permata hati ibu dan ayah

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Wednesday, 3 September 2014

panggilan di rumah

salam..hai readers

arini jom kupas isu nama panggilan untuk anak2 kat rumah..kupas katenye..hahaha

ni gara2 aku terbaca kat group nama-nama indah yang bermakna..standard la kan.start tau ada baby dalam perot mulalah operasi mencari nama..terjumpa group ni.baru2 ni ada satu member post pasal panggilan "along, angah, adik"..bila ada panggilan camtu maka hilanglah maksud nama-nama indah yang kita dah bagi kat anak kan..

bila dipikirkan2 ada betolnya jugak..tapi panggilan2 tu pon untuk tunjuk rasa hormat kan.

aku : abang nanti baby lahir nak panggil apa kat aqeel?
dia : panggil aqeel la
aku : kang adik die pon panggil aqeel
dia :  ok panggil abang aqeel..still ade maksud..abang yang berakal

betoi jugak kan..so yang 2nd ni pon kte start panggil nama dulu..once dah ade adek lagi nanti baru letak abang/kakak kat depan..gitewww.yang 2nd tak kua lagi die dah pikir yang 3rd.hahaha

balik pada topik along, angah and so on tu..rasa takde masalah kot.cuma bila kita panggil dia hari2 tu dah takde makna la..apa yang kita sebut tu kan satu doa.

7 comments:

  1. kalau dgn anak panggil nama.

    kalau dgn adik beradik, mmg panggil k.long, k.ngah, alang--> ini juga sbg tanda hormat dan lebih dekat di hati gitu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula..xde masalah pon sbnrnye..ikot pada mak ayah tu sniri :)

      Delete
  2. setuju dgn suhailah... mmg kami praktik gitu gak dgn anak2... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. its up to u la kan..hormat tu pun x hilang kalau just letak abang or kakak dan diikuti dgn nama + lebih bermakna :)

      Delete
  3. adik beradik amal mmg panggil nama je cuma letak kakak/abang kat depan. rasanya shaheem ngan adik2 dia nanti pun mcm tu la :)

    ReplyDelete
  4. Dkna kena beranak lagi baru fikir nak panggil apa..hehehe

    ReplyDelete

Tinggalkan komen anda

bloggerwidgets