permata hati ibu dan ayah

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Tuesday, 22 July 2014

bila aqeel mula menduga

salam..hai readers

anak bujang aku yang sorang tu kan kalau ikotkan memang takde la kerenah sangat.senang jaga kate orang.dari kecik lagi gitu.tapi bila nak dekat 2 tahun ni kan dia pon ada perangai 'terrible twos' tu.

dia punya tahap menduga tu sampai aku rasa nak nanges.tambah dengan keletihan sebab preggy ni kan.memang aku cepat betol naik angin




semalam punya cerita
aqeel memang takot dengar bunyi mercun.oleh kerana rumah aku depan surau jadi budak2 ni suka la main mercun depan umah aku.so untuk 3 minggu ni aku start takot2kan aqeel dengan bunyi mercun.memang dia takot dan akan tido awal.senang keje aku

tapi tidak semalam ye.kul 9.30 aku dah bawak aqeel masuk bilik, takot2kan dengan bunyi mercun dan dia mintak nenen.ok lega.ade gaya nak tido.baru dia nak lelap, ayahnye masuk nak tunjuk baju melayu dia yang dia dah bukak jahitnya, nak alter bagi kecik.dah terjaga budak tu.aku saba lagi..tepuk2 balik.tapi memang non hado la dia nak tido.mata sebulat2nya suruh aku bukak pintu bilik.ok there you go ayah! jaga anak.ibu dah letih, nak tido

setengah jam lepas tu aku dengar asben bawak aqeel masuk bilik..ok takpela.tak lame pastu aku rasa bantal basah!.aqeel tengah titik susu.argh! aku bukak je mata aku tengok periuk, besen, biskot merata2 atas katil.yang ayahnya dah hanyutttt.geramnya!

aku kutip semua benda tu.bawak keluar.pastu tutup lampu bilik air.apelagi meraung la aqeel.suruh bukak pintu.malas aku nak layan

ayahnya bangun..bukak pintu, bawak bantal tido kat depan tv.bukak tv dan bagi aqeel pegang remote.tak lama pastu aku tengok sunyi sepi..ayahnya sah2 dah tido.tv dah alih ke channel yg unsubscribe.anak aku mana!.tengok2 aqeel dah tido kat sofa dengan remote kat tangan..alahai anak.

pagi tadi pon sama.aku baru nak lelap lepas sahur, aqeel dah bangun nanges2.haih.rasa2 pampers basah.nak tukarkan dia tak bagi.aku bukak jugak, basuh bebird dia.pastu..dia tanak pakai pampers plak! 5 minit pastu dia g kencing kat tilam.argh! 

kalau time dia tak meragam, 9.30 dah tido.kul 7 baru bangun..tapi bila meragam.kul 12.30 pon mata still bulat.grr

Friday, 18 July 2014

bila aqeel dah pandai bercakap

salam..hai readers..

sahur tadi dikejutkan dengan berita pesawat mas terhempas kat ukraine..allahuakbar.satu lagi tragedi terbesar buat malaysia.
Al-fatihah..semoga mangsa ditempatkan dikalangan orang beriman..aminn



ok sambung cerita pasal aqeel.ekceli bukan bercakap penuh satu sentence pon.lebih kepada sukukata akhir satu perkataan.hehe.contoh pagi tadi

aqeel : buu..buu
ibu : ye sayang, knape?
aqeel : poo
ibu : (dengar macam aqeel sebut buu)..ha iye.knape?
aqeel : poo poo..pottt

hahahaha..susah sangat ibu ni.tak paham orang sebut poo poo..sebot pott baru paham.adoii.dia nak bgtau dia berak.hai la anak

kalo tanya
ibu : aqeel abang ke adik?
aqeel : dikkk..ni dikkk (sambil tunjuk dia)
ibu : no..aqeel abang, abanglong
aqeel : kan..kan.dik ni!

hahaha..seronok rasa bila anak dah boleh ajak bersembang.tapi kalau kita tanya sesuatu yang die tak sure macam mana nak jawab.die akan haa..haa.. je.

cepatnya awak membesar aqeel.dah boleh bgtau sakit kat mana.dah boleh bgtau makanan tu pedas,panas.dah pandai mintak susu..macam2 lagi.mungkin aqeel tau dia dah nak jadi abang tak lama lagi.dia nak tunjuk dia dah makin besar..

Thursday, 17 July 2014

Shopping raya 2014

Salam..hai readers

selasa lepas kan cuti nuzul quran, so memang plan nak shopping raya time tu.sekalik malam isnin lagi asben dah ajak g shopping

dia : syg kite g sogo malam ni nak?
sy  : malam ni? esok je la
dia : malam ni lah, siang kang tak larat dukung aqeel

jadinye lepas je buke kitorang terus gerak.ikot selayang so memang x jammed la.setengah jam je dah sampai sogo.mase sampai tu orang tak ramai lagi..so melenggang la kitorang pusing2 kat atas tu.dekat kul 9 orang dah ramai, terus capai mane yang rase elok.aqeel pon dah mule nak ngukur jalan! penatnye ya allah, lajuuu sangat die.

kat sogo just beli baju aqeel.settle semua asben ajak g jalan tar..as u know lah kan, jalan tar sah2 jalan berlaga bahu.argh! seb bek malam, kurang sikit penat

esoknye sambung shopping kat jusco rawang je.konon malas dah nak jalan jauh2.skalik asben ajak g plaza alam sentral plak.cari baju melayu 2 beranak tu.dah beli tengok tak same kaler lak..haha.baju aqeel same ngan ibu, ayah len sket.ahh belasah je la.kena cepat2 beli sebab aqeel dah memberak!
balik dari shah alam singgah bazar.sampai rumah elok2 dah berbuke..


hasil shopping-an hari isnin dan selasa..baju aqeel tu ade 3 pasang lagi yg dh dibeli awal2 ritu.hehe

selesai 95% shopping raya..ade sikit2 barang kecik je tak beli lagi..macam kasut aqeel, belt aqeel dan brooch ibu..hahaha.over tau ibu tu!

Wednesday, 16 July 2014

kesah aqeel dan formula milk

salam..hai readers

aku dah mula nak introduce aqeel dengan FM lepas tau aku pregnant..masa tu aqeel asek la terjaga malam2 n nanges dengan mata pejam.puas pujuk tanya aqeel nak apa?nak dukung pun taknak, last2 urut perut die ngan minyak yuyee baru diam.aku syak aqeel lapa sebab susu ibu dah tak cukup.siann dia

so esoknya terus ajak ayah aqeel cari FM, kitorang try dengan dutch lady 123 chocolate..sebab apa chocolate? sebab aqeel memang tak pandang langsung susu putih.


beli 1 kg, sebulan baru habes..tu pon banyak yg ke sinki.dia tetap nak nenen..budak dah besar, susu kurang.time ni la kena nipple cracked.sakitnye allah je tau.1st time kena sejak mnyusukan aqeel

masuk bulan ke2 aku kerapkan bagi FM dan alhamdulillah aqeel dah mula terima FM..bangun pagi sebelum g rumah bs dia akan mintak "nakk tutu"..balik dari rumah bs susu lagi.kalau wiken aku kira2 dari kul 8-10 ade dekat 14oz aqeel minom..hehe..sekarang 1kg susu tu tahan seminggu je..dan aqeel punye poo poo pun ok.aku assume susu ni sesuai untuk aqeel.

aqeel still bf, tapi cuma time nak tido or terjaga tengah malam..its ok la kan.maybe sikit hari lagi aqeel boleh lupe terus nenen..hehe

Monday, 14 July 2014

free gift - beg ladybug from drypers

salam, hai readers

cerita lamaaa dah.bila received pon aku dah tak ingat.tapi rasanya seminggu or 2 minggu lepas register jadi member drypers.tu pon lepas baca entry ieza..haha dasar malaysian yang suka barang free

btw, dekat situ tulis dapat sample drypers free.aku tak dapat sample, dapat beg yang super comel ni je..maybe size XL terlalu besar kot nak hantar.hahaha.


ibu kite kate beg ni kena kasik adek sbb beg kite dah banyak!
p/s : aku ngah tunggu free gift dari huggies plak..dasar!

Friday, 11 July 2014

good news

salam..hai readers

sekian lama tak de entri..dekat sebulan kot.baru arini berpeluang nak update sket.

bz katenye nak handover keje kat ofis lama, nak sesuaikan diri dengan ofis baru.hehe

alhamdulillah, dah masuk 2 minggu ditempat baru.
belum bz..baru dapat replace laptop yang laju sket dan tak diblocked blogger.
just sibuk nak install program2 yang akan diguna kat sini..

pasal abamlom aqeel pon dah lama tak update.budak bila makin besar makin banyak la akal nak tunjuk.tambah bile die tau tak lame lagi nak dapat adik..hehe

alhamdulillah3..baby dah masuk 12w kalau ikot pada scan 1st time aritu.

belum sempat bukak buku pink kat kk sebab takde cuti kat tempat baru + nak mintak time off pon malu2 lagi.haha.
takde alahan yang teruk, same macam masa mengandungkan aqeel dulu.cuma tak lalu makan nasik pon same la mcm last time..

so tu je kot nak cite dalam 1st entri selepas berehat agak lame ni..hehe.

alhamdulillah, double good news in one time.terima kasih ya allah


bloggerwidgets