permata hati ibu dan ayah

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Wednesday, 26 November 2014

2nd pregnancy : 9th checkup

salam.. hai readers

semalam checkup untuk ke-9 kalinya..checkup biase je kat kd


berat : naik sekilo

hb : 11.0
lain2 semua ok

so tanya la nes

aku : nes, kepala baby dah kebawah ke?
nes : aritu scan tak tanye doc ke?
aku : tak..doc tu senyapppp je.tak bagitau pape pon.tapi saya ada scan 4d..baby tak pusing lagi
nes : owh..awak sebagai patient ada hak tau nak tanya condition baby.kalau dia senyap awak tanya la
aku : malas la nes. die macam marah2 je
nes : --rasa2 perot-- kalau guna tangan ni saya dapat rasa baby dah pusing ni.takpe nanti 36w ada scan lagi awak tanya ok?
aku : ok..kalau doc lain la

haha.aku memang malas kalau doc yang jenis senyap tu.pastu bunyi cam nak marah2 je.dah ko kenape? stress keje? dah memang keje ko kot..haih

alang2 ada checkup aku tanyakan skali checkup aqeel 2 tahun.aqeel last checkup time setahun setengah.lepas tu aku plak start check perut, terus aku lupa pasal aqeel.ada sekali aku tanya nes die cakap lepas habes cucuk dah tayah datang klinik..semalam lain plak citenye

nes  : awak boleh je bawak anak lepas setahun setengah untuk checkup.just untuk tau perkembangan die normal ke tak
aku : tapi nes, dlu anak saya checkup klinik lain, sebab sy baru pindah
nes : takpe kite bukak buku baru kat sini..bila dia 2 tahun?
aku : hujung bulan ni
nes : ok awak bawak dia sekali time awak cek perot 2 minggu lagi.kita bagi ubat cacing

pulakkkk..jadinye aku akan bawak la aqeel 2 minggu lagi untuk timbang berat, ukur tinggi n makan ubat cacing.get ready aqeel! jangan notty2!. next checkup 9 dec..

Monday, 24 November 2014

Monday, 17 November 2014

Giveaway Special Mama & Bayi bernilai RM 750.00

salam..hai readers..lamaaa dah tak join ga..kalini rasa nak join sebab hadiah lumayan uolls!. nak tau hadiahnya apa? klik gamba bawah ni eh


untuk giveaway ni, meh nak ceritakan sendiri pengalaman menyusukan Aqeel Suhayl selama setahun 6 bulan..kenapa tak sampai 2 tahun? sebab ibu aqeel mengandung pulak.hehe

untuk sampai setahun 6 bulan tu bukan mudah ye kawan-kawan.tambahan untuk ibu bekerjaya.kena pastikan stok cukup untuk keperluan anak masa kat rumah babysitter.

sampai satu tahap, masa sebelum umur 6 bulan aqeel perlukan 30 oz ebm untuk bekalan kat rumah babysitter. tapi alhamdulillah susu still cukup

apa yang dilakukan untuk pastikan susu cukup?
- jaga makan. means makan makanan berkhasiat, makanan penambah susu.no diet at all.tak diet pon badan tak gemuk.hehe.tu kelebihan ibu menyusu.sebab penyusuan membakar kalori
- pump secara berjadual. kat ofis pastikan dapat 3 session pump.
- selalu kosongkan breast. lepas direct feed pon boleh pump
- banyakkan minum air kosong.
- sentiasa ceria dan berdoa untuk susu yang banyak.

dalam nak pastikan susu cukup tu, kita kena la ada gadget2 penyusuan ni.dan saya akui, saya pengguna tegar autumz..dari beg pump, storage plastic, storage bottle, ice pack.hehe. bergaya sungguh rasanya sandang beg pump. rasa macam bawak handbag mahal.hahaha


beg-beg ke ofis sejak 2 tahun lepas. handbag + beg pump + beg laptop.dan sekarang beg pump tu sedang berehat dalam stor 

untuk anak kedua ni memang dah tanamkan azam nak susukan sampai 2 tahun insyallah. sebab seperti yang kita semua tau banyak kebaikan susu ibu ni. untuk aqeel, kesan yang saya nampak dia :
- jarang demam. antibodi kuat
- sehat. berat badan naik ikot graf.setiap kali checkup, nurse happy sebab tengok baby sehat. boleh tengok berat aqeel naik setiap bulan dekat aqeel suhayl progress kat sebelah ni :)
- tiada masalah kulit.
- bijak.cergas (semua ibu akan cakap anak bijak dan cergas.haha)
- dan yang paling best..anak sangat2 manja dengan ibu.


inilah anak yang mendapat khasiat terbaik susu ibu tu :)

harapan untuk giveaway ni mesti la nak menang tempat pertama..boleh gantikan breastpump yang sedia ada..paling tidak pon dapat mana2 produk autumz dah cukup buat saya happy!.

semoga ada rezeki untuk adik aqeel..aminn

Monday, 10 November 2014

2nd pregnancy : 8th checkup

salam.. hai readers

harini masuk 30w dah adik aqeel..+/- 10w to go..hehe tak sabar plak rase nak gomol2 baby ni..
badan pon telah membesar dengan jayanya..haha tapi checkup kalini berat naik 1kg je untuk sebulan.ok sangat la  tu.hehe

checkup harini biase2 je..hb naik lagi jadi 12..aku dah skip2 makan iberet folic.patotnye sebijik sehari..sekarang aku makan selang sehari.nampaknya hb still maintain.cuba taknak bergantung sangat dengan iberet

benda2 lain.hmm nose bleeding pon dah takde.aku pon tataw ape penyebab nose bleed ritu..dan ape yang buat darah tu berenti..
kulit muka yang kering dan mengelupas pon dah ok..kulit dah licin balik..tinggal bekas2 cakaran aqeel je.haha.budak tu  gurau kasar sekarang..

overall at 30w aku still ok..sama macam mengandungkan aqeel dulu.



p/s : after 30w, akan ada checkup every 2 weeks..adoii..malasnye rase!

Friday, 7 November 2014

redeem : digital thermometer from huggies

salam..hai readers

kalau sesape yang anak pakai huggies dry saiz m bleh la redeem thermometer ni




cari punye cari barcode untuk saiz m ade la 6 keping! seb bek cukup..terus redeem.hahaha gelojoh!




hantar 29 oct..5 nov dah dapat thermometer..good2! agak pantas service nye.

p/s : saya ibu yang suke barang free..jumpsuit yang atas tu pon dah dapat..tengah tunggu mitten n booties.hahaha


Thursday, 6 November 2014

Aqeel : virus infection

salam..hai readers

baru 2 hari dapat tengok aqeel aktif balik macam biasa.senangnyaa la hati..dekat 6 hari jugak aqeel cirit-birit + muntah..

ceritanya bermula hari kames minggu lepas.masa amek aqeel bs bagitau aqeel muntah lepas makan lunch.aku ingat2 balik, aku bekalkan bubur daging..dan bubur tu aku masak malam sebelumnya..tak mungkin bubur tu tak elok.so balik2 rumah aqeel mintak susu.dalam pikiran aku, mesti anak lapar ni sebab tadi dah muntah..elok je dia habeskan 9oz susu..bluwekk..habes kua balik sebotol susu.dengan aku skali bermandi muntah..angkat masuk bilik air, aqeel macam nak tumbang plak..lembik2 kaki sebab dia cuba nak keluarkan muntah tu.

dah lembik anak ibu

aku dah mula gelabah sebab ayah aqeel memang akan stayback kat opis sampai kul 12 dari ari selasa sampai kames.call asben tanye bleh balik tak bawak aqeel g klinik, kalo tak boleh aku nekad bawak sendiri aqeel.tak sanggup tengok anak gitu..

sementara tunggu ayah balik ade dekat 3 kali aqeel muntah + 2 kali cirit.terus bawak g klinik..masuk ubat tahan muntah ikot buntot..doc bagi smecta, ubat tahan muntah dengan ubat elak dehydrate yang macam aiskrim tu.balik tu aqeel dah lena.aku pikir maybe ubat tu dah bagi kesan.so ayah aqeel decide nak g opis balik settlekan keje yang belom siap.masa tu dah kul 11.aku takleh nak lelap..dalam tido tu 3 kali aqeel cirit..dan dia hanya request nak air masak..allah menitik air mata tengok anak minum air masak macam lapa sangat..dan malam tu kami gilir2 tukarkan diapers, tukarkan baju tiap kali aqeel cirit or muntah

ari jumaat aku tetap kne keje..sebab takde cuti..rasa bersalah kat anak tapi positif pikir takpe..ibu bekal ubat..malam jumaat tu tengok aqeel dah ok cket..sebab bs bagitau die ade makan nasi lembik + sup..tapi malam tu tetap muntah ngan cirit..

muka dah start cengkung..sedih tengok

sabtu plan nak bawak aqeel g zoo terpaksa cancel.dan kitorang ke rumah kakak aku dengan tujuan aku nak wat exam online ptd.rumah kakak ade unifi..so rasa laju sket..dari petang bawak ke malam aqeel asyik muntah, cirit..abg kakak suggest bagi minum 100plus edge..elak dehydrate..abg kate mase anak dia muntah2 dulu pon doc private suggest minum 100plus edge ni.memang itu je yang aqeel minum..tapi 10 minit skali mesti muntah.aku wat jugak exam untuk bahagian 1..masuk bahagian 2 dah tak tenteram hati..anak meragam..ayahnye plak sibuk tengok bola..sakit plak hati.terus tutup laptop..maka kelaut lah exam ptd ku demi anak.try tidokan aqeel..sebelum masa tambahan bola tu aqeel dah pon lena.dalam lena tu pon die still cirit.



pagi esoknya aqeel bangun2 terus terhuyung hayang cari toys..aku biakan je dia munggah.nampak dah sihat sket..pagi tu pon ade app ngan jezz nak scan baby..masa kat umra aqeel dah aktif berjalan.lega sangat hati..makan roti gardenia tu dekat stgh bijik..kira berselera dah la..tapi susu still takleh minum..muntah dah takde tapi still cirit..malam tu aqeel mintak susu..aku bancuh susu cair je..5oz air + 1 scoop susu..dah siap2 lapik dengan changing mat tempat tido aqeel takot die muntah.tapi alhamdulillah tak muntah dah..lega!

isnin ayah aqeel plak sakit perot..doc kate jangkit dari anak sebab masa kte uruskan muntah cirit anak tu, kte tak basuh betul2 tangan..selasa ibu + ayah plak cerry berry..aduhaiii..nek lembik satu badan.bila anak dah sehat, ibu ayah tak sehat..memang sakit kepala nak layan dia.

alhamdulillah ibu n aqeel dah betol2 sehat..ayah aqeel, still mc.sang somi tu memang jarang sakit..tapi skali sakit susah nak baik..dan yang aku perasan dia ni akan sakit lepas final piala malaysia, bila pahang menang..hahaha..sama macam tahun lepas.

cepat sehat ayah aqeel!

Monday, 3 November 2014

2nd pregnancy : 4D scan with jezzlyn @ umra seksyen 13

salam..hai readers

sebelum cite pasal aqeel yang muntah + cirit-birit tu, meh nak cite pasal 4d scan hujung minggu ritu.
macam biasa buat appoinment kat 3d 4d scan.sama macam aqeel dulu..hehe.masa pon amek masa yang sama..11.20 pagi.dengan tujuan yang sama.nak tau gender baby

sampai kul 11.20 tepat2.pilih umra sebab dah penah datang sebelum ni.so senang dah ada card.
wat basic checkup, timbang berat, check bp, urine test pastu tunggu la nak scan..dekat 11.40 baru jezz panggil.tanjat iolls tengok jezz pon pregnant.hahaha.mase scan aqeel dulu die single lagi rase

start lah scan..

jezz : ok kite ukur yang basic2 dulu ok..kepala, tulang belakang, kaki, tangan..tapak kaki! panjang la anak yu ni.blaa3
jezz : ok overall semua mengikut minggu.just lebih 2-3 hari.tu biasa.jom kite tengok baby tengah buat ape..aik kenapa asek pandang bawah je ni..pemalu
aku : pemalu macam mak dia..puii! haha



jezz: ok abang nak adek girl ke boy?
aqeel : boy
aku : dia akan amek word yang belakang je..hahaha
jezz : haha ok.come kite tgk..

debor2 iolls 

jezz : ni peha dia..tengok ni! satu burger, 2 burger
aku : (blur..mende ape burger!)





















































jezz : so she's a girl!..daddy's new girlfren..
aku : err..betul2 ye ni jezz?
jezz : yes! 100% mommy
aku : yay!

dan scan tu diteruskan utk 20 minit seterusnya..meleleh jugak air mata aku tengok baby kalini..sebijik macam abang aqeel..pipi tembam, hidung, bentuk bibir..alahaii ibu tak sabar!
aqeel plak sekejap2 tengok perot ibu..die pelik agaknya, baby dah macam kat luar tapi takde.hahaha

keluar2 dari bilik scan

aku : yay abg..next raya syg pakai baju same la ngan baby..abg ngan aqeel
dia : ehh over sgt ibu ni.lambat lagi raya oi! wekap syg..wekap!
aku : kuangajaq!
dia : terer tak abg..abg saje je bagi girl.wat teman syg masak..aqeel dah teman ayah main bola
dia : wateva bang!

lepas tu macam bese ade review ngan doc..bayar bill dan settle.

so tekaan orang2 sekeliling salah lagi kalini..orang teka aku ngandung boy.sebab selekeh.muke lesu je..baby girl pon tanak ngan aku..sampai menangis..aku syak bukan sebab aku ngandung girl..mungkin sebab muke aku yang lesu tu scary sangat kot.hahaha

overall aku puas hati untuk sesi scan kalini ngan jezz..satu print out muka baby + cd gamba n video for rm120.ok sangat lah kan.3rd baby nnti pon nak guna khidmat 3d 4d scan lagi lah..hahahaha.ibu! bukan kate nak stop jap ke lepas dapat sepasang.kih3..stop jap..bukan stop selama2nya...ye dak?

bloggerwidgets