permata hati ibu dan ayah

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Tuesday, 25 February 2014

PruBSN navigator

salam..hai readers.

lepas je amek insuran prudential ritu, kawan ade remind soh install PruBSN navigator ni kat phone..katenye senang nak guna bila ade emergency..tapi baru rini ku teringat nak install..huhu..meh kite tgk best ke idok apps ni


aku rasa memang berguna la di saat kte ade kecemasan..guna gps untuk detect location kte then boleh tau mana hospital yang paling dekat dan hospital mane yang covered by prudential



boleh tau details pasal hospital tu, speciality, room and rates dan doctors.. dan boleh jugak tau route untuk pergi hospital..memang benda2 gini perlu sangat la kan disaat kecemasan



ada nombor2 penting bila time emergency, bila dah kelam kabut apepon tak ingat kan..



hmm bagi aku apps ni wajib install la bagi yang amek insuran prudential..banyak info yang boleh dapat dari apps ni..so ape lagi..sila ke play store, download dan install..hehe :)

Wednesday, 19 February 2014

SAYA NAK BLOUSE CANTIK dan MURAH DARI MOMS MADNESS GARAGE


Kenapa korang suka barang murah?

semua orang pun suka barang murah kan..termasuk la aku..tapi barang murah pon kena la tengok kulaitinya jugak..kalau beli barang murah pastu pakai kejap dah rosak tak guna jugak..ngabeh duit je..hehe

Pengalaman manis dgn online shopping

aku ni memang pembeli barang online tegar, sampaikan kalau ada barang sampai, receptionist akan call pastu cakap "dear, santa claus is here"..hehe.sebab dia kata slalu sangat ada barang untuk aku..
ada banyak pengalaman manis dgn online shopping ni :
  • deal dengan seller yang sgt sabar..layannn je walaupun aku ni jenis banyak tanya.
  • barang sampai lepas sehari wat payment.
  • dapat discount bila repeat order.
  • bukak parcel siap ada free gift.
  • seller msg tanya condition barang lepas barang sampai.

bagi aku la..dalam online shopping ni aku akan cari seller yang bagus..tak kesah la harga lebih 2-3 ringgit dari online shop lain..ehh pastu kan aku suka bile seller letak harga barang kat gamba, takde nak "pm for price"..keh3

btw, belom sempat membeli belah dengan moms madness garage..soon maybe..kalau ade barang baby dengan harga kasih sayang tu jangan segan silu tag aku eh rara..hahaha

TAG 2 org peserta lain

fiza

for more info pasal GA ni boleh klik banner GA atas nun eh

Jom2 korang meriahkan GA ni..GA bermula 18 Febuari 2014 hingga 2 Mac 2014..
moh lekaih!

p/s : asek join GA je aku ni..rase cam nak wat GA jugak lah..hahahahaha

Tuesday, 18 February 2014

review - telekung travel

salam..hai readers..

selalu bile nak kluar kena bawak handbag, beg telekung ngan beg aqeel..haih dah rupa rak beg bergerak dah aku ni..sangkut beg kiri kanan.so terpikir nak beli telekung travel sebab saiznye yang kecik, senang la nak simpan dalam handbag

tapi tak banyak orang yang jual telekung travel ni.seb bek ade geng gojes yang jual.murah plak tu..lamaaa dah plan nak beli.dari asalnya nak bagi by hand sampai la last2 guna pos je..so semalam dah sampai.haruslah laju2 try



iolls ni wanita gedang ye..tinggi plak..memang masalah besar la kalau bab2 nak beli telekung ni..mula2 try kain..singkat sket, takpe boleh pakai stokin..telekung plak nampak ujung jari sket..still ok..

aqeel gelak tengok ibu ke ape ni..haha
tapi kainnye tu agak ringan..kalau solat bawah kipas boleh terangkat la telekung..dah namenye telekung travel kan..mestila kita pakai time kita keluar g memana kan..dan ofkos time tu kita pakai long sleeve..so bukan masalah besar jugak..hehe

dan semalam dapat parcel skali dengan buku kisah 25 rasul dari hakak lin yang bermurah hati nak bagi buku bermanfaat ni..ibu aqeel yang teruja nak baca sebenarnye..haha


aqeel tgk gamba je :)

Monday, 17 February 2014

Insurans

salam.. hai readers

setelah dipikir2 selama setahun 2 bulan (lame beno mikirnye).kami decide nak insuranskan aqeel dengan prudential BSN.sejak aqeel lahir lagi kami laki binik dah plan nak amek insurans tapi asek lah tertangguh.macam2 alasan.tak habes survey lagi lah..tak jumpe agen yang sesuai lah..insurans ini takde benefit la..insurans tu tak secure lah..

last2.husband bagitau "abang dah buat insurans aqeel, prudential.rasa tu paling ok.insurans,saving, investment".aku? kedip2 mata.terus cakap ok.keh3..dan sabtu lepas dah pegi amek polisi.agennya kawan asben masa kat UMP.so agennya senang nak contact, itu paling penting..


Friday, 14 February 2014

FIRST GIVEAWAY by IZNI SOFIA

salam..hai readers

jom join GA lagi..hadiah menarik ni..


nak tau syarat2 penyertaan sila klik gamba ye


Senarai hadiah:


Samsung S4 *boleh pilih warna -1pemenang
# Jam Touch Screen *hitam -1pemenang
# Topup RM10- 1pemenang


Tarikh tamat- 28 Februari 2014

jom ramai2 join.. :)

Thursday, 13 February 2014

hadiah GA saya nak hadiah dari thaqif

salam..hai readers

semalam tibe2 receptionist call kata ada parcel..rasa2nye belom order pape lagi..rupa2nya hadiah GA dari ummi thaqif..aritu ada join GA saya nak hadiah dari thaqif..alhamdulillah aqeel dapat hadiah saguhati..hehe



saguhati pon sampai 4 barang..
- foam mat alif ba ta
- flash card ABC
- picture
- bookmark

best2..nanti wat GA lagi eh ummi thaqif.hehe..terimakaseh banyak2 :)

Wednesday, 12 February 2014

words by words

salam..hai readers..

aqeel dah banyakkkk cakap..dah paham jugak ape yang kite cakap

ibu : aqeel poopoo ke?
aqeel : tak..

ibu : aqeel jom mamam
aqeel : nak

tanjat ibu eh dengar anak reply gitu..haha

dah bleh bagitau bunyi animals

ibu : bunyi cat
aqeel :auuu
ibu : bunyi cow
aqeel : buu
ibu : bunyi chicken
aqeel : erk erk
ibu : bunyi cicak
aqeel : cert..cert..cert..
ibu : bunyi aqeel kentut
aqeel : puttt

hahaha..ade videonye..nak upload rase malu plak..haha

pagi2 ibu siap g work

aqeel : tikk..(cantik)

bila nak kluar jalan2..

aqeel : cuss (shoes)

duduk atas sofa elok2..pastu cakap "mamam"..nak nanges rase anak mintak nak makan..huhu

tapi aqeel kalo nak susu die akan nangesss je..sambil selak2 baju..dah ajar banyak kali sebut susu..belum berjaya




Tuesday, 11 February 2014

susun atur : mngemas baju2 lama

salam..hai readers

hujung minggu lepas sempat la wat aktiviti mengemas baju2 lama yang dah tak pakai..mula dari baju2 pregnant, tudung2 sampai ke baju aqeel.

nak tunjuk sket hasil tangan kayu..hahaha

baju2 pregnant dah selamat disimpan untuk next session..huhu..tudung2 plak mane yang agak jarang, agak singkat..ku cuba untuk simpan supaya tak terpakai lagi..berazam nak berubah sikit demi sikit..



baju2 aqeel masa baby..yang elok2 sebelahkan..mana yang dah agak lusuh terutama kat bahagian lutut sebelahkan..anak iolls merangkak lama.tu yang seluar banyak lusuh kat bahagian lutut..yang elok asing2kan ikot saiz..masukkan dalam vacuum bag beli kat daiso..siap..simpan dalam storage box



skrg ni ngah pikir baju2 aqeel yang lusuh kat bahagian lutut tu nak watpe..

tudung2 ibu yang dah tak pakai tu nak bagi kat sape..

baju2 yang dah "kecik" pon ade sebeg..pon tatau nak bagi kat sape..

kalo kat taiping bleh gak bagi kat sepupu2..satu hal plak nak bawak balik ke taiping..huhu..

hmm any idea?

Monday, 10 February 2014

molly fantasy

salam..hai readers

morning uolls..lemau aih nak g keje sebab dah cuti 3 ari..ngeh3..jumaat lepas dapat mc sebab kaki lebam..err habis logik dah tu dapat mc..haha..lebam sebab langgar kaki katil masa kat pekan ritu..dan yang wat nampak parahnye sebab pecah darah..besooo lebamnye..doc pon terkejot terus kasi mc, padahalll bukan sakit pon.haha..mc lah bersama2 aqeel yg sakit mata..

dah sehari suntuk duk dalam rumah, asben balik keje terus ajak g jusco jap..dengan alasan nak beli lauk sket sebab mak nak datang..beli lauk pon nak g jusco..over! kedai runcit ade je dalam taman.haha

sejak2 si botbot tu dapat kaki memang letih ya hamat kalo kua shopping..masuk daiso die pon same ngutip barang..aduhaiii..last2 mase kua dari jusco aqeel nampak jongkang jongket budak2 tu..mengeliat2 nak turun dari dukung..last2 ayah ajak g molly fantasy kat tgkt atas jusco tu..masuk ni dah 2 kali ktorang masuk sini

kalini ayah plak masuk temankan aqeel..kemain die..tak takot ape dah..kehulu kehilir..hoii..berpeluh ayahnye







best jugak molly fantasy kat aeon rawang ni..mainan pon still baru..budak yang jaga kaunter pon rajennn kutip mainan yang bersepah..so takde la insiden budak jatuh terpijak mainan..thumbs up!

Thursday, 6 February 2014

sakit mata

salam..hai readers

malam tadi masa aqeel nyusu perasan matanya merah2..ingatkan sebab ngantok sesangat tapi takde la plak dia nak tido..

pagi tadi bangun2 dia diam je..rupanya mata sebelah takleh bukak..melekat..hehe.agaknya mesti dia kate "nape gelap je sebelah ni"..terus cepat2 panggil ayah..cuak nau ibunye..

mata aqeel bertahi, tu yang melekat tu..basahkan tisu lap2 mata dia baru leh bukak..boleh bukak mata terus cakap.."ehh"..hahaha.nak gelak ibu nengoknye..

rasenye aqeel sakit mata ni..dua2 belah bertahi banyak..dah pesan kat bs tadi, jangan bagi main dengan budak2 lain sangat takot jangkit kalau ye sakit mata..petang ni balik keje baru nak bawak pegi klinik..ehh sebelum tu, sape tau pape natural remedies untuk sakit mata ni..selain dari titiskan susu ibu?

p/s : entri tanpa gambar =  bosan..keh3

Tuesday, 4 February 2014

1st Giveaway Ctmah Rahim

Tema : Aksi anak dalam kereta


Hadiah-hadiah


Tarikh tutup

17 Feb 2014

------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Aqeel : ibu..tolong jap, tekan clutch, masuk gear, tekan minyak..tolong ehh..aqeel boleh control stereng je ni..so ayah..just sit back and relax :)

kaki sangkut kat stereng uolls..ni gamba masa balik raya tahun lepas..ayahnye berenti nak amek barang kat bonet..die bleh beralih pegi duduk tempat driver..dah namanye anak laki,feveretnye mestilah stereng + memanjat..tu cubaan memanjat stereng..APTB..ehh aqeel pon dah pandai bagi high beam, signal..hidupkan wiper laju2 pon leh wat..guna kaki je (-.-)"

banyak masa lagi ni..meh la reramai join..for more details boleh terjah blog Ctmah Rahim :)

p/s : aunty tmah,aqeel dapat nombor mane2 pon tak kesah..asalkan dapat adiah..haha.tak malu la aqeel ni!

Monday, 3 February 2014

IntaNBerliaN Mega Giveaway 2014


Jom join GA lagi..hehe

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Alhamdulillah... ini tahun ketiga IntaNBerliaN Mega Giveaway @ Giveaway tahunan di blog saya diadakan.. Giveaway yang diadakan setiap bulan Februari sempena bulan kewujudan blog IntaNBerliaN & bulan kelahiran saya... Dengan lafaz Bismillahirrahmanirrahim secara rasminya saya lancarkan IntaNBerliaN Mega Giveaway 2014.. Moga IntaNBerliaN Mega Giveaway 2014 berjalan dengan lancar & mendapat sambutan yang menggalakkan... Aamiin.. (",)

Syarat-syarat @ Cara Penyertaan :-

1) Blogger yang menetap di Malaysia / mempunyai alamat di Malaysia
2) Buat Entry bertajuk "IntaNBerliaN Mega Giveaway 2014"
3) Letak banner IntaNBerliaN Mega Giveaway 2014 dalam entry
4) Letak link sponsor dalam entry
 5) Hantar link entry u all ke kotak komen entry ini
 6) Nak lagi senang, copy je entry ni.. (",)

TARIKH TUTUP : 16 FEBRUARI 2014
KLIK SINI JIKA NAK TENGOK HADIAH 
PEMENANG DIPILIH SECARA CABUTAN BERTUAH.. ALISHA YANG AKAN CABUT UNDI (",)

P/s : Terima Kasih sebab sudi join IntaNBerliaN Mega Giveaway 2014 (",)
bloggerwidgets