permata hati ibu dan ayah

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Thursday, 16 October 2014

Aqeel : bercakap + mimik muka

salam..hai readers

aqeel bercakap memang champion sangat dah sekarang ni.tapi still sepatah2.takde la wat ayat panjang2.tapi dia sangat suka bercakap sambil wat mimik muka..dari tak paham apa dia nak cakap, terus paham.

ibu : aqeel, pegi amek botol susu.ibu nak wash
aqeel : bilik?
ibu : ha la.  tadi kan aqeel bo bom dalam bilik
aqeel : (berlari2 datang kat ibu)..tadek..tadek! --dengan kening kerut, pusing2 tangan
ibu : ok.bia ibu amek -- ibu jumpa bawah bantal
aqeel : haa..haa.ayah wat! -- goyang2 jari telunjuk

hahaha.rasa nak geget ok jari dia!..

ni plak jadi pagi semalam. aqeel punggah handbag ibu jumpa list barang nsk

aqeel : bu..wak mah mak (ibu..bawak g rumah mak) -- sambil lipat2 list tu buh dalam poket
ibu : nak watpe aqeel..tak payah la
aqeel : kaun!
ibu : -- blur sebab dengar macam ground..kalau ground tu maksud playground
aqeel : tu...we..ge..pat.me..nam..juh..pan -- sambil menerap

owh count!..ya allah anak, ibu tak sedar pon banyak dah words yang aqeel leh sebut

seriously aku jadi risau bila orang cerita anak2 yang belum pun cukup 2 tahun dah pandai mengira, pandai abc.anak aku? maybe sebab aku kurang masa untuk ajar dia 1 by 1..tanpa sedar dia absorb apa je yang aku ajar tak kira masa..aku ajar mengira time dia tgh sibuk2 simpan ball..aku ajar colours guna stacking toys dia..aku ajar kenal animals dari apa yang dia nampak.dan alhamdulillah by umur die 1y10m aqeel dah recognised general colours, mengira sampai 8, recognised general animal..ni dah cukup membanggakan aku.seorang ibu yang hanya ada 4 jam je masa bersama anak on working days + full 2 days at weekend..


membesar lah dengan sehat dan cerdik sayang!

4 comments:

  1. mcm ain pun raees dia banyak explore sendiri...banyak words2 yg dia belajar dari dengar percakapan orang..kadang2 bahya gak..dpt words yg bukan2 x ke jadi masalah tu...nak2 sekarang ni bila dengar orang bercakap dia akan repeat balik apa orang tu cakap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg tu pon ye..skg memang mulot kne berjaga2 selalu

      Delete
  2. Dun worry too much dik.they all learn as they get along. By the way tahniah for upcoming baby ye. Kalau dah pandai sgf. They will ask more till u drop to answer hahaa mcm akak la nih dh tak larat nk jawap huhu

    ReplyDelete

Tinggalkan komen anda

bloggerwidgets