permata hati ibu dan ayah

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Friday, 6 February 2015

Pengalaman bersalin Ammara Jazlyn

salam..hai readers

dah masuk hari ke-12 dah Ammara Jazlyn saya. so, arini nak cerita pengalaman bersalin kali kedua..

kalau orang cakap bersalin kali kedua lebih mudah sebab dah ada jalan tapi tak bagi aku..huhu.rezeki masing2 kan


ammara lahir postdate seminggu..sepanjang seminggu postdate tu macam2 aku wat untuk elak kena induced..doc bagi tarikh untuk IOL 26 Jan 2015..


24 jan 2015

mak suruh berendam..katanya elok jugak untuk bukak jalan.so berendam la aku ngan aqeel..tengah hari plak kitorang cari durian sebab based on time bersalinkan aqeel durian la induced semulajadi aku. sebelum tido asben letakkan enset yang dia pasang zikir kat perut.nak pujuk anak la konon.huhu

25 jan 2015

pukul 5 pagi rase perut memulas..pegi toilet dan memang ade hasil..bila masuk bilik dan try nak tido baru rase contraction lite2.try set guna contraction timer apps kat tab..




bila sakit tu datang mula tak senang duduk.asben pon dah perasan.tapi kitorang decide taknak la pegi hosp awal2.

masa breakfast mak dah mula nampak aku menahan sakit, terus mak paksa pegi hosp..hmm


lengah2kan masa, kul 11 sampai hosp sg buloh..


macam biasa wat ctg, scan pastu ve..kul 12.30 bukaan baru 2cm.so doc decide aku stay je kat hosp..sebab kalau ikotkan IOL pon esoknye je..


jumpe family jap kat luar..berair mata tengok aqeel dah tertido kat lengan ayah..asben cite sebelum die tido, die pegi depan pintu wad sambil panggil ibu..ibu..adoii.sedihnye rase.sebelum dia jaga aku suh kakak bawak aqeel balik..tinggal la asben yang setia menunggu.


lepas je family balik, aku mintak asben belikan nasik.perut memang lapa sangat dah.last makan sarapan, roti canai..


so semetara asben g beli nasik ayam kat cafe, nurse suruh tukar uniform pink tu..

kalau sesape yang biase bersalin kat sungai buloh tau la yang kite kena tunggu kat pac tu sambil duduk je kat kerusi..huhu.selang 2 jam nurse akan panggil wat ctg.

masa makan tu kakak wasep gamba aqeel ngah makan..aku tataw kenapa aku jadi sensitif sangat mase tu..senang betol nak nanges..rinduuu sangat kat aqeel..

lepas je makan rase contraction tu jadi makin kuat..masa ni rase bestnye kalau dapat baring..
memang tak senang duduk..kejap2 jalan2, kejap2 kua jumpe asben..

kul 6 petang lepas wat ctg aku mintak nurse ve sebab rase contraction makin kuat..tapi still 2cm.


6.30 aku suruh asben balik dulu uruskan aqeel kat rumah.aku dapat rase lambat lagi baby nak lahir..


11.30 asben sampai balik kat hosp..time ni nurse dah bagi semua baring kat katil..tapi aku takleh nak baring..aku lagi rela jalan2.hilang sket sakit tu.aku heran tengok orang yang dah bukak 3-4cm rilek je tido..siap dengkur weh..time ni rase kenapa aku yang rase sakit over sangat..tak tahan sakit ke aku?


26 jan 2015

pukul 1 pg
nurse : awak sakit sangat ke dik?
aku : sakit..
nurse : meh saya cek.ok.dah 4cm ni..kalau ade lr kosong, kite masukkan awak. tapi jangan pegi toilet ye

lepas tu wat ctg lagi..sebelah katil aku kak yati, die same2 masuk ngan aku pagi tadi..tapi mase tu die dah bukak 3cm, anak ke3..mase ctg kitorang same2 beraduh..same2 keras2 kaki tahan sakit.hahaha


elok je habes wat ctg, akak tu balik bilik.tak lame pastu aku dengar die jerit "nursee!!!"..kuat sangat.aku dengar nurse cakap 6cm..pastu terus diorang tolak ngan wheelchair..5 minit pastu nampak asben die masuk pastu keluar bawak uri..ehh cepat sangat ni die bersalin.bestnyeee


aku dah start jalan2 balik..tapi sakit memang makin kuat.nurse cek skali lagi dah 5cm..


3.20 - nurse tolak ngan wheelchair masuk lr..lr 15 lagi uolls..same ngan time aqeel.berjodoh sangat.


bile dah masuk lr ni macam biase la, perot sah2 kena ikat ngan ctg, pastu kena drip air..bile dah drip ni memang rase contraction makin kuat.mula2 tahan jugak mulut ni nak diam..tapi lelame..ngan katil2 bergegar sakit punye pasal..nurse suruh sedut gas bile sakit..


alhamduillah la kalini dapt nurse yang super baik..3 orang je yang handle aku dalam lr..rezeki dapat semua perempuan.


bile sedut gas tu, sakit jadi makin kuat..aku cakap kat nurse

"saya taknak gas ni..gas ni wat saya jadi makin sakit!"
nurse tu sabarrr je..die cakap baik2.."sakit tu la bagus, lagi cepat awak besalin"

bile nurse check laluan.."alhamdulillah dah 6cm, servik awak lembut, senang terbukak, tapi baby tinggi lagi ni..sy susah nak tolong bukak jalan..awak kena teran macam nak berak tu"..allahu..sakit makin kuat..aku rase bile aku teran kengkonon tu bukan baby yang turun..aku yang terkencing.hahaha


lepas tu semua nurse tinggalkan aku sengsorang dalam lr.agaknye stress kot dengar aku duk cakap sakit2.haha


bila nurse takde bleh plak aku handle sakit tu senyap2.kah3.tapi aku sedut gas tu macam takde esok..bile sakit je, aku tekan lame2..penin2 lalat jadinye..


6pagi aku tengok 3-3 nurse tu dah ready..nurse cakap dah dilate 10cm tapi baby still jauh..tak lama pastu asben masuk..lega bila nampak asben..walaupun asben just baca ayat kursi kat kepala tapi dapat tengok muka dia pon sakit tu dah kurang..


nurse suh teran bila sakit..2 orang tolak perut but still aku tak rase pape yang kluar..punggung memang terangkat2 la..last2 diorang pasangkan pengadang kaki tu.dah pasang ni aku rase jadi makin susah nak teran..badan pon mengeliat2..


dan tibe2 tusss..ok.tak sakit pon kena gunting..pastu dapat rase kepala baby dah kluar..nurse suruh asben tengok.aku dengar asben cakap "allah..allah..syg sket lagi"


teran lagi dan lagi..walaupun aku tak pandai curi napas tapi nurse langsunggg tak marah..salute betol aku ngan diorang ni..rase macam nak putus nyawa..siap nanges2 kat asben cakap "syg takleh bang..takleh"


tepat 6.04 pagi..ammara selamat lahir..aku sempat tengok..muka ngan sebelah badan biru..nurse tak wat skin to skin pon..sebab baby tak nanges..terus diorang bawak lari.

2 minit pastu aku dengar ammara nanges.leganya ya allah.

nurse : anak awak tak nanges sebab tu kite bawak lari, nak bagi oksigen..takpe sekarang die dah ok..baby besar sangat ni 3.87.patot awak susah nak teran..


lepas tu asben kena keluar sementara nurse kluakan uri dan sesi menjahit..luka 3-4cm..dua2 ni sakit jugak tapi takleh lawan sakit contraction yang wat aku tarik palang katil sampai lenguh2 tangan 2-3 ari pas bersalin.hahaha.ok tak lawak.


settle sume..duduk kat lr sementara tunggu nak naik wad.masa duduk kat wheelchair, aku rase pening2, berpeluh..nurse tanya nape..check bp ok..aku rasa sebab aku sedut gas banyak sangat la.hahahaha


dan kul 6 ptg aku ngan ammara dah leh discharge..leganya ya allah sebab aku memang niat taknak tinggal aqeel lebih dari satu malam..alhamdulillah.



ibu beranak dua (^.^)v

aku rase bersalin kali ni teruk sket sebab aku kena tanggung sakit contraction tu kat hospital..stress die lain macam.dan mungkin sebab baby kali ni agak besar.papepun alhamdulillah segalanya dah selamat..asben pon macam dah serik tengok aku sakit..buat masa ni la..hahaha.

Tuesday, 3 February 2015

26 Jan 2015 - lahirnya puteri yg dinanti

Fresh from heaven.
Our little princess.
Ammara Jazlyn Binti Abdullah Shariffudin.
Born on 6.04am 26 Jan 2015 at Hosp Sg Buloh.
Weight 3.87kg 
Height 57cm
Via normal delivery 



p/s  : rasa baru lagi cerita pengalaman bersalinkan aqeel kat sini..nantikan pengalaman bersalinkan ammara yang overdue dan penuh drama.yang pastinya bukan seperti apa yang orang cakap 'bersalinkan anak ke2 lebih mudah'

bloggerwidgets