permata hati ibu dan ayah

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Thursday, 28 July 2016

Baraan Raya Gojes (Rawang)

Salam.. Hai readers

meh kite sambung cerita hari ahad yang lepas. tiba la giliran gojes rawang..saited2! hahaha

my cop nak jadi rumah 1st.. ai is okey sebab ada la banyakkk sikit mase nak bersiap kan tapi aku pun memang ada tetamu sebelum geng gojes datang.

selepas kejadian kehilangan mood sabtu tu, lepas je isyak kitorang terus tido. dengan apepon aku tak buat lagi untuk esok.hahaha..

pukul 6 pagi terjaga terus solat dan siap2 nak bersilat.budak2 tido lagi so laju sikit keje. start dengan rebus nasi impit, rebus telur, cuci ayam pastu buat choclate moist cake..
dah kukus kek, pegi pilih ikan bilis plak, rebus cili, kupas bawang semua..tak sempat nak blend cili anak2 dah bangun. ammara ofkos nak berdukung je, cedera kan..dah la ibu pon terhincut2 lagi.ergh!
bergilir2 la mendukung ammara sambil buat keje..by 11.30 pagi semua settle masak.. nasi impit + kuah kacang, nasi lemak + sambal ikan bilis + ayam goreng + telur rebus + timun, choclate moist cake dengan air anggur

dah settle masak, mengemas pulak.. macam kartun dah kitorang sebab ex-officemate dah gerak dari rumah.haih.mandikan anak2..dah ammara nak tido plak.pastu baru aku mandi




1 tengah hari tetamu pertama sampai..asben dalam bilik air lagi mase tu.hahaha kelam kabutnyaaa



setengah jam pastu kakak sampai..legaa..dia siap bawak kek butter dengan jelly choclate buat tambah2 katenye


sebelum geng gojes sampai, kitorang masak lagi seperiuk nasi lemak dengan sambal ikan bilis.
geng gojes pertama sampai mesti la admin kiteeee..leenda.masa tu pukul 3.15..pastu aku dah tak ingat tapi makin ramai..ramaiiii dan penuh rumah.11 family ko.. ya allah tak sangka sangat.
dan muka kitorang tuan rumah ni dah nak bertukar biru sebab risau makanan tak cukup. goreng plak kopok lekor buat tambah2.. rebus lagi telur..dupdap2 dada aku.alhamdulillah cukup makanan..kot..haha.


ada 4 family yang stay sebab nak tunggu pool bukak. nak rendam anak2. haha. leenda tak plan sebenarnya tapi kalah dengan rayuan anak2.hahaha
mandilah nakkk. sesekali datang umah aunty kena la siap mandi.


lepas geng gojes, officemate plak datang dan yang terakhir family abang aku.




11 blogger yang hadir


alhamdulillah semua makanan habes. 10 pot nasi  lemak, 33 peket nasi impit, setengah kilo ikan bilis..20 bijik telur..2 ekor ayam..takde yang berlebih..takde yang terbuang..



terima kasih semua tetamu yang sudi datang rumah kecil kami
sudi bersempit2..beramai2
maaf sangat2 sape yang tumpang solat, terpaksa tengok bilik aku yang bersepah
maaf sangat2 yang terpaksa layan anak2 meragam berebut mainan
maaf sangat2 ada yang makan nasi lemak tak cukup sifat..
maaf sangat2 kalau ada terkurang sana sini..
ade rezeki, jangan serik.. jemput datang rumah kami lagi ye.




Tuesday, 26 July 2016

Baraan Raya Gojes (Klang)

salam..hai readers.

23 haribulan giliran gojes klang plak yang sudi terima tetamu. kali ni kami ade 3 rumah dan baraan start seawal pukul 10.30 pagi

berjanji dengan my nak konvoi dari rawang dalam pukul 8-9 pagi sebab my takot sesat..haha. last2 my yang kena tunggu aku dekat setengah jam.gara2 anak2 meragam..ammara tak berapa sihat..aqeel taknak mandi..haiyohhh

rumah pertama rumah umi, makan pagi katenye..memang perut tengah kosong, sedap sangat la dapat bihun ngan karipap tu..omnomnom



1st time jumpe kak kabu..kecohnye astaghfirullahalazimmmm..hilang ayu aku dapat gelak dengan die..hahaha.


rumah kedua, rumah fiza..konvoi plak ke sana. dan lagi skali asben ai lead untuk 3 buah kereta. aku, my dan khai..alhamdulillah selamat sampai.

sampai rumah fiza asben langsung tak makan pape sebab perut dah berangin sangat..sian dia. tak dapat rase kesedapan mee kari fiza. aku pon tak rase sebab aku tak makan mee.haha tapi aku sental lontong dia yang kaya dengan bahan2. adoii sedap!



kat sini kitorang macam sawan boomerang.hahaha.tambah ade anez, dia cakap apepon buat aku gelak tak habes2



next, rumah comel sue tu..saited sangat2 tau nak g umah sue. sue cakap rumah die tak jauh pon dari rumah fiza. kitorang antara yang terakhir gerak sebab aku sibuk bukak google map. cari jalan tak jumpe..so tawakal cari nama taman.tak sedar rupa2nya my dengan yati follow kat belakang.

sampai je depan taman mengagau kitorang cari nama jalan.naseb sue send location kat whatsapp. dan lagi skali alhamdulillah sampai dengan selamat. tak lama pastu tasha sampai. dan 3 buah kete lagi tak sampai2. kitorang makan, anak2 puas main sampai berpeluh2, siap solat still diorang tak sampai.
rupa2nya deme dah sampai port! hahaha. jauh nau nyesat. baraan gojes dan sesat barat memang tak dapat dipisahkan..







kat umah sue anak2 aku siap mandi wey sebab masing2 dah masam dengan peluh. disini la bermula tragedi yang bersambung2.kah3



elok nak gerak dari rumah sue, aku bagitau my kite masuk nkve tapi aku exit subang sebab nak g mydin usj..

aqeel nak duduk depan same aku ngan ammara..dah biase macam tu, die suke nyempit..bam! aku tutup pintu. huwaaaa aqeel nanges. dah kenape!
tangan aqeel tersepit kat pintu..astaghfirullahalazim..cepat2 aku bukak pintu. ya allah.asben sempat tampar lengan aku.. hoi sakit tau tak! bukan sengaje lah! merajuk

alhamdulillah tangan aqeel xde pape..luke melecet sikit je
terus kitorang singgah mydin sebab nak beli paper plate, cup semua tu..
dah sesiap beli nak balik ke kereta, aqeel dalam troli yang ayah dia tolak..aku dukung ammara.
toleh kiri ade kete dan kete tu berenti, baru selangkah..gedebuk aku jatuh..mase jatuh aku tahan lutut dah pegang kuat dah ammara tapi bile dah melutut tu terus tak balance TERlepas ammara

allahuakbar..asben toleh sekali ke belakang terus dukung ammara yang dah meraung2 sambil angkat aku. mase tu tak peduli dah sakit kat lutut sendiri..terus check ammara..everything nampak ok dan die masih pegang lolipop dan keropok kat tangan sebelah lagi.
nampak ok tapi dia still menangis kuat! sampai kat kereta baru asben perasan baju dia ada darah.rupanya lutut ammara luka





dalam kete aku check lutut aku pon luka..agak dalam jugak sebab seluar yang aku pakai koyak.hmm.
rase bersalah sangat kat ammara.

sampai rumah masing2 hilang mood dalam kesakitan padahal esoknye kitorang nak terima tetamu
asben dengan perut yang berangin
aqeel dengan jari yang tersepit
ibu dan ammara dengan lutut yang luka

itula cerita hari sabtu yang lepas..untuk hari ahad yang osem tu kite cite kat next entri ye..daaa

Wednesday, 20 July 2016

Baraan Raya Gojes (Gombak)

salam hai readers


ceyy3 semangat plak die tu update blog..hehe
16hb yang lepas buat pertama kalinya aku join baraan geng gojes. walopon asben keje haritu gigih jugak kitorang ke Gombak. asben beraya dengan seluar keje. naseb baju sempat tuka.hahaha


rumah pertama yang sudi terima tetamu tu rumah ciknaa..
sampai2 diorang terus ajak bergambar, dalam kepala aku pikir owh diorang dah nak gerak g umah kak amy, tak sempat la aku rasa ketupat palas ciknaa..huwaaaa


rupenye tak..kak amy je yang balik dulu sebab ade tetamu. yang lain sambung makan..


rumah 1st aku sempat rase bihun goreng, ketupat palas ngan rendang daging..sesambil suap anak yang kelaparan.hahaha.


rumah kedua, rumah kak amy.. 1st time sampai rumah kak amy yang cantik tu..
kat rumah kak amy, aku sempat rase semuanyaaa..kuew teow goreng, sandwich, rendang, nasi impit, muffin..amboiii. simple je menu kak amy tapi sedappp semuanya..aku ngan ciknaa antara family paling last balik. ammara duk sibuk turun naik tangga sambil makan simpul kasih yang mula2 die mintak kat uncle epul..hehe.
asben kak amy kenan sungguh ngan rambut ammara. kena la kak amy ngandung lagi..hehe


next rumah ekin.. ekin jamu soto plak hoi..hujan2 memang terbaik lah..pastu rase pudding roti pon sedap.. selebihnye ralit tengok anak2 main.




aqeel sampai2 je kena peluk ngan piya..alolo comey sgt ni.ammara plak duk ulang alik dapur orang hoi..rumah ekin barang comel2 sgt.suke la budak2. dan ofkos kitorang jugak la tetamu terakhir.hahaha




tamat cite baraan sabtu lepas..next baraan sabtu ni ke klang dan ahad di rawang..
cuak mak nak jemput kekawan ke rumah burung ku..huhu

Tuesday, 19 July 2016

Aidilfitri 2016


salam. hai readers..

ya allah dah kelaut dalam dah blog aku ni..kenape tah malas nau nak update
tapi teringin gak nak update pasal raya yang lepas. setiap tahun update tak kan la tahun ni tak kan..
so marilah kite memeriahkan kembali blog sendiri..hahaha

raya tahun ni giliran taiping. yang best tahun ni sebab cuti sebelum raya tu lama.
kami balik taiping sabtu petang lepas asben balik keje. gerak pukul 5, pukul 8.30 sampai.alhamdulillah tak jem langsung

sebab kan balik 3 hari sebelum raya so sempat la aku ngan kakak 3 hari berturut2 baca yasin kat kubur abah.
macam2 aktiviti lah sepanjang sebelum raya tu..siap pegi lake garden gara2 aqeel nak main kat playground. layan je lah nakkkk





hari raya pertama kitorang memang kat rumah je tunggu tetamu. dari malam raya dah ada tetamu..
menu raya mestilah ketupat palas, lemang, nasi impit, rendang ayam, rendang daging, kuah kacang..hoiii berkriuk terus perut aku yang berpuasa 6 ni.ceyyyy nak habaq dia posa nam lah tu!





tema raya kalini mint green. mule2 kami pilih royal blue. tapi sampai je umah bukak kotak baju eron ajis aqeel tu seluar ngan baju lain kaler, dah kenapeeeee
pegi balik jakel dah xde size utk aqeel kaler royal blue. dengan ayahnye skali la kena tuka baju..
pilih punye pilih nampak mint green cantik teros amek
baju ibu dengan ammara memang sedondon, sepaten..kurung mawar

tudung ibu modison lacey by sugarscarf..ammara pon pakai criss cross syria dengan lace patch





malam raya pertama tu kitorang buat bbq dengan steambot sempena birthday beberapa ahli keluarga..ceyy




pagi raya kedua kitorang dah gerak balik pekan pahang.alhamdulillah jugak tak jem. 7 jam je perjalanan..

raya kat pekan pon banyak duduk kat rumah je..sempat beraya ke kamaman + beraya dengan kerabat pahang. tu pun sebab teman fil




balik ke rawang kami kena hadap jem..gerak pukul 8.30 pagi sampai batu cave pukul 5 petang.

tamat sudah cerita balik raya kami. lepas ni insyallah akan update aktiviti beraya seterusnya..
daa

bloggerwidgets