permata hati ibu dan ayah

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Thursday, 5 June 2014

Perjalanan penyusuan Aqeel Suhayl

Salam..hai readers

seronoknye la hai dapat cuti 2 ari kelebet anak..hahaha.bs aqeel on leave lagi minggu ni..takpe la.benda nak jadi kan..bs mintak cuti dari isnin sampai kames..redhoooo..ayah cuti 2 ari, ibu 2 ari..fair!

ok, intro tu macam xde kena ngena ngan tajuk.keh3.
arini nak cerita pasal perjalanan penyusuan aqeel dari hari pertama lahir sampai la sekarang.


pipi budak ni still bau susu..hehe

sebelum aqeel lahir aku dah baca macam2 tips pasal breastfeeding.niat nak menyusukan anak tu memang ada tapi tak la sekuat mana.mungkin sebab masa tu tak nampak lagi babynye..

setengah jam lepas aqeel lahir nurse bawak datang suruh susukan..kekok sangat.siap mintak tolong nurse tu ajarkan cane nak susukan aqeel..dan alhamdulillah aqeel pandai latch..sangat pandai.tapi aku ade masalah untuk susukan belah kanan..so aqeel memang prefer belah kiri..sampai la sekarang..dan aku pon pump hanya sebelah kiri.keh3

dari 1-4 bulan aku enjoy sangat bf sambil2 buat stok..by the time aku nak start keje, aku dah ade 120oz ebm untuk aqeel..start dari 4 bulan demand aqeel makin banyak.penah sampai 30oz aku perlu tinggalkan kat bs..tapi masa tu rasa still ok..walopon dalam peti dah 0 ebm, hari2 aku bawak balik hasil tuaian ngam2 30oz..pergh! bestnye mase tu..

start aqeel 6 bulan,dah makan aku dah boleh wat stok balik sbb aqeel dah kurang susu..lega sikit time ni..tapi ada time aqeel akan minum banyakkk susu.so aku still bekalkan 30oz tiap ari..cuma tu kadang2 ada la lebih sebotol dua..
masuk setahun, ebm jadi kosong balik sebab aku punye production merudum..tapi still cukup sebab aqeel minum dah tak sebanyak dulu.

aqeel penah reject df..apa yang aku wat, skin to skin dengan dia..alhamdulillah everything back to normal

aqeel penah reject botol..sampai bs suap guna sudu, aku beli macam2 jenis puting, beli macam2 jenis sippy cup tapi tetap aqeel reject..tapi tak lame pastu aqeel ok sendiri..aku syak mungkin sebab geraham yang nak tumbuh

dan sekarang di usia 1 tahun 6 bulan, aqeel masih mendapat khasiat susu ibu..aku dah mula ajarkan aqeel dengan formula milk tapi belom berjaya..sebabnya susu aku dah makin kurang..kurang sesangat + aku rasa letih sangat kalau aqeel mengempeng.aku tak kan putuskan terus susu ibu dari aqeel.maybe slow2..lagipun sekarang ni still ada 80oz ebm dalam peti ais..cukup la untuk bekalan seminggu dua kat rumah bs..after that baru la aku pikirkan susu apa yang sesuai untuk aqeel minum kat rumah bs.

Permudahkanlah Ya Allah

Monday, 2 June 2014

18 months old Aqeel Suhayl

salam..hai readers

alahai lamanya la tak jenguk blog suam2 kuku ni..mood kelaut lah.suka blogwalking je..bila tengok blog sendiri blur tataw nak cerita apa..haha

cerita pasal good news mungkin nenanti..arini nak cerita pasal anak bujangku yang sorang tu..



dalam umur setahun setengah dah banyak perkataan bermakna yang aqeel boleh sebut.sekarang ni dia sukaaa ikot cakap orang tua..so kena hati2 bila bercakap

1) cakap dah makin jelas (ayah, bu, opah, nenek, mama, papa, kakak, cat, dog, duck, shoes, ball, bak, jap, jom) dan jugak tek..ops! hahaha.kalau bab meniru apa orang cakap aqeel penah sebut abah, adoi, alaaa, sini, meh..hehe comel plak kalau ingat..ehh lagi satu aqeel ske sebut word ni (kulik2.hahaha)

2) berani dengan kucing tapi takot dengan teddy bear.hahaha.die geli kalau teddy bear tu berbulu halus tp kalo kucing die ok plak

3) berjalan makin laju..kita baru bukak pintu, dia dah sampai kat pagar.memang kne extra alert

4) gigi dah 11 batang.rajin brush..tp bergaduh kalau nak brush gigi depan

5) mengamuk dengan cara menangis air mata berjurai2..tak sampai ati nak marah

6) feveret sekarang..main dalam bilik air, pakai shoes sepanjang masa siap berstokin, punggah bakul baju kotor dan cuba pakai baju sendiri, bukak penutup tong sampah, pakai beg dan cuba bukak pintu macam nak pegi school.hehe

7) huruf? belum kenal..kalau kita menyanyi ABC die menari je, bila tunjuk flash card huruf A aqeel sebut buah (apple), kita sebut B aqeel sebut ball..and so on.dia lebih kenal benda dari huruf

8) masih penghisap susu badan tegar. even aku rasa susu aku dah makin kurang.masih dibekalkan dengan ebm masa kat rumah bs

kames lepas dah bawak aqeel checkup & cucuk setahun 6 bulan..
berat : 11.3kg
tinggi : 80cm

semuanya ok..graf semua duk kat putih.alhamdulillah..next checkup 3-6 bulan lagi..untuk ubat cacing plak..lepas cucuk alhamdulillah tak demam :)


bloggerwidgets