permata hati ibu dan ayah

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Wednesday, 30 April 2014

17 months old Aqeel Suhayl

salam..hai readers

17 bulan dah aqeel..rase macam kecik kalau sebut ikut bulan..kalau ikut tahun nye dah setahun 5 bulan.ha baru rase besar..hehe

sekarang ni hari2 tak sabar nak balik rumah main ngan aqeel..bila anak dah makin besar, makin bijak rasa macam sayang nak hilang waktu main2 ngan dia..

selalunya masa time amek kat rumah bs aqeel dah tunggu kat luar siap2..kemain nanges kalau buat2 lambat keluar dari kete..sampai je rumah aqeel akan start bergayut.letih? memang letih tapi seronok bila dapat dakap anak sambil2 check kat badan ada kena gigit nyamuk tak..ada luka jatuh tak..sambil ajak sembang tanya aqeel minum susu banyak mana, makan tak sup ibu wat, habis tak biskut ibu bekal..walopon aqeel hanya jawab "hmm"..sebab mulut tgh menyusu..hehe

lepas dah isi tank aqeel akan jadi super aktif..bawak keluar mainan dari playroom, tolak motor, terbalikkan push car..bila ayah sampai je makin riuh la rumah.lompat sana sini, main kejar2, gelak ngekek2..kul 9 aqeel dah baring siap2 kat katil..bagi sign dia dah ngantok..susukan dan aqeel akan terus lena..dan ibu tertunggu2 nak main ngan aqeel esoknye plak..hehe

perkembangan 17 bulan
- words terbaru yang aqeel bleh sebut dan boleh paham - anyah - ayah, bu - ibu, kakak, bang, mama, papa, ngun - bangun, tikk - cantik, kit - sakit
- dah paham makin banyak arahan - buang pampers, hantar mangkuk kat singki, cari barang hilang..macam2 lagi lah


itu yang boleh disenaraikan kot..sebenarnya banyak.rugi rasa tak dapat jaga anak sendiri..bahagianya kalau dapat jadi full time housewife..apakan daya, belom masanya ibu berenti keje..insyallah, sape tau satu hari nanti, ibu boleh jaga aqeel n adik2 sepenuh masa..aminn (adik2 katenye..teringin ler ibu tuuu)

Tuesday, 29 April 2014

melawat baby airish..

salam..hai readers

balik dari pureen warehouse sale sabtu tu terus ke bandar country home..memang dah pakat ngan kawan nak g melawat ticer kitorang yang baru bersalin..ticer kitorang mase darjah 6..hahahaha.lawak rasenye, ticer ade anak yang lebih kurang sebaya ngan anak kitorang..tu anak ke-6 dia.anak tak plan katenye

walopon anak dah 6 ticer tu punya maintain kalah anak2 murid ni..hoi malu iolls.haha




si airish ni kemain putih merahnya..geram aku..ticer tu tanya aqeel. "aqeel nak adik?"..laju gila aqeel geleng..hahaha.balik rumah aku tunjuk gamba airish cakap aku nak baby girl pon aqeel geleng..hmm biase die tu!

kenan ke aqeel..ibu restu..ecewahhh ibu
sebelum balik tu suruh aqeel salam ngan ticer..aqeel panggil "kakak"..ooemmjiii.series muda la ticer ibu tu syg~

Monday, 28 April 2014

pureen warehouse sale - 26 April 2014

salam..hai readers

berkesempatan lagi kali ni pegi warehouse sale pureen.masuk kali ke 4 dah..hehe.tapi kali ni rase lebih mencabar la. dulu kat PJ dah tau mane nak parking, walaupun kena bayar..kalini kat shah alam parking memang sangat susah, sbb park tepi2 jalan je..ada plak yang double park memang stuck tengah2 la..

kitorang sampai2 ngan konfiden pegi lalu dulu depan summit tu, memang non hado la parking, dekat 30 minit duduk saje dalam kete sebab stuck..derr! ade RELA pon tak guna.haha.berkat kesabaran dapat parking agak dekat la.ngan aqeel yang baru bangun tido..mata buntang segar-bugar, kitorang masuk dalam ramai2 orang tu..dah biase..tengok bakul2 dah kosong, laju je pegi kat orang yang duduk2 tengah sorting baju tanya mana yang taknak..hahaha.

kadang tu diorang cari untuk girl so yang boy diorang tinggalkn..kadang cari saiz kecik, saiz besar diorang tinggalkan..so pepandai la maniskan mulut bertanya..hehe.dah settle trus cari port nak duduk sorting baju.aqeel memula behave je..orang baru bangun tido.tapi tak lame pastu dia mula meragam.sebab panas gak kot..laju2 aku dukung bawak pegi tempat baju yang siap2 pair..cari untuk boboi ciknaa.. dapat la 3 pasang saiz L..ingat nak cari lagi dua tapi orang pureen tu tak letak2 plak.geram betol. jumpa satu lagi pair tapi saiz 18..aku ukur2 lebih kurang je saiz L terus amek.legaaa~

nak membayar satu hal lagi.kemain panjang queue..surrender terus.tinggalkan ayah aqeel bayar.ku bawak aqeel g kat kete.sampai2 kat kete check dalam handbag, kunci kete asben pegang plak..terbaekk la, takde la aku nak patah balik.so main la aqeel atas bonet kete dekat setengah jam.haha


 total rm120 je..bestnye2..hehe.suka baju pureen, sesuai buat baju basahan

Thursday, 24 April 2014

Muhasabah diri

Tidak ada gunanya jika kita terus menyalahkan orang lain. Lebih baik kita muhasabah diri dan perhatikan kesalahan diri sendiri daripada terus menyalahkan atau mencari kesalahan orang lain.


Mungkin banyak kesalahan orang lain yang kita ketahui dan kita nampak, namun siapa tahu sebenarnya lebih banyak lagi kesalahan diri kita sendiri berbanding dengan orang lain.


Tuesday, 15 April 2014

aqeel's new ride - motor polis

salam..hai readers

last weekend, kitorang jalan2 kat rawang je, plan nak start cari baju raya..over sangat ni..pose pon tak habes ganti lagi..ops! hahaha

ape je la yang ade kat rawang kan..tak jusco, tesco, giant, mydin..heh.jalan2 kat giant nampak motor bateri.dari dulu memang ada plan nak belikan motor kat aqeel sebab dia memang sukaaaa sangat ngan motor..memula ade sorang acik tanya pasal moto bateri tu, kitorang dengar je.pastu sales girl tu kata ni ada discount, harga sekarang rm99..huih.sengih ayah aqeel terus kata nak beli untuk aqeel.kemain lagi aqeel try kat situ

dah balik rumah ayah aqeel duk sesenyap dalam bilik, pasang siap2 motor..berpusing2 aqeel cari ayah.haha

pastu kluar bawak motor, aqeel ngah nyusu terus melompat turun..haha.lawak betol tangok aqeel masa tu..seronok sangat.

dan harini masa nak hantar g rumah bs, aqeel dah ready pegang motor die, kitorang tutup lampu pon die still usaha nak bawak kua motor..hehe.aqeel2~



Monday, 14 April 2014

aqeel dah terima ebm semula

salam..hai readers

alhamdulillah aqeel dah nak minum ebm balik..leganya allah je tau..

masuk 3 minggu aqeel tak menyusu langsung kat umah bs..dah susut sikit pon badan dia.disudukan sudah, tukar botol, bagi pakai sippy cup, straw semua tak berjaya..jadinya hari2 ibu hantar susu tapi bawak balik semula..sedih sangat..hampir2 putus asa. siap cakap kat ayah aqeel, jom la kite g beli susu yang ada perisa tu, maybe aqeel dah tanak susu plain. tapi ayah aqeel kata "sabar..nape nak kena bagi susu fm, ibu kan still ada susu.."

minggu lepas hari rabu macam biasa aku tanya bs "arini minum susu tak acik?"..acik tu senyum cakap, harini 2 botol habes..allah rasa nak nanges..akhirnya aqeel nak ebm semula..

dah dekat 40oz aku naikkan ke freezer akhirnya aqeel akan gunakan balik susu2 tu..aku dah lama tak buat stok susu kat freezer..selalunya pam arini untuk bekalan esok.

bila dipikir2, aku rasa aqeel reject botol, reject susu sebab nak tumbuh gigi..2 batang gigi geraham dah keluar..semoga lepas ni aqeel akan kuat menyusu macam dulu..aminn..



p/s : btw korang, aku rase aku pon tumbuh gigi geraham lagi ni..apakah? tua2 gini ada gigi lagi nak tumbuh?

Friday, 11 April 2014

Baby Says Yes Contest

salam..hai readers

pagi semalam tibe-tibe recep call kata ade parcel..ahh sudah, parcel ape plak ni..memang tak beli pape.cuak gak nak bukak..kot orang salah anta ke ape kan..



dengan dahi berkerut bukak kotak tu..baru la teringat dari puan Li Jin sebab join contest baby says yes masa kitorang join YES to PnD protection Campaign.

dalam kotak tu ada

Disney Tent



Disney Flash Cards


Tuala YES to PnD Protection!




comeynye lahai...
terima kasih ena sebab invite campaign aritu..

p/s : aqeel punye 2nd dose belum amek lagi ni..huhu

Tuesday, 8 April 2014

Gunting rambut

salam..hai readers

masa opah aqeel datang tengok aqeel time demam tu. opah kata rambut panjang sangat ni.panas susah nak keluar..so bila aqeel dah baik demam hari ahad tu terus bawak g kedai gunting feveret aqeel..

aqeel memang takde masalah potong rambut.die diamm je.ane tu pon suke sebab aqeel tak gerak2..sebelum start potong aku da warning awal2 ane tu..jangan potong rapat sangat sampai nampak kulit kepala..aqeel tak sesuai kalau rambut nipis ngat.huhu

dah siap potong, ane tu tunjuk spray rambut..tah cane bleh plak aku angguk..haha..zass die spray rambut aqeel,pastu sikat wat rambut pacak..tanjat ibu.hahaha..gelak besar kitorang tengok rambut aqeel..dah macam big boy sangat..hehe


p/s : semalam aku try natural remedies untuk aqeel punye batuk n selsema..bagi madu sebelum tido pastu wat garlic socks..tgh2 malam aqeel bangun muntah melaut..keluar habes semua kahak kot.sebab aku bagi madu ke? lega tengok dia tido nyenyak :)

Monday, 7 April 2014

Aqeel demam lagi

salam..hai readers

hari kames minggu lepas waktu balik keje hujan lebat sesangat..so ibu terlambat la sket sampai umah.jadinye lambat la jugak amek aqeel..

waktu sampai kat umah bs tengok2 aqeel tengah sleep..ikotkan ibu nak je amek terus bawak balik tapi acik tu kata nanti dia dah jage diorang hantar..sempat la ibu siap masak, acik tu hantar aqeel..memula tengok nape aqeel diammm je.selalu kemain lagi die punye sengih kalau nampak ibu..rasa2 badan dah dedar2,mata berair..haih demam lagi ke aqeel?

lepas tu memang aqeel taknak berenggang langsung ngan ibu, ngan ayah pon aqeel boolayan..dekat2 kul 9 rasa tak sedap hati lak tengok aqeel lemah je..terus siap2 g klinik..doc check temp dah 39.4..tingginya la hai..masa kat umah ibu check baru 38..hmm ape lagi terus masuk supp..dan doc suggest amek neb.balik dari klinik aqeel terus sleep..escape lagi from makan ubat..haih

malam tu memang bergilir ngan ayah aqeel amek temp..sejam skali kitorang bangun..dan alhamdulillah suhu makin turun..nak dekat subuh suhu aqeel dah 37..berat plak hati nak g keje.so sambung la golek2 ngan aqeel.seharian takleh wat pape..asek la melayan die yang kejap2 merengek..bagi ubat memang tak penah nye masuk elok..last2 ku supp lagi ubat..

malam tu duduk saje2 check dalam mulut aqeel..tengok2 ade gigi geraham dah keluar..haaa ni ke penyebab demam ni.patot laaa

tapi yang batuk selsema segala tu sebab tumbuh gigi gak ke..dan sakit mata jugak..huuu..ku plak rase kan, aqeel jadi tak sehat sebab makin kurang nyusu..so antibodi die pon dah kurang.



apa la lagi cara ibu nak bagi awak mau nyusu balik nak..hmm

Wednesday, 2 April 2014

16 months old Aqeel Suhayl

salam..hai readers

16 bulan dah anak bujang saya..setahun 4 bulan aqeel dah pandai memacam.opah aqeel kata mulut aqeel lagi riuh dari sepupu dia yang umur 3 tahun..lagi banyak words yang aqeel sebut orang leh paham.

aku rasa aqeel ni dipengaruhi oleh persekitaran la..kat rumah, aku memang mulut potpet2..kat rumah bs pon acik tu jenis banyak cakap.tu yang aqeel ngikot..

perkembangan aqeel : 
- berlari dengan sangat laju..
- tidur masih ikut time..2 jam kalau tidur siang
- makan semua jenis makanan dah, berselera
- susu hanya sebotol kalau kat rumah bbsitter, belum jumpa penyelesaian untuk masalah ni..dah cuba bagi guna botol straw pon reject, pakai balik botol masa kecik2 pon still reject..so wat mase sekarang bs cuma bagi guna sudu..kalau aku ada memang banyak nyusu..masih ade rezeki untuk bf :)
- bercakap macam2 dah.dah kenal orang.dah tau wat bunyi animals.dah tau tunjuk anggota badan..
- pandai mengusik..jegela macam ayah dia (jegela tu macam ada je akai nak kenakan orang..haha)
- gigi ada 6 batang..soon nak tumbuh lagi 2.
- sangat sukakan ball & motor..hmm boyish sgt



alhamdulillah, dapat melihat anak membesar dengan sehat..semoga aqeel membesar jadi anak yang soleh..aminn
bloggerwidgets