permata hati ibu dan ayah

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Tuesday, 30 December 2014

2nd pregnancy - Baby Checklist on 37 weeks

Diapering

Newborn Diapers - 2 pack : Done
Diapers Wipes -  2 bottle /  2 travellers : Done
Changing Mat - 1 : Done
Tissue - 3 box : Done
Detergent - 1 : Done
Napkin - 1 set : Done
Safety Pin - 1 set : Done
Nappy Liners - 1 box : Done
Diaper Caddy - 1 : Pending


Care & bathing

Toiletries - 1 set / travellers : Done
Towel - 2 : Done
Wash Cloth - 1 set : Done
Cotton Bud / Cotton Balls - 1 pack : Done
Nasal Aspirator : Done
Bathtub : Done
Minyak  Yuuyee Pending
Thermometer : Done
Grooming Set - 1 set : Done
Tuam Baby - 1 : Done



Feeding

Avent Bottle with teat - 2 : Done
Storage Bottle / Plastic : Done
Breastpump : Done
Bottle & Teat Brush : Done
Nursing Pad Washable - 5 Pairs : Done
Nursing Pad Disposable - 1 box : Done
Bottle Cleanser : Done
Bottle Drying Rack : Done

Baby gear

Short Sleeve + Long Pants - 4 pairs : Done
Long Sleeve + Long Pants -  4 pairs : Done
Short Sleeve + Short Pants - 5 pairs : Done
Rompers - 5 : Done
Jumpsuit - 3 : Done
Mitten & Booties - 3 pairs : Done
Barut - 10 : Done
Bib - 2 : Done
Socks - 6 pairs : Done

Nursery

Mattress - 1 set : Done
Bedding Set - 1 set : Done
Blanket with Hooded - 1 : Done
Receiving Blanket - 2 : Done
Mosquito Net - 1 : Done
Drawer for baby Gear : Done
Playpen : Done

Travelling / extra

Car Seat : Done
Diaper Bag : Done

For Ibu 

Sweater - 1 : Done
Maternity Pad - 1 pack : Done
Normal Pad - 2 pack : Done
Socks - 2 pairs Pending
Confinement Set Pending
Slipper - 1 pair : Done
Kain Batik - 3 : Done
Disposable Panties - 2 set Done
Bengkung : Done
Tungku : Done


by 36weeks dah siap basuh semua baju bajan..



dan by 37weeks dah siap beg hospital..huuu lega rasanya :)


Monday, 29 December 2014

2nd pregnancy : 13th checkup

salam..hai readers

masuk minggu ke 37..checkup dah jadi seminggu sekali..huii malas betol rase




semua ok..kalau tak bersalin by 19 jan baru kena jumpe doc plak.harap bersalin la sebelum due or kalau lepas due sehari dua ke takpe la..jangan sampai kena induce plak.huhu

alhamdulillah pregnant kali ni tak banyak masalah sangat.time aqeel dulu 36w, 37w dah kena pegi HSB..kaki pon tak bengkak..mungkin sebab hb ok.bak kate nurse tadi, "tak  kan bengkak dah ni sebab dah 37w..baby ke2 dah pandai jage makan ye sebab tu kaki tak bengkak".kih3.idok pon nes..ai hentam je makan ape yang teringin.tapi mungkin pregnant kalini suke nau berjalan..

nes dah tanye pasal perancang..adoi ai is lemah kalau tanye pasal ni..

nes : ok..lepas ni nak pakai perancang ape?
sy : err implanon kot
nes : saya taknak kot2..saya nak satu jawapan
sy : ok implanon
nes : good! nanti lepas bersalin terus pegi unit o&g mintak app untuk pasal implan

gitewww..risau ai ngandong lagi tahun 2016 la tu..eleyyyy.

Tuesday, 23 December 2014

2nd pregnancy : 12th checkup - MGTT test

Salam..hai readers

post semalam ade cite arini kena wat mgtt lagi skali sebab berat naik 2 kilo dalam mase 2 minggu..huh!.

oleh kerana dah 2 kali minum air gula dan result ok..langsung takde kerisauan ye kawan2.
puasa dari kul 10 mlm..pegi KK dan amek darah for the first time pukul 8.45 pagi..bacaan 4.7.

lepas 2 jam..10.45..nes amek darah sekali lagi..dan resultnye..7.7 uolls..terbulat mate ai tengok result.
nes pon terkejut asal tinggi sangat ni..sebelum2 ni 5.4,5.5 je..waaaa




tapi nes cakap takpe..7.7 normal lagi.tak payah buat bsp.adoi rase nak sujud syukur wey.aku bukan ape..dah la takde cti.kalo kne wat bsp bape banyak lagi unpaid leave aku kena amek..legaa~

hinsap jap aku..aku rase sebab lately aku suke nau makan fast food la..haih! pasni kena berjaga2

Monday, 22 December 2014

2nd pregnancy : 11th checkup - 2nd scan

salam..hai readers

harini baby dah masuk 36weeks..wow cepatnya mase berlalu..sebulan je lagi nak sampai edd.

so pagi tadi checkup untuk 36weeks..
pagi kena pegi klinik desa dulu.wat basic checkup..dan yang bestnye HB : 13.0.wow sangat.nes2 sekali bersorak.kah3

pastu pegi plak klinik kesihatan untuk scan.alhamdulillah everythings was fine.kepala baby dah kebawah, uri di atas..berat baby dah 2.83kg..hmm kalah abang dah ni dik..aqeel dulu 36w baru 2.3kg.ni agak2 full term dan kot 3 kilo lebih.huhu

tapi yang tak bestnye berat ibu naik 2kg dalam mase 2 minggu..so doc suh mgtt sekali lagi! ohmaiii..benci! lebih memilukan mgtt tu esok.hahaha.3 kali uolls pregnant kalini minum air gula..champion sangat awak dik.




Wednesday, 10 December 2014

Hadiah 1st GIVEAWAY ~ Sayang Anak ~ by MamaMuiz

salam..hai readers

haritu ade join 1 giveaway by huda..join pon sebab GA tu super simple + tertarik dengan hadiah yang ditawarkan kalau menang..set sayang anak shaklee..

dan awal minggu lepas huda umumkan pemenang..tanjat iolls.memang rezeki abang aqeel la.

hari jumaat dah sampai hadiahnye..



timekaseh huda sebab anjurkan GA ni :)

Tuesday, 9 December 2014

free gift : rompers & mitten and booties from huggies

salam..hai readers

menjadi ibu yang suke barang free harus la aku daftar ape saje yang boleh dapat barang free.kah3.

kalini dari huggies plak..5 bulan lepas daftar huggies club untuk dapat rompers..dapat lame dah pon



bulan lepas daftar untuk huggies hijau plak untuk dapat mitten n booties.hahaha.dan semalam selamat sampai



p/s : bukan tak mampu nak beli tapi kalau sekadar daftar ikot sms dan dapat barang free sape tak suke kan!


Monday, 8 December 2014

2nd pregnancy : 10th checkup

salam..hai readers

harini checkup untuk kali ke-10..everything was fine. tak check hb pon arini sebab hb just check sebulan sekali..

arini nes ajar cara meneran..blur2 aku dengar..sedar tak sedar lagi +- 6w nak bersalin..tibe2 meremang bulu roma.hahaha. tapi tak sabar nak peluk baby.camno tuh!..next checkup 2 minggu lagi, kena jumpe doc

dan arini checkup bersama aqeel.aqeel checkup untuk 2y..aku sangkakan aqeel akan behave.read as : duduk  diam2 sebab takot kat nes..tidak ye kawan2.walopon baru 1st time pegi klinik tu die dah wat nes2 kat situ rase nak cubit die!..timbang pastu ukur tinggi..dan die duduk lah kat penimbang tu turun naik turun naik.nes dah start geleng kepala

turn aku check perut..ati sangat tak sedap sebab aku dah suruh aqeel kluar pegi kat ayahnye tapi die takmo.nes cakap "takpe2..bia die dalam ni.die pon nampak baik je"..ok! baik..

tengah nes cari heartbeat baby, tibe2 aku nampak muka aqeel kat hujung kaki dengan senyuman yang cukup menawan!..aqeel! die dah panjat tempat letak kaki dan berdiri tanpa rasa bersalah semata2 sebab nak tengok perot ibu!..argh! aku stress sampai tahap bp kena amek 2 kali.hahaha

lepas tu terus aku bukak pintu dan suruh ayah die amek..camne tu nak pegi berdua je ngan aqeel..ohmai! 

nes : comeylah awak ni aqeel..muka lembut cam ibu
aku : err..ramai cakap die muke ibu sebab die tembam kot
nes : overall perkembangan die ok..gosok gigi mau tak?
aku : kalau ngan sy die tak terlepas..menanges pon still kena! tapi tataw la kalo ngan pengasuh
nes : patot gigi cantik..nanti bawak pegi dentist..wat checkup..

aku dah mula membayangkan macam mana gaya plak aqeel pegi jumpa dentist..budak sorang ni memang tak takot klinik kekdahnye!

untuk checkup 2 tahun aqeel dapat ubat cacing..can-cing kate aqeel.baru 2ml aku bagi die dah luah atas karpet.fine! aku anta kat bs soh bagi selebihnya..ngan bs aku tau ubat tu akan settle!

6 bulan lagi aqeel punye appoinment..nampaknye mase tu aqeel g je la ngan ayah..tak terhandle rasenye ngan dua anak time tu.haih! 

kang baby wat muke gini kat abang..



Wednesday, 3 December 2014

2nd pregnancy - Baby Checklist on 33 weeks

Diapering

Newborn Diapers - 2 pack : Pending
Diapers Wipes -  2 bottle /  2 travellers : Done
Changing Mat - 1 : Pending
Tissue - 3 box Pending
Detergent - 1 : Done
Napkin - 1 set : Done
Safety Pin - 1 set : Done
Nappy Liners - 1 box : Done
Diaper Caddy - 1 : Pending


Care & bathing

Toiletries - 1 set / travellers Pending
Towel - 2 Pending
Wash Cloth - 1 set Pending
Cotton Bud / Cotton Balls - 1 pack Pending
Nasal Aspirator : Done
Bathtub : Done
Minyak  Yuuyee Pending
Thermometer : Done
Nail Clipper - 1 set Pending
Tuam Baby - 1 : Done



Feeding

Avent Bottle with teat - 2 : Done
Storage Bottle / Plastic : Done
Breastpump : Done
Bottle & Teat Brush Pending
Nursing Pad Washable - 5 Pairs : Done
Nursing Pad Disposable - 1 box Pending
Bottle Cleanser Pending
Bottle Drying Rack : Done

Baby gear

Short Sleeve + Long Pants - 4 pairs : Done
Long Sleeve + Long Pants -  4 pairs : Done
Short Sleeve + Short Pants - 5 pairs : Done
Rompers - 5 Pending
Jumpsuit - 3 : Done
Mitten & Booties - 3 pairs Pending
Barut - 10 : Done
Bib - 2 : Done
Socks - 6 pairs : Done

Nursery

Mattress - 1 set : Done
Bedding Set - 1 set : Done
Blanket with Hooded - 1 Pending
Receiving Blanket - 2 : Done
Mosquito Net - 1 : Done
Drawer for baby Gear Pending
Playpen : Done
Baby rocker : Pending

Travelling / extra

Car Seat Pending
Diaper Bag Pending

For Ibu 

Sweater - 1 : Done
Maternity Pad - 1 pack : Done
Normal Pad - 2 pack : Done
Socks - 2 pairs Pending
Confinement Set Pending
Slipper - 1 pair : Done
Kain Batik - 3 : Done
Disposable Panties - 2 set Done
Bengkung : Done
Tungku : Done


kalini nampak macam ibu punye plak banyak settle dulu..haha.ok ade sikit2 lagi..insyallah bulan 12 ni settle..

sesi mengemas baju yang ade sebelum shopping kat pureen warehouse sale hujung minggu aritu..

Tuesday, 2 December 2014

Aqeel 2nd Birthday Celebration - 29 November 2014

salam..hai readers

awal2 plan nak sambut birthday aqeel kat rumah mertua..tapi terpaksa cancel atas sebab2 tertentu..







simple celebration but his happy face was priceless!
aqeel sangat2 happy..orang nyanyi lagu birthday die tepuk tangan..suh tiup lilin die takot..hmm besar dah anak ibu

ibu : aqeel, how old are you?
aqeel : four (jari tunjuk two)..

hahaha..banyak sangat langkau umur tu aqeel..




Happy 2nd birthday anakku..
Aqeel Suhayl bin Abdullah Shariffudin
Membesar lah menjadi hamba Allah yang beriman,
Anak yang soleh,
Abang yang baik,
Dilapangkan dada, diterangkan hati, ditetapkan imannya
Penyejuk hati ibu dan ayah, 
Semoga anak ibu yang sangat berakal dan menyenangkan ini berjaya di dunia dan di akhirat.
Aminn


Monday, 1 December 2014

pureen warehouse sale - 29 November 2014

salam..hai readers

29/11 ritu kitorang pegi lagi pureen warehouse sale untuk kali ke 5.haha.nampak tak betapa sukanya kitorang ngan warehouse sale yang satu ni..

sebelum2 ni pegi beli baju aqeel..kalini pegi untuk shopping barang baby plak..ehh ade jugak untuk aqeel.3 pasang baju siang ngan sepasang baju tido..mula2 ingat taknak beli..tapi alih2 tengok ada plak saiz aqeel.2-3 years.aqeel kan sado, baju siang sume style tayang pusat dah.hahaha..sian plak nengoknye.

kitorang gerak agak awal  kalini..dalam kul 9.30 dari rumah..sampai shah alam kul 10.30.nak cari parking memang hazabedah sket.asben dah cakap nak park sebelum simpang ke warehouse tu..tapi mulot iolls ni lajuuu je cakap, ce try masuk dlu bang..derr.muke asben dah mencuka..fadan mukes..sampai depan pagar warehouse asben soh turun dulu..bawak aqeel..ko ghase?berani nak bantah..
laju je heret aqeel..duk nunggu depan pagar tu..10 minit jugak! lenguh2 pinggang mak buyong ni.naseb baek aqeel tak mintak dukung..

asben datang je terus laju2 masuk bahagian baju..nunnnn jauh kebelakang.haih.aritu diorang letak kat depan..sementara nak sampai ke tempat baju tu dah berbeg2 baju kat tetepi jalan tu..asben cakap, pilih je la sayang..sampai ke sudah aku tak sampai ketempat baju bebetol.hahaha..pilih dalam beg2 terbiar je..

dah lepas sort2 baju aqeel start meragam..die nak naik car! camno ni..lalu kuheret aqeel g beli air kat depan..fuhh3.air plak takleh bawak masuk..duk la bawah2 payung org menjual tu tunggu aqeel habeskan..hmm ok..dah hilang dahaga bawak balik die masuk dengan berdukung uolls..rase nak terberanak dah ibu.hahaha.terus beratur nak bayar..kemain panjang queue..asben kusuruh pegi amek barang2 lain macam wipes sume tu..sambil dukung aqeel.

asben datang balik aqeel dah lentok..tuka turn beratur, aku plak riba aqeel tido..kebas2 dah pinggang, kaki ibu nak oi..demimu barang murah.hahaha

settle beli sume dekat kul 2..mengheret plak barang2 berat tu ke kete yang agak jauh subhanallah..grr! mencabar sangat warehouse sale kalini..meh la nengok barang ape yang dibeli

15 pasang - 11  baju baby, 4 baju abg

yang ni je rase murah banding dari harga kat luar

pinky2..tbe2 selit satu singlet biru..maskulin sgt anak ibu nnti.haha


total : rm162


bloggerwidgets