permata hati ibu dan ayah

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Tuesday, 22 July 2014

bila aqeel mula menduga

salam..hai readers

anak bujang aku yang sorang tu kan kalau ikotkan memang takde la kerenah sangat.senang jaga kate orang.dari kecik lagi gitu.tapi bila nak dekat 2 tahun ni kan dia pon ada perangai 'terrible twos' tu.

dia punya tahap menduga tu sampai aku rasa nak nanges.tambah dengan keletihan sebab preggy ni kan.memang aku cepat betol naik angin




semalam punya cerita
aqeel memang takot dengar bunyi mercun.oleh kerana rumah aku depan surau jadi budak2 ni suka la main mercun depan umah aku.so untuk 3 minggu ni aku start takot2kan aqeel dengan bunyi mercun.memang dia takot dan akan tido awal.senang keje aku

tapi tidak semalam ye.kul 9.30 aku dah bawak aqeel masuk bilik, takot2kan dengan bunyi mercun dan dia mintak nenen.ok lega.ade gaya nak tido.baru dia nak lelap, ayahnye masuk nak tunjuk baju melayu dia yang dia dah bukak jahitnya, nak alter bagi kecik.dah terjaga budak tu.aku saba lagi..tepuk2 balik.tapi memang non hado la dia nak tido.mata sebulat2nya suruh aku bukak pintu bilik.ok there you go ayah! jaga anak.ibu dah letih, nak tido

setengah jam lepas tu aku dengar asben bawak aqeel masuk bilik..ok takpela.tak lame pastu aku rasa bantal basah!.aqeel tengah titik susu.argh! aku bukak je mata aku tengok periuk, besen, biskot merata2 atas katil.yang ayahnya dah hanyutttt.geramnya!

aku kutip semua benda tu.bawak keluar.pastu tutup lampu bilik air.apelagi meraung la aqeel.suruh bukak pintu.malas aku nak layan

ayahnya bangun..bukak pintu, bawak bantal tido kat depan tv.bukak tv dan bagi aqeel pegang remote.tak lama pastu aku tengok sunyi sepi..ayahnya sah2 dah tido.tv dah alih ke channel yg unsubscribe.anak aku mana!.tengok2 aqeel dah tido kat sofa dengan remote kat tangan..alahai anak.

pagi tadi pon sama.aku baru nak lelap lepas sahur, aqeel dah bangun nanges2.haih.rasa2 pampers basah.nak tukarkan dia tak bagi.aku bukak jugak, basuh bebird dia.pastu..dia tanak pakai pampers plak! 5 minit pastu dia g kencing kat tilam.argh! 

kalau time dia tak meragam, 9.30 dah tido.kul 7 baru bangun..tapi bila meragam.kul 12.30 pon mata still bulat.grr

8 comments:

  1. memang budak2 umur setahun lebih ni mmg byk mnguji kesabaran kite ..huh..ain dah laluinya aznor..masa pregnant kan Raynia..Raees tu mcm2 ragam lah dia buat...sampai hangin 1 badan ain dibuatnya...nk tak nak kena sabar je ngn karenah dorang nie....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan!..nak marah kecik sgt lg..tp bdn kite penat..adoyai

      Delete
  2. mmg gitu aznor.. time nak transform dia tu. sabar je la... lg2 nak beradik ni, kesabaran kita pun mmg menipis je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula..perangai nak beradik pon sme kot

      Delete
  3. sama la peel ngan airis skg...susah nau nk tido mlm....kang 2,3 pagi merauang melalak tak tentu pasal...maknya mmg jd raksasa gargon la sebab stress n penat kan...bagi apaknya settle....klu maknya settle kan ada gak kena cepuk...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan anis..x larat sgt rase.memang perangai nak beradik ni

      Delete
  4. sama la.. dugaan ibu preggy dgn anak yg baru nak membesar. kena sabar banyak2 ya :)

    ReplyDelete

Tinggalkan komen anda

bloggerwidgets