri..sampai la sekarang..dan aku pon pump hanya sebelah kiri.keh3

dari 1-4 bulan aku enjoy sangat bf sambil2 buat stok..by the time aku nak start keje, aku dah ade 120oz ebm untuk aqeel..start dari 4 bulan demand aqeel makin banyak.penah sampai 30oz aku perlu tinggalkan kat bs..tapi masa tu rasa still ok..walopon dalam peti dah 0 ebm, hari2 aku bawak balik hasil tuaian ngam2 30oz..pergh! bestnye mase tu..

start aqeel 6 bulan,dah makan aku dah boleh wat stok balik sbb aqeel dah kurang susu..lega sikit time ni..tapi ada time aqeel akan minum banyakkk susu.so aku still bekalkan 30oz tiap ari..cuma tu kadang2 ada la lebih sebotol dua..
masuk setahun, ebm jadi kosong balik sebab aku punye production merudum..tapi still cukup sebab aqeel minum dah tak sebanyak dulu.

aqeel penah reject df..apa yang aku wat, skin to skin dengan dia..alhamdulillah everything back to normal

aqeel penah reject botol..sampai bs suap guna sudu, aku beli macam2 jenis puting, beli macam2 jenis sippy cup tapi tetap aqeel reject..tapi tak lame pastu aqeel ok sendiri..aku syak mungkin sebab geraham yang nak tumbuh

dan sekarang di usia 1 tahun 6 bulan, aqeel masih mendapat khasiat susu ibu..aku dah mula ajarkan aqeel dengan formula milk tapi belom berjaya..sebabnya susu aku dah makin kurang..kurang sesangat + aku rasa letih sangat kalau aqeel mengempeng.aku tak kan putuskan terus susu ibu dari aqeel.maybe slow2..lagipun sekarang ni still ada 80oz ebm dalam peti ais..cukup la untuk bekalan seminggu dua kat rumah bs..after that baru la aku pikirkan susu apa yang sesuai untuk aqeel minum kat rumah bs.

Permudahkanlah Ya Allah

10 comments:

  1. try fresh milk dulu sikit aznor...anis dulu wat gitu kat airis...

    ReplyDelete
  2. rezeki aqil, hafidh dulu, bila lin preggy ye, susu terus kering. bila hafidh menyusu, susu tetap tak keluar, pastu dia geget2.... arrgghhh... fobia terus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni susu keluar tp kalo dah kerap sgt nyusu memang perit la rase (T.T)

      Delete
  3. Alhamdulillah. . Murah rezeki aqeel. . Dilah ni pun tgh risau sbb susu dah kurang sgt2 dah skrg ni.. stok mmg dah xde dah.. kdg2 rasa mcm dah give up pam lagi.. tp x sanggup lak nak stop bf adik faris.. Lg 4 bln faris nak 2thn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak lame dah tu..4 bln je lg..
      kan, mmg rse dah fed up pump..rase dah letih ngepam setahun lebih tu.huhu

      Delete
  4. sy bg susu s26 kotak pink utk anak sy....skrg umo 1tahun 2bulan..dia kalo sy ada memang xnak botol...kalo ari cuti mmg 24jam df lah hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula..kalo cuti memang bergayut je keje..botol tu sebelah mata tak pandang.eksyen..
      kena start survey2 susu ape yg sedap..budak skrg dah pandai.nak rase sedap2 je

      Delete
  5. seronok dpt menyusukn...mu'az smpai 10bln je...pastu xd persediaan..tetbe dpt keje...tok adik da niat nak 2thun...semoga dipermudahkan...amin

    ReplyDelete

Tinggalkan komen anda

bloggerwidgets