permata hati ibu dan ayah

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Monday, 22 September 2014

Aqeel : my big boy

salam..hai readers


He's a big boy now

ibu tau aqeel dah besar bila

- aqeel boleh lelap sendiri tanpa perlu ibu tepuk2
- aqeel pakai selipar dari dalam car ibu, so that ibu tak payah dukung aqeel bila sampai kat rumah bs
- aqeel datang selamatkan ibu bila ayah usik2 ibu

ibu tau aqeel dah ready nak jadi abang bila

- aqeel selalu kiss perut ibu sambil panggil baby2
- aqeel  dah tak mintak nak nenen bile ibu cakap nenen untuk baby

tapi..

- aqeel still jeles kalau ibu pegang or peluk baby lain
- aqeel still nak tido rapat2 dgn ibu, dapat tido kat lengan pon aqeel rela
- aqeel still mintak ibu dukung walaupun sekejap

its ok sayang.take your sweet time as my only baby in the house.
bila aqeel dah ada adik nanti pon sayang ibu kat aqeel tak kan berkurang

p/s : touching sangat bila aqeel tersedar malam2 cari ibu, mata tertutup, mulut panggil buu..buu.mungkin mencari guna bau kot..hmm


Friday, 19 September 2014

2nd pregnancy : 5th checkup - Hb dah naik!

salam..hai readers

jumaat minggu lepas dapat call dari kk kate kne datang hari isnin sebab darah yang diorang amek bulan lepas, takleh guna.apekah? dah la isnin satu lagi ade checkup jugak sebab low hb..memang nak skaliguskan je lah..idok ler aku nak ngulang banyak kali

agak lama gila duk kat kk kalini..dekat 3jam!.nek lenguh buntot mak hincik.

macam biasa amek darah, air kencing..dari lab tu aku dah pandai baca result..nampak hb 11.5.wow rase nak melompat.seminggu lepas hb 9.7..ni penangan iberet folic dengan jambu batu kot





aku sampai rase muak tengok jambu batu.haha.hari2 duk makan jambu batu..iberet folic by the day checkup tu baru 2 bijik aku telan..mungkin jugak pasal pil tu.legaaa sangat. nurse pon terkejut tengok hb naik cepat.huhu..masa aqeel dlu hb awal2 je jejak 11..pastu non hado..moga hb ni kekal la kat tahap 11..aminn..

Wednesday, 17 September 2014

2nd pregnancy : Kulit kering & scan gender baby

salam..hai readers

oleh kerana  fiza ingatkan aku yang aku tak citekan pasal pembawakan kali ni kat blog, meh la aku cite sket.haha.ade ke orang kesah? ade ke?

pregnant kali ni dah masuk minggu ke 22..jarang2 kena simpul biawak.time aqeel dulu boleh kate tiap malam kena.isk3.tapi preganant kalini kulit jadi kering sesangat.pastu mata sokmo jadi gatal2.bile tenyeh2 maka merah la ia



memang takde seri langsung yang tinggal..ape makna tu? haaa baby girl kah? hahah verangan.uolls doakan mulut ai masin eh.kih3

pegi jumpe gynea die kate tu biasa..pembawakan.nanti pas besalin ok la..huii ade lg 4 bulan muke kering gini.redhooo

oh btw, jumpe gynea sebab nak scan baby.hb low menjadik alasan kukuh untuk menggoda incik asben..sebenarnya niat dihati nak nengok gender baby.boleh la beli sket2 barang ke arah pink ke biru

oleh kerana niat dihati tak same dengan alasan yang dibagi kat asben merase la baby rapatkan dua2 kaki..fadan mukes! 




dan cite la kat doc tu pasal hb low..doc pon cite la effect2 terhadap baby n ibu..terbulat2 mate asben iolls bila sampai part rahim mungkin kena buang kalau pendarahan tak stop. aku lek2 je sebab memang tau..doc suggest amek iberet folic. dan kebetulan esoknye ade checkup kat kk.bleh la tengok keberkesanannya..asben tanpa banyak soal terus bayar je bil.kih3.risau sangat la yu ni bang

jadinye kena la tunggu hujung bulan depan wat 4d nak skodeng gender adek aqeel

Monday, 8 September 2014

2nd pregnancy : 4th checkup - Low HB

salam..hai readers

aku ni start dari zaman ngandungkan aqeel lagi ade masalah low hb.maybe kalau tak ngandung pon hb aku low tapi tak tau sebab tak penah check darah kan

arini ada monthly checkup kat KD..checkup macam biasa tapi bila time nurse bagitau result hb aku, terbulat2 bijik mata..adoii makin turun.9.7 je uolls.

so kena la berleter, soh banyakkan makan vitamin c..seafood.alahai..i know all that things nurse.saya kan dah ade experience.ceh! belagak.belagak tapi hb makin rendah..pecite!

dah tak memasal kena g checkup every 2 weeks.rasakan!..so dalam 2 minggu ni kena betul2 jaga makan laa..jambu batu, kismis, kurma, prune, orange juice,kerang..haa 2 minggu lagi tengok mau tak naik HB ni..biaseeee die tu.makin turun je!


Wednesday, 3 September 2014

panggilan di rumah

salam..hai readers

arini jom kupas isu nama panggilan untuk anak2 kat rumah..kupas katenye..hahaha

ni gara2 aku terbaca kat group nama-nama indah yang bermakna..standard la kan.start tau ada baby dalam perot mulalah operasi mencari nama..terjumpa group ni.baru2 ni ada satu member post pasal panggilan "along, angah, adik"..bila ada panggilan camtu maka hilanglah maksud nama-nama indah yang kita dah bagi kat anak kan..

bila dipikirkan2 ada betolnya jugak..tapi panggilan2 tu pon untuk tunjuk rasa hormat kan.

aku : abang nanti baby lahir nak panggil apa kat aqeel?
dia : panggil aqeel la
aku : kang adik die pon panggil aqeel
dia :  ok panggil abang aqeel..still ade maksud..abang yang berakal

betoi jugak kan..so yang 2nd ni pon kte start panggil nama dulu..once dah ade adek lagi nanti baru letak abang/kakak kat depan..gitewww.yang 2nd tak kua lagi die dah pikir yang 3rd.hahaha

balik pada topik along, angah and so on tu..rasa takde masalah kot.cuma bila kita panggil dia hari2 tu dah takde makna la..apa yang kita sebut tu kan satu doa.

Tuesday, 2 September 2014

Aqeel : mengutip & membaling

salam..hai readers..

lemau2 je nak start keje rini..maklumlah dah cuti 3 ari khenn.so meh la aku ceritakan apa yang aku nampak selama 3 ari duk rumah dengan aqeel

1st mengutip dan masuk mulut..aku ingatkan benda ni jadi kat baby2 je.ye aqeel dulu pon penah lalui fasa mngutip dan masuk mulut ni.tapi masa tu die boleh mnyusur je..so area yang die leh cover pon kecik je.senang la kite nak control.sekarang di usia aqeel 1 tahun 9 bulan, menjadi2 plak akal kutip benda dan makan ni..tapi satu je aqeel ni..bila dia masuk benda dalam mulut, dia tunjuk kat kite sambil sengih..means dia tak telan..awak ingat lawak ye aqeel..awak ingat ibu nak gelak?

satu lagi..ayahnya kalau nampak aqeel masukkan benda dalam mulut..suka sergah.pastu kalut2 korek mulut dia..aku risau kot tertelan je sebab terkejut kena sergah kan.aqeel penah masukkan syiling, peluru nerf, kertas dan macam2 lagi lah dalam mulut..geram tau tak!

2nd membaling..ha yang ni aku tau memang perangai budak nak masuk 2 tahun ni kan..kalau die tengah pegang something and kite try nak mintak..cepat2 dia baling..kepala aku ngan ayah dia macam dah immune kena baling ngan botol susu..

semalam, dia ketuk2 mug kat kabinet tv..slow2 aku cakap kat asben..abang, cepat amek mug tu..elok aku cakap gitu..pangg! dia baling ke lantai..pecah berderai..naseb dia baling ke lantai..kalau baling ke kepala?
pelepek ayah aqeel pukul tangan dia..sebek! laju2 peluk ibu tapi tak nanges.anak kena pukul ibu rasa sakit.drama tau! aku tak setuju lah asben pukul tangan aqeel tu..siann dia..budak, bukan dia paham.tapi asben cakap bia dia tau rasa sakit dia tak wat dah..huh! 

p/s : ok..entri tanpa gamba memang tak menarik kan? thanx la eh pada yang sudi baca sampai habes tu..haha
bloggerwidgets