permata hati ibu dan ayah

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Tuesday, 2 September 2014

Aqeel : mengutip & membaling

salam..hai readers..

lemau2 je nak start keje rini..maklumlah dah cuti 3 ari khenn.so meh la aku ceritakan apa yang aku nampak selama 3 ari duk rumah dengan aqeel

1st mengutip dan masuk mulut..aku ingatkan benda ni jadi kat baby2 je.ye aqeel dulu pon penah lalui fasa mngutip dan masuk mulut ni.tapi masa tu die boleh mnyusur je..so area yang die leh cover pon kecik je.senang la kite nak control.sekarang di usia aqeel 1 tahun 9 bulan, menjadi2 plak akal kutip benda dan makan ni..tapi satu je aqeel ni..bila dia masuk benda dalam mulut, dia tunjuk kat kite sambil sengih..means dia tak telan..awak ingat lawak ye aqeel..awak ingat ibu nak gelak?

satu lagi..ayahnya kalau nampak aqeel masukkan benda dalam mulut..suka sergah.pastu kalut2 korek mulut dia..aku risau kot tertelan je sebab terkejut kena sergah kan.aqeel penah masukkan syiling, peluru nerf, kertas dan macam2 lagi lah dalam mulut..geram tau tak!

2nd membaling..ha yang ni aku tau memang perangai budak nak masuk 2 tahun ni kan..kalau die tengah pegang something and kite try nak mintak..cepat2 dia baling..kepala aku ngan ayah dia macam dah immune kena baling ngan botol susu..

semalam, dia ketuk2 mug kat kabinet tv..slow2 aku cakap kat asben..abang, cepat amek mug tu..elok aku cakap gitu..pangg! dia baling ke lantai..pecah berderai..naseb dia baling ke lantai..kalau baling ke kepala?
pelepek ayah aqeel pukul tangan dia..sebek! laju2 peluk ibu tapi tak nanges.anak kena pukul ibu rasa sakit.drama tau! aku tak setuju lah asben pukul tangan aqeel tu..siann dia..budak, bukan dia paham.tapi asben cakap bia dia tau rasa sakit dia tak wat dah..huh! 

p/s : ok..entri tanpa gamba memang tak menarik kan? thanx la eh pada yang sudi baca sampai habes tu..haha

14 comments:

  1. sbg ibu, mmg terasa kalo ayah marah anak kita kan...x pe biarkan aqeel explore, cuma hati2 dgn benda2 yg merbahaya je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula..risau kalau termakan benda2 bahaya je

      Delete
  2. perangai aweel sama dengan raees...ain ingatkan Raees je dah nak masuk 2 tahun ni still mengutip n masuk mulut...rupanya aqeel pun sama ek....ain kalau dy mengutip..mmg ain marah betul...lagi kite cakap jangan..lagi tu dy masukkan dlm mulut...pastu bab membaling tu pun sama..suka baling2 barang...lagi kite marah..lagi dia buat..selagi ain x pukul tangan tu...mmg dy akan dok la baling..sengaja je nak mama dy pukul tangn dy baru dy stop...huuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh same ye ain..memang perangai terrible twos la kot kan

      Delete
  3. wohoooo mmg mak-mak dia sensetap sikit kan bler org lain sepuk anak wpon husband sendiri... lia mmg idak la, mau gado kot ha3.... no-no pukul anak ai... ngeh3

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan! nak mengajar katenye! tapi sentap sangat hati ibu ni..ayah xgandungkan, x beranakkan..jgn berani2 pukul anak ai

      Delete
  4. mu'az plak terbalik...da msuk 2thun nie bru pndai2 nak msuk mlut...dlu kecik2 x kutip n msuk mulut pn..hai la anak...

    ReplyDelete
  5. biasa la tu beb.. kadang2 tak tercakap bila tgk perangai anak2 ni. jgn buat hal umah orang dah la.. Bina ketahanan badan anak2

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol..tapi kat rumah orang takde plak die wat..hero kat rumah je

      Delete
  6. oit! membaling tu memang.. sakit nau hati bila baling tepat kena kat muka mama.. terus nampak anak tu kecik besor aje..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann! hahahha..memang jenis kalo baling tepat plak tu..sakit plak ati kite ni

      Delete

Tinggalkan komen anda

bloggerwidgets