permata hati ibu dan ayah

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Thursday, 30 October 2014

2nd pregnancy : 7th checkup - MGTT test + 1st scan

salam..hai readers

kelmarin dah pegi untuk 7th checkup merangkap 2nd MGTT + scan baby sebab dah 28weeks.hehe

MGTT cam biase..pose dari pukul 10 malam..tak makan tak minum..kali ni lapar subhanallah!..kriuk2 perot menunggu pagi..

sampai klinik pukul 8 tapi kul 9 baru amek darah 1st! adoiii slow!.
part minum air gula tu takde masalah..2 kali hirup je..hahaha. (angkat kening sket kat fiza!).

lepas minum air gula, g makmal check urine, jumpe nurse pastu jumpe doc..happy3 sebab nak scan baby.
tapi..kalini dapat doc sangat3 tak friendly...bayangkan sepanjang masuk bilik doc tu die senyap je..uk tak ek tak..
aku ingatkan leh la jugak nak tanye gender baby..dah gitu doc nye..malas plak aku..start scan, skrin tu sah2 hadap doc kan..ade dalam 10 minit gak die scan.dalam tu ade sorang lagi doc pelatih..2-2 cam syok sendiri cakap..aktifnya baby..tengah isap jari..tapi bukan cakap ngan aku ok..diorang cakap berdua! hellow..tu perot aku kot.ape salah ko bermanis mulut sembang ngan aku.eiii

lepas siap sume, tunggu untuk amek darah lepas 2 jam. + kena amek darah for the 3rd time untuk kumpulan darah..ni lagii 1 hal wat aku marah.mane la hilang darah aku yang 2 kali sebelum ni..huh!

dan hasilnya..saya bebas diabetes.alhamdulillah




btw iolls cam tak kesah sangat bab scan ngan doc klinik tu sebab ahad ni dah ade appoinment ngan miss jezz untuk scan 4d baby.yay!..masa aqeel dulu pon guna khidmat 3d 4d scan ni.ada cite kat sini.

harap2  ahad ni adek aqeel tunjuk la bebird or flower ye.ibu nak start beli baju ni..ececey..saje je ibu tu

Wednesday, 29 October 2014

2nd pregnancy - Baby Checklist on 28 weeks

Diapering

Newborn Diapers - 2 pack : Pending
Diapers Wipes -  2 bottle /  2 travellers : Pending
Changing Mat - 1 : Done
Tissue - 3 box : Pending
Detergent - 1 : Pending
Napkin - 1 set : Done
Safety Pin - 1 set : Done
Nappy Liners - 1 box : Pending

Care & bathing

Toiletries - 1 set / travellers Pending
Towel - 2 Pending
Wash Cloth - 1 set Pending
Cotton Bud / Cotton Balls - 1 pack Pending
Nasal Aspirator : Done
Bathtub : Done
Minyak  Yuuyee Pending
Thermometer : Done
Nail Clipper - 1 set Pending
Tuam Baby - 1 : Done



Feeding

Avent Bottle with teat - 2 : Done
Storage Bottle / Plastic : Done
Breastpump : Done
Bottle & Teat Brush Pending
Nursing Pad Washable - 5 Pairs : Done
Nursing Pad Disposable - 1 box Pending
Bottle Cleanser Pending
Bottle Drying Rack Pending

Baby gear

Short Sleeve + Long Pants - 3 pairs Pending
Long Sleeve + Long Pants -  3 pairs Pending
Short Sleeve + Short Pants - 5 pairs Pending
Rompers - 5 Pending
Mitten & Booties - 6 pairs Pending
Barut - 10 : Done
Bib - 2 : Done
Socks - 6 pairs : Done

Nursery

Mattress - 1 set : Done
Bedding Set - 1 set Pending
Blanket with Hooded - 1 Pending
Receiving Blanket - 2 Pending
Mosquito Net - 1 : Done
Drawer for baby Gear Pending
Playpen : Done

Travelling / extra

Car Seat Pending
Diaper Bag Pending

For Ibu 

Sweater - 1 : Done
Maternity Pad - 1 pack Pending
Normal Pad - 2 pack : Done
Socks - 2 pairs Pending
Confinement Set Pending
Slipper - 1 pair : Done
Kain Batik - 3 Pending
Disposable Panties - 2 set Pending
Bengkung : Done
Tungku : Done

still banyak yang pending sebab menunggu pureen warehouse sale.hahaha.tak rushing sangat membeli kalini sebab yang abg aqeel punye banyak yang elok2 lagi. untuk adek belikan playpen sebab risau kalau letak baby kat bawah or atas katil abangnye melompat2.kih3



Thursday, 16 October 2014

Aqeel : bercakap + mimik muka

salam..hai readers

aqeel bercakap memang champion sangat dah sekarang ni.tapi still sepatah2.takde la wat ayat panjang2.tapi dia sangat suka bercakap sambil wat mimik muka..dari tak paham apa dia nak cakap, terus paham.

ibu : aqeel, pegi amek botol susu.ibu nak wash
aqeel : bilik?
ibu : ha la.  tadi kan aqeel bo bom dalam bilik
aqeel : (berlari2 datang kat ibu)..tadek..tadek! --dengan kening kerut, pusing2 tangan
ibu : ok.bia ibu amek -- ibu jumpa bawah bantal
aqeel : haa..haa.ayah wat! -- goyang2 jari telunjuk

hahaha.rasa nak geget ok jari dia!..

ni plak jadi pagi semalam. aqeel punggah handbag ibu jumpa list barang nsk

aqeel : bu..wak mah mak (ibu..bawak g rumah mak) -- sambil lipat2 list tu buh dalam poket
ibu : nak watpe aqeel..tak payah la
aqeel : kaun!
ibu : -- blur sebab dengar macam ground..kalau ground tu maksud playground
aqeel : tu...we..ge..pat.me..nam..juh..pan -- sambil menerap

owh count!..ya allah anak, ibu tak sedar pon banyak dah words yang aqeel leh sebut

seriously aku jadi risau bila orang cerita anak2 yang belum pun cukup 2 tahun dah pandai mengira, pandai abc.anak aku? maybe sebab aku kurang masa untuk ajar dia 1 by 1..tanpa sedar dia absorb apa je yang aku ajar tak kira masa..aku ajar mengira time dia tgh sibuk2 simpan ball..aku ajar colours guna stacking toys dia..aku ajar kenal animals dari apa yang dia nampak.dan alhamdulillah by umur die 1y10m aqeel dah recognised general colours, mengira sampai 8, recognised general animal..ni dah cukup membanggakan aku.seorang ibu yang hanya ada 4 jam je masa bersama anak on working days + full 2 days at weekend..


membesar lah dengan sehat dan cerdik sayang!

Wednesday, 15 October 2014

Hadiah Merdeka Lucky Draw by Ainul Mustafa

salam..hai readers

harini dapat hadiah merdeka lucky draw dari ainul mustafa..dapat brooch besaq uolls..feeling lucky! hehe


p/s : hutang 1 lagi entri hadiah ga..huhu.dari blog intan berlian..

Monday, 13 October 2014

2nd pregnancy : 6th checkup

salam..hai readers

harini pegi checkup untuk kali ke-6..checkup biasa je..

- berat naik 2.6kg dari bulan lepas
- hb naik lagi jadi 11.8
- bp, baby semua ok..alhamdulillah

dalam banyak2 benda, paling ditunggu2 mestila result hb.dah sebulan makan iberet folic tanpa culas.alhamdulillah nampaknya serasi sebab hb makin ok.masa ngandungkan aqeel dulu hb memang duk paras bawah 11 je.sadis sangat rasa.sampai lepas bersalin pon doc still nak check hb. so bila nurse cakap..hb awak 11.8.bagus sangat dah ni. i give her a very big bright smile!



malam semalam pulun makan jambu batu.hahaha.ngelat sangat! nak checkup baru makan jambu batu.punye takot hb turun.

so next checkup 28 oct...masa tu dah 28w.kena repeat scan + 2nd mgtt.haih! kena lagi minum air gula..takpe2.iolls wat lek wat pis je..pengalaman banyak uolls.hahaha. 2 kali time aqeel, so 2 kali jugak untuk adik aqeel.adil giteww.
bloggerwidgets