permata hati ibu dan ayah

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Thursday, 28 August 2014

How to remove spam blog on reading list

salam..hai readers

terganggu napsu iolls nak berblogwalking bila ade satu blog yang asek update pasal movie terbaru..asek kua kat reading list..bila bukak link blog tu takde pon button follow..ni mesti spam! grrrr

try to remove it guna cara yang rilla bagi kat sini..tapiiii..iolls tak gigih ye nak bukak setiap link yang dah di follow..banyak gils..

ok..ape yang aku wat..aku search url blog tersebut kat google


bukak salah satu link yang google kasik, CTRL+F dan find lagi skali url tu kat link yang kite dah bukak


look for user profile


dan carilah title blog tu kat reading list..


insyallah jumpe..dah jumpe, apelagi laju2 unfollow ye..kongasam punye spammer..

ohh btw syima syaz tu pon dah guna url lain utk blog die..spammer menumpang kat url blog die yang lama..biaseeeee die tu!

Monday, 25 August 2014

hentikan bergayut di waktu malam!

salam..hai readers

tajuk atas tu sesuatu sangat kan..bergayut apa? hahaha

ni kes aqeel la yang mesti nak bergayut sebelum tido.bergayut a.k.a mengempeng..walaupun dia tau ibu dah takde susu..dah macam candu plak nenen ibu ni.. 

so mulai minggu lepas, aku train aqeel supaya tido tanpa mengempeng..bila tutup je lampu aqeel akan start cari 'tek'.. apa yang aku wat..siapkan susu sebotol..sambil dia menyusu tu aku zikir sambil tepuk2 bontot, garu2 peha dia ke..bagi dia lali..tapi kadang2 dia tetap nak nenen..cuba plak alih perhatian dia sambil cerita pasal cat, cow, frog..kalau tak jalan gak aku tido mengiring tempat lain..suruh ayahnya plak take over..amazingly aqeel akan lelap jugak tanpa bergayut..

so arini dah masuk 6 hari aqeel tak dapat candu...harap2nya akan berterusan.ibu dah tak larat nak ngiring lelama bagi aqeel ngempeng, tak larat nak tahan pedih bila aqeel menyusu..aqeel kan dah big boy sekarang :)

Friday, 22 August 2014

Open house di seminggu terakhir

salam..hai readers

pejam celik dah nak habes syawal dah kan..pasni kena tuggu setahun la baru ada open house lagi..haha.

jumaat lepas opis wat jamuan raya, ni first time la aku join jamuan2 ni kat sini.maklum la orang baru.naseb baik buat kat level ni jugak, so amek2 makanan leh duduk kat cubicle sendiri.macam2 makanan ada, naik ketat perut.hahaha.


GM bagi ucapan

iolls pemalu, amek gamba belakang2 je.haha

menu :
nasi beriani
rendang ayam

roti jala + kari
nasi impit + kuah kacang
satay
agar2 + puding jagung

ahad plak ade gathering ngan member2 opis lama.to be specific geng makan + geng lepak surau.haha

3 daripada 4 orang yang datang

masing2 dah resign dari opis lama dan keje kat tempat lain2.so amek kesempatan nak gather2.plan nak baraan raya..tapi oleh kerana 3 dari 4 orang geng tu tengah mengandung, masing2 boleh pitam kalau masak so decide gather kat kedai makan je.hahaha. kitorang gather kat ayam penyet nusantara seksyen 7

petangnya plak ada jamuan raya taman perumahan yang kitorang duduk ni.mula2 plan nak pegi birthday licha anak kak ctmah, tapi sama masa plak.asben cakap nak join open house taman tu..hidup bermasyarakat katenye..yelahhhh..saya yang menurut perintah.balik rumah perot memang tengah full lagi sebab makan ayam penyet..pegi kat jamuan tu dah tataw nak makan ape.menu plak best2 belaka.diorang gotong-royong siapkan juadah.orang kampung masak memang sedappp

menu : 
bihun / mee sup
kuih-muih
buah-buahan 
lemang + rendang
roti jala
laksa
ais-krim

yang aku sambar lemang, roti jala ngan buah2..lain2 dah takleh masuk..series kenyang!

alhamdulillah, puas dah makan makanan raya.no more mengidam :)

Thursday, 21 August 2014

Jawapan ww

Pill Box



seronok gak main teka2 a.k.a GA kengkonon ni..seronok tengok komen


tengok hafizah yang gelojoh tu.sekali 6 jawapan dia kasi..hahahaha.ngok ngek betoi..(hai mommy skip beranak 2! <lambai2 ratu>)

so takde pemenang bagi GA kalini..nenanti kite wat GA lg eh!..


p/s : GA katenye..puiii! hahaha

Wednesday, 20 August 2014

wordless wednesday

cuba teka apa ni?



yang pertama bagi jawapan yang betul akan dihadiahkan dengan barang di atas..hahahahaha



Tuesday, 19 August 2014

2nd pregnancy : 3rd checkup - MGTT test

salam..hai readers

harini dah kena wat MGTT test, walopon baby baru masuk 18w..haih, kenapa la awal sangat nak kena minum ni..

tapi sebab ade experience minum 2 kali time ngandung aqeel dulu, takde la rasa cuak sangat

macam biasa puasa dari kul 10 malam semalam.aku puasa betul2 puasa ye, tak makan, tak minum walaupun air masak..sebabnya ada orang yang cakap boleh minum tapi air masak, tapi aku tak..masa aqeel dulu pon aku puasa betol2

kul 8.30 nurse amek darah, terus kena minum air gula..masa aku masuk bilik tu dah ada 2 orang tengah minum.rasanya diorang tu dah lama..aku duduk, baca bismillah, selawat..aku teguk sekali sampai setengah gelas, berenti jap..pastu aku teguk skali lagi sampai abis.kagum yang 2 orang tu.diorang cakap lajunyaa..aku kata kalau slow2 nanti tak lalu.hahaha.belagak sedikit gayanya

so kena tunggu 2 jam lagi..time ni pun aku tengok ade yang teguk air masak.sekali lagi aku kompius..boleh ke minum air masak. accurate ke result tu nanti..bak kate fiza, kalau boleh minum air masak, macam air gula tu dibancuh lite2 la kan..betol tak..dan aku tetap tak minum air masak...tahan la sikit sebab nak result yang accurate..untuk anak jugak kan.hehe




lepas 2 jam, amek darah skali lagi..dan keputusannnya saya bebas diabetes.alhamdulillah

Monday, 18 August 2014

mengidam lontong

salam..hai readers

minggu lepas ada sembang2 ngan asben 

aku : abang, ada tak kawan2 abang wat open house?
dia : ada, minggu depan.nape?
aku : sayang teringin la nak makan lontong
dia : tapi tak sure la dia ade wat lontong ke tak

hmm..boleh je nak masak seniri, tapi yang mengidam ni nak orang lain yang masak.kames lepas kakak call kate nak datang sebab asben dia ada keje area rawang..aku ok kan je.sebab kakak dah biasa datang

jumaat aku soh asben g beli barang dapur sikit.aku selitkan jugak barang2 wat lontong

sabtu dalam kul 9.30 pagi kakak sampai..macam biasa dia mesti ada masak something.

yong : ehh ude, nanti kuakan tupperware dari beg tu.aku bawak lontong



pergh! rase nak nanges korang tau tak! macam mana dia leh tau ni.complete ngan nasi impit, sambal tumis ikan bilis..adoiii memang sayanggg sangat la kat kakak aku sorang ni..

aku sorang makan dekat 10pack nasi impit yang kecik2 tu..memang ngidam sungguh!!

Friday, 15 August 2014

2nd pregnancy : 2nd checkup - poor spacing

salam..hai readers.

semalam dah pegi 2nd checkup.malas plak aku nak cite details pasal checkup tu.haha

biasa la basic checkup je, check darah, air kencing jumpa doc..semalam kena gak sedas ngan doc sebab lambat bukak buku..marah2 kata awak kalau tak de mase nak g bukak buku pun kena checkup kat private..bila aku cakap aku g private baru die senyap.eiii!

pastu die tulis kat buku aku "poor spacing"..tak tau nak gelak ke nak sentap.hahaha

biarla poor spacing pon doc, asal anak saya sempat fully breastfeed for one and a half year
biarla poor spacing pon doc, asal anak sulung saya sehat walafiat
biarla poor spacing pon doc, kalau dah ini waktunya allah kurniakan rezeki

chill la doc, tak yah nak wat muke ketat bila aku cakap "anak sulung saya 1tahun 8 bulan"
tak yah nak angkat jari kira berapa umur anak saya bila adik dia lahir
tak yah nak suruh saya makan perancang..kalau allah nak bagi, makan la perancang hebat mana pon...tetap jadi..

Tuesday, 12 August 2014

2nd pregnancy : 1st checkup - buku merah

salam..hai readers..

akhirnyaaa..ketika usia sikecik dalam perot ni 17w 4d baru berkesempatan buat buku pink..bad ibu ni..lambat bukak buku

appoinment pukul 2ptg, jadi saya yang menurut perintah ni terpacak depan klinik pukul 2 tepat2..try bukak pintu berkunci..apekah ini..janji dicapati betol!..takpe.oleh kerana ni 2nd pregnancy dah boleh baca macam mana klinik kesihatan ni..tunggu sat kat lua..panaih aih..masuk kete on air-cond..5 minit takde..10 minit baru nampak nurse datang berlenggang sambil bawak plastik makanan.ok fine! baru balik lunch.

nasib baik nurse ni baik..senyum, pastu suruh masuk..tapi kena tunggu lagi.diorang nak solat..huuu boleyyy la..
macam biasa, kena g kencing dulu..clear sume
pastu isi buku..masa ni dah cuak2 dah ni..mesti kena berdas2 sebab lambat bukak buku..

nurse : last period bila
aku : 30 mac..tp saya irregular period
nurse : dah 18w ni..kenapa lambat bukak buku
aku : sy ade kursus ritu (tipu sunat takpe kan)
nurse : ok..sejak bila irregular period ni
aku : dari bujang lagi..anak 1st pon edd ikot scan.
nurse : owh ni anak ke2 ye..ade masalah pape mase anak 1st? (sambil belek buku pink aqeel)
aku : takde rase (konfiden!)
nurse : owh awak low hb ni..kalini kena jaga ye

nurse ingat aku ngandung 1st..nampak tak muke aku innocent..hahahaha.pastu prosedur biasa la bukak buku kan..same je macam 1st time dulu.so next checkup 14hb..nice! seminggu 2 kali aku half day! redho!



btw, untuk 2nd pregnancy document yang kena bawak
- buku pink anak 1st
- bil letrik kalau tukar alamat

itu je..dan seperti biasa aku hanya mengambil masa sejam untuk bukak buku..overall saya hepi! diberi layanan yang baik + dibekalkan 4 jenis vitamin tanpa sebarang bayaran..cukup berpuas hati walau kena menunggu lama.. :)

Thursday, 7 August 2014

2nd pregnancy : 17 weeks - belum buat buku merah

salam..hai readers

wow..dah letak ticker kat atas nun..counting2! hehe

dah masuk 17 weeks, 2nd pregnancy ni tapi aku masih belum buat buku merah! matik lah!..
kesahnya nak pegi wat buku masa 12 weeks dulu tup2 kena start keje tempat baru plak..terus la tenggelam punca macam mana nak amek cuti sebab still takde cuti.

baru2 ni boss plak yang tanya "you tak pegi checkup ke?" haa nampak dah bos nak bg kelepasan tu..moh la gunekan..isnin lepas kol la kd yang berdekatan sekalik kena wat appoinment eh kalo nak bukak buku..haihh..so appoinment dapat next monday 2 pm..

btw adek aqeel ni ibu jarang plak bercerita kan..

2nd pregnancy ni aku cepat dapat kesan..lewat period seminggu terus test..hoi lame gak la  seminggu kan..maklumlah irregular period.time aqeel dulu lewat sebulan baru positip tau..haha.ade cerita kat sini.



secara jujurnya kami belum plan nak tambah anak..tapi rezeki ni datang bertimpa2..hari yang sama asben di offer kenaikan pangkat, UPT positif..minggu yang sama aku test UPT, aku dapat better offer..apa lagi sebab untuk aku kata aku belum ready..sesungguhnya anak tu memang pembawa rezeki..kami happy dengan kehadiran sikecik dalam rahimku ini

1st scan aku buat masa 4weeks ikot saiz sac..dan 2nd time minggu lepas..baby already 16weeks




rasa nak nanges tengok anak membesar sehat dalam rahim..aku mengaku 2nd pregnancy ni aku agak lasak.aku boleh dukung aqeel, aku boleh angkat benda berat..masa aqeel dulu lesung batu pon aku tak berani angkat.

membesar lah dengan sehat ye sayang..ibu, ayah n abg aqeel loves you!

Wednesday, 6 August 2014

raya ke-5

salam..hai readers

arini nak sambung cite semalam pasal raya ke-5..raya ke-5 aku dah kena start keje.sebab aku takde cuti.yang amek 2 hari untuk raya tu pon unpaid..redhooo

pagi tu aku tengah siap2 nak g keje aqeel datang duk kat riba

aqeel : buu..buu.tikk
aku : ibu nak g work ye syg..aqeel tinggal ngan ayah ye..tokmi ngan tokbah pon ada.tengah hari nanti aqeel amek ibu g makan ye
aqeel :  *nanges*

tengah hari tu asben datang naek kete sepupu dia bawak aqeel..so kitorang terus la g lunch naek kete aku..
lepas lunch, dah sampai opis..aku pon salam2 aqeel cakap ibu nak work kejap.die punye meraung sampai keluar kete aku dengar..aku soh asben cepat2 jalan..nanti die ok.

sangkaan aku meleset..memang die ok pastu tapi tak lame..cranky sampai ayah dia fed up..kul 5.30 ayahnye call kate dah sampai bawah opis aku, aku dengar aqeel sedu2..aku tanye la nape tu..sedu ye..rupenye sedu sebab nanges punye lame! aqeel x penah nanges sampai tersedu2 gitu.terus aku turun dukung dia..lamaaa nak hilang sedu tu.asek pelukkk aku kuat2 sambil panggil buu..buu..alahai sedihnye rase.masa tu takleh balik lagi sebab office hour aku habes kul 6..layan la dia main.turun naik lift..lari2 kat lobi sampai kul 6..



aqeel sejak2 nak beradik ni memang sangat clingy ngan aku..kalau balik dari rumah bs ayah dia amek..aku sampai mesti soh dukung die..peluk2..hmm haila anak~

Tuesday, 5 August 2014

Kesah Aidilfitri 2014

salam..hai readers

blogwalking tengok ramai dah update cerita raya, rasa macam nak update jugak lah.hehe.

tahun ni turn raya pertama di taiping! over excited sangat ibu aqeel..ofkos la seronok kan, beraya kat rumah sendiri

balik taiping hari jumaat malam lepas keje.selalu perjalanan 4 jam je tapi malam tu sebab jammed jadi 6 jam perjalanan.nasib baik lah malam, so aqeel tidooo je sepanjang jalan.sempat la puasa 2 hari kat rumah mak.seronok betol dapat berbuka reramai

kesah raya pertama
aku duk kat rumah dengan kakak2 ipar aku yang ada anak kecik..orang lain pegi semayang raya.elok lepas ayahnya ke surau, aku pun mandikan aqeel.pakaikan baju melayu lengkap ngan sampin & songkok..aqeel pun kemain la happy sebab dia tengok baju dia sama ngan ayah.time tu jugak kakak ipar aku yang sorang lagi tengah pakaikan baju anak perempuan dia..so aku tinggalkn aqeel, aku pesan soh kakak ipar aku tu tengokkan jap..elok kua je dari bilik air aku tengok anak aku dah tinggal pampers je! sama dengan anak buah aku yang pempuan tu..hahahaha

aku : ehh aqeel mane baju?
k.ipar : aqeel soh bukak, die kate "nass..nass".ayeesha pon follow..

ergh! bole plak diorang tanak pakai baju..aku tinggalkan je..terus siap2.bila ayah masing2 balik, bising la sebab biar anak tak pakai baju..hahaha.

masa time nak salam2 aqeel wat perangai lagi..dia nak tido.asek nanges2 suruh bukak baju.aduhaiii.abang2 aku marah sebab belikan baju cekak musang, panas katenye.

plan raya pertama tu kitorang nak g amek gamba kat studio..sebab tahun ni giliran kat rumah mak..semua ada kecuali abang yang kat karachi tu la..tu memang tiap2 tahun pun takde.kih3

kat simpang tu ade 2 je kedai gamba, dah namanye ari raya memang penuh la kedai gamba.kitorang pegi kedai 1st..beratur kau!.aku pesan kat kakak, kalo dah sampai turn bagitau sebab aqeel ngah tido.dan jugak la setengah jam aqeel tido, bangun2 mood sangat ok.dah tak rimas ngan baju melayu dia tu.

amek la gamba reramai..pastu amek plak satu-satu family..jadinya ade 6 session la untuk family kitorang saje.dah siap semua kena keluar pilih gamba.budak kedai tu masukkan memory card dia..sekalik! takleh read weh! berasap la abang2 aku..diorang leh cakap kena amek skali lagi.bayangkan lah..another session dengan budak2 yang dah start nak meragam! memula nak cool down la jugak sebab diorang kate after dis turn kitorang, tayah beratur.tapi non hado ye..mau sangat orang yang beratur tu nak bagi kat kitorang.last2 kua g kedai satu lagi..seb bek tak ramai yang queue..tapi kena bertabah la.sebab kedai satu lagi ni agak kuno.kah3.belasah je la labu..asal ade gamba family

setengah hari raya pertama habes kat kedai gamba je!lepas tu baru la mula berjalan g umah sedara mara..

raya kedua atas jalan..kul 10.30 pagi gerak dari taiping 8.30 malam baru sampai..naik lembik dah badan aku melayan aqeel.

raya ke3 di pekan..raya ke4 balik rawang bersama family in laws..sambung beraya rumah sedara mara belah suami..dan raya ke5 dah keje..habes cerita raya..ehh tapi raya ke5 tu pon ade kesahnye jugak..panjang sangat plak dah entri ni.sambung len kali lah

lastly..selamat hari raya to all readers.maaf zahir dan batin.

gamba ulang tayang je la uolls! ini je yang elok.haha

bloggerwidgets